Σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για τον Έβρο, λόγω των ζωονόσων, στοίχημα του Δήμου είναι η επιτυχημένη λειτουργία του, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι
Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποπληρωμή του δανείου, την στελέχωση και την ορθή προετοιμασία λειτουργίας του
Της Κικής Ηπειρώτου
Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω του ζωονόσων και κυρίως της ευλογιάς, που έχει ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό μεγάλου τμήματος του ζωικού κεφαλαίου του Έβρου, με περισσότερες από 12.000 σφαγές αιγοπροβάτων, θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία το Δημοτικό Σφαγείο Φερών, εντός του Νοεμβρίου. Μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι η επιτυχία του εγχειρήματος, ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές που θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε περισσότερο ντόπιο κρέας.
Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του σφαγείου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν κάποιους προβληματισμούς τόσο για την στελέχωση του σφαγείου και την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, όσο και για την αποπληρωμή του δανείου των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή για την κατασκευή του, καθώς και των υψηλών τοκοχρεολυσίων που απορρέουν από αυτό. Πέρα από κάποιες ενστάσεις για ορθή προετοιμασία και οργάνωση του Δήμου σχετικά με την ομαλή δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του σφαγείου, οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική υποδομή και ότι θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και ιδιαίτερα για τον χειμαζόμενο πρωτογενή τομέα.
Αίτημα για μείωση επιτοκίου
Αναφορικά με το δάνειο ύψους 2,9 εκ ευρώ, που έλαβε ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 2021, αυτό ξεκίνησε να εξυπηρετείται από το 2022 και έχει διάρκεια 20 ετών. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο με βάση το Euribor εξαμήνου, αναπροσαρμοζόμενο την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους + περιθώριο κέρδους 4,30%.
Η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση διαμορφώνονταν μέχρι πρόσφατα στο ποσό των 214.383,64 ευρώ. Ωστόσο, το 2024 υπήρξε ανοδική πορεία της τιμής του Euribor και η τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου έφτασε στα 285.793,36 ετησίως.
Με αυτό το δεδομένο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για αλλαγή του επιτοκίου του συγκεκριμένου δανείου για τις υπολειπόμενες 16 δόσεις, από κυμαινόμενο euribor+4,30% (αυτή την περίοδο 8,16%) σε Σταθερό για τα πρώτα δέκα έτη 4,75%.
Για το υπόλοιπο, μέχρι τη λήξη της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor 12μήνου + περιθώριο 4,00% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 κάθε έτους, με ελάχιστο επιτόκιο το 4,00%.
Τμήματα του σφαγείου
Τα τμήματα που αποτελούν το συγκρότημα του Σφαγείου είναι τα εξής :
– Υπαίθριος σκεπασμένος Χώρος αναμονής ζώων (στάβλοι).
– Κυρίως Σφαγείο.
– Βιολογικός σταθμός υγρών αποβλήτων.
Σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας
– Η εντός αυτού υποχρεωτική σφαγή όλων των εισερχομένων προς σφαγή ζώων, βοοειδών, μηρυκαστικών και χοίρων, που προορίζονται για την διατροφή των ανθρώπων.
– Η προ και μετά την σφαγή Επιθεώρηση από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, των σφαγιασμένων ζώων.
– Η περιφρούρηση της Δημόσιας Υγείας, με την διάθεση στην κατανάλωση ηλεγμένου και υγιεινού κρέατος, διαβαθμισμένου ποιοτικά και επεξεργασμένου υπό άριστες υγειονομικές και τεχνολογικές συνθήκες.
– Η προστασία της Κτηνοτροφίας από τα Λοιμώδη και Παρασιτικά Νοσήματα.
– Η μέσα στο χώρο του Σφαγείου επεξεργασία των προϊόντων των σφαγίων.
– Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του Επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού.
– Η οργάνωση της εμπορίας των ζώων και του κρέατος, σε όφελος των παραγωγών και της κατανάλωσης.
– Η συλλογή και η αξιοποίηση των υποπροϊόντων.
Προσωπικό
Στο Δημοτικό Σφαγείο Φερών θα εργάζεται προσωπικό του οποίου οι ειδικότητες και ο αριθμός θέσεων εργασίας ορίζονται ως εξής:
-Μία θέση Υπεύθυνου του σφαγείου με καθήκοντα την επίβλεψη της καλής λειτουργίας του σφαγείου, την φροντίδα για προμήθεια των αναγκαίων υλικών για τη λειτουργία του Σφαγείου, τη ζύγιση των κρεάτων και την είσπραξη παντός νομίμου δικαιώματος. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο ορθής αναισθητοποίησης των ζώων. Σε περίπτωση που ο Φορέας δεν έχει την δυνατότητα διάθεσης υπεύθυνου σφαγείου από το μόνιμο προσωπικό του μπορεί να είναι συμβασιοποιημένος με εργολαβική σχέση, μετά από νόμιμες και τυπικές διαδικασίες . Καθώς στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας δεν προβλέπει παραπάνω ειδικότητα, η εν λόγω θέση θα καλυφθεί με εργολαβία.
-Ο κατώτατος αριθμός εκδοροσφαγέων θα είναι τέσσερις. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί με απόφαση του Φορέα πρόσκαιρα ή και μόνιμα, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Διοίκησης του σφαγείου και απόφαση του Δ.Σ του δήμου.
-Ένας καθαριστής. Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να αναθέσει αυτή την αρμοδιότητα σε μόνιμο υπάλληλο ή εργάτη του Δήμου τότε αυτός μπορεί να είναι συμβασιοποιημένος εργολάβος επιλεγμένος με τις νόμιμες διαδικασίες
-Συντηρητής για τις εγκαταστάσεις του σφαγείου ο οποίος θα έχει την φροντίδα της εύρυθμης λειτουργίας του σφαγείου. Ο συντηρητής θα είναι συμβασιοποιημένος εργολάβος και θα έχει την ευθύνη επίβλεψης όλων των ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, υδραυλικών και ψυκτικών λειτουργιών του Σφαγείου. Ο υπεύθυνος συντηρητής πρέπει να είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού Διπλώματος και μπορεί να είναι εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο.
-Υπεύθυνος ασφαλείας. Αυτός θα είναι το ίδιο πρόσωπο με τον υπεύθυνο όλων των εγκαταστάσεων του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Τιμοκατάλογος
Τελικές τιμές σφαγής ανά είδος:
-Βοοειδή 29 ευρώ
-Χοιρινά 5,7
-Αμνοερίφια 2,5
-Πρόβατα – γίδες 4,45
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρη Κολγιώνη, οι τιμές αυτές είναι αντίστοιχες με τιμές σε άλλα δημοτικά σφαγεία της χώρας και ακριβώς ίδιες με το σφαγείο του Δήμου Ορεστιάδας.


