efhmerida1

Προβληματισμός για την ετοιμότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε έκτακτα συμβάντα

  • Η Πολιτική Προστασία διαθέτει περίπου 15 μηχανήματα έργου, ενώ φέτος θα γίνουν 4 προσλήψεις εποχικών
  • Επικαιροποιημένα όλα τα σχέδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πέτροβιτς, επικεφαλής της παράταξης «Εν Εργω Μαζί»: «Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, ούτε σωστά συντηρημένες αντιπυρικές ζώνες»

Της Κικής Ηπειρώτου

Προβληματισμό για το επίπεδο ετοιμότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε  θέματα Πολιτικής Προστασίας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Εν Έργω Μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως «με δεδομένες τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και ζητήματα γεωπολιτικής αστάθειας), και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, ζητούμε την πλήρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για την ετοιμότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο το καλοκαίρι του 2023, η οποία έκαψε περισσότερα από 935.000 στρέμματα και χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιπτώσεις ήταν τραγικές για τον φυσικό πλούτο, την τοπική οικονομία, τις υποδομές και – το σημαντικότερο – την ασφάλεια των κατοίκων».

Ο κ. Πέτροβιτς έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, αναφορικά με τον αριθμό του προσωπικού και των μηχανημάτων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, αλλά και με τον προγραμματισμό ασκήσεων εκκένωσης για περιοχές υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ύπαρξης καταφυγίων στον Δήμο, στα οποία θα μπορούν να καταφύγουν οι δημότες σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Δαστερίδης σημείωσε πως το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου διαθέτει μηχανήματα και προσωπικό σε ετοιμότητα, σε 24ωρη βάση, χειμώνα – καλοκαίρι. Επιπλέον, έχει επικαιροποιηθεί το μητρώο μηχανημάτων έργου ιδιωτών, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη που προκύπτει. Ο Δήμος, ωστόσο, διαθέτει ελάχιστα μηχανήματα: 4 εκσκαφείς – φορτωτές, 2 υδροφόρες, 4 φορτηγά, 3 διαμορφωτές γαιών (συν δύο που είναι για συντήρηση και θα προστεθούν σύντομα στον στόλο), ενώ χάρις στη δωρεά της ΔΕΣΦΑ, η Πολιτική Προστασία έχει στη διάθεσή της 3 νέα μηχανήματα, τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά την αντιπυρική περίοδο, όσο και τον χειμώνα για αποχιονισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη, ο Δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παράλληλα με την αγροτική οδοποιία, υλοποιεί έργα αντιπυρικής προστασίας σε ζώνες περιμετρικά των οικισμών. Επιπρόσθετα, έχει συνταχθεί μελέτη, που θα εφαρμοστεί σύντομα, όπως είπε, για την περαιτέρω αντιπυρική προστασία των οικισμών και της πόλης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση όλων των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές κτλ.

Σε ό,τι αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως αδιαμφισβήτητα είναι η περιοχή του ελαιώνα της Μάκρης, ο κ. Δαστερίδης υπενθύμισε πως πέρσι έγινε συνάντηση των αρμόδιων φορέων με κατοίκους. «Έχουν ληφθεί μέτρα για μείωση και αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς, στη συγκεκριμένη, δύσκολη περιοχή», τόνισε ο Αντιδήμαρχος δίχως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, σημείωσε πως «προχωράμε στην πρόσληψη 4 εποχικών υπαλλήλων, ενός χειριστή μηχανημάτων, ενός οδηγού και δύο πυροφυλάκων».

Για τις ασκήσεις εκκένωσης σημείωσε πως έχουν γίνει ήδη σε σχολικές μονάδες και στην κατασκήνωση, τόσο για περίπτωση πυρκαγιάς, όσο και σεισμού, και στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ανάλογες ασκήσεις και σε δημοτικά κτίρια.

Για τα καταφύγια τόνισε πως συμπεριλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης σεισμών και έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα σημεία.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου, ο κ. Πέτροβιτς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα των καταφυγίων, τονίζοντας πως οι θέσεις τους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους, ωστόσο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως πχ να έχουν είσοδο και έξοδο, καθώς και χημικές τουαλέτες.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να θεωρείται, για παράδειγμα, χώρος καταφυγής του κοινού το κάμπινγκ του ΕΟΤ σε περίπτωση σεισμού, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανή η εκδήλωση τσουνάμι.

Τέλος, επέμεινε στο θέμα των σχεδίων εκκένωσης για την πόλη και τα χωριά, ενώ, αναφορικά με την προστασία των οικισμών, υπογράμμισε πως σε συζητήσεις που είχε ο ίδιος με κατοίκους, του ανέφεραν πως οι αντιπυρικές ζώνες  δεν είναι διευθετημένες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr