400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων για τον Έβρο

Περίπου στις αρχές του 2020 εκτιμάται ότι θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 μονίμων συνοριοφυλάκων, την οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν όχι όλες, τότε η συντριπτική πλειονότητα των 400 προσλήψεων θα αφορούν τις ανάγκες του νομού Έβρου.

Οι πρώτες πληροφορίες του workenter αναφέρουν πως :

  • θα υπάρχουν όρια ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό
  • θα συμμετέχουν υποψήφιοι με χρήση απολυτηρίου Λυκείου
  •  θα αποφέρει έξτρα μοριοδότηση η υπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις
  • θα είναι απαραίτητη η γνώση ξένης γλώσσας και η άδεια οδήγησης
Η εξαγγελία Μητσοτάκη

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και να αποκαλύπτει πως πρόκειται για την τελευταία μαζική μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική. Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικων μεταναστών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά και ξεκαθάρισε πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Ανακοίνωσε δε, πως η κυβέρνηση προχωρά στη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα.

Άλλωστε, όπως είπε, για αυτό τον λόγο έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως η βασική έγνοια των πολιτών είναι η πορεία της οικονομίας.

Οι επιπλέον ανάγκες και το αίσθημα ασφάλειας

Μιλώντας στον Δέλτα FM 102,3 και στην εκπομπή «Οι Απέναντι», ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, σημείωσε πως η Ένωση ζητά, επιτακτικά, προσλήψεις, εδώ και πολύ καιρό, τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του στο νομό, όσο και κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αφού οι μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα τόσο στην υπηρεσία, όσο και ιδιαίτερα στο βόρειο Έβρο, διαρκώς αυξάνονται. Ο ίδιος τόνισε πως το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκων των ακριτικών οικισμών μας έχει χαθεί και θα πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει, καθώς οι συνοριοφύλακες έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με την αγωνία και την ανησυχία του κόσμου. «Μας λυπούν οι δυσάρεστες καταστάσεις που βλέπουμε στο νομό μας και χωρίς να κινδυνολογούμε, φοβόμαστε ότι  μπορεί να γίνουν και σοβαρότερα τα πράγματα κάποια στιγμή».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, έκανε λόγο για μία πολύ καλή εξέλιξη, ωστόσο, όπως τόνισε, «εμείς επιμένουμε όμως ότι θα πρέπει, μαζί με αυτές τις προσλήψεις, να διατηρηθούν και οι περίπου 200 συνάδελφοί μας (σ.σ. από το πρόγραμμα ΑΣΠΙΔΑ), που εδώ και 7 χρόνια, αδαπάνως για το δημόσιο, επιχειρούν μαζί μας κι έχουν γίνει ένα μ’ εμάς. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν αυτοί οι άνθρωποι και μαζί με τις προσλήψεις, θα έχει γίνει ένα πολύ καλό βήμα για τη θωράκιση των συνόρων μας», σημείωσε ο κ. Γιαλαμάς, σχολιάζοντας πως η συνεργασία με τη Frontex, θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ενίσχυσης του στόλου των οχημάτων της συνοριοφυλακής.

Η αντίδραση της Ένωσης Συνοριοφυλάκων

“Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου χαιρετίζει την ευεργετική εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού για την άμεση πρόσληψη 400 νέων Συνοριακών Φυλάκων στο Ν. Έβρο, προκειμένου να θωρακιστούν τα χερσαία σύνορα της Χώρας μας  και  να τονωθεί το  αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί τη δικαίωση του θεσμού του Συνοριακού Φύλακα και του πετυχημένου, πολυετή  έργου των Συνοριακών Φυλάκων στη φύλαξη των συνόρων και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Καθώς και  ηθική δικαίωση των προσπαθειών  της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και της Ένωσή μας, ως της μοναδικής πρωτοβάθμιας ένωσης, που ζητούσε επιτακτικά την πρόσληψη νέων  Συνοριακών Φυλάκων στο Ν. Έβρο, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό  διάστημα.

Η  Ένωση μας, από την πρώτη γραμμή της φύλαξης των συνόρων, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και είναι στη διάθεση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας  με γνώμονα την   άριστη συνεργασία προς όφελος των συναδέλφων μας και της Υπηρεσίας, αφού ο στόχος μας είναι κοινός”.

Κ.Η. – Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο