«24 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρδιολογίας»

Μεθαύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, είναι η «Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιολογίας».

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Κι’ όμως το 80% των θανάτων από κάποια καρδιοπάθεια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχε η γνώση για τους επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν σε καρδιοπάθεια, καθώς και για τα προειδοποιητικά συμπτώματα που εμφανίζονται πριν εκδηλωθεί το έμφραγμα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθιερώσει αυτή τη μέρα, 24 Σεπτεμβρίου, να γιορτάζεται με στόχο την ενημέρωση για την αξία της πρόληψης των καρδιακών επεισοδίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, η καθυστέρηση των ασθενών οι οποίοι παρουσιάζουν έμφραγμα του μυοκαρδίου στο να ζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη, είναι ένας παράγοντας που μειώνει σοβαρά τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Πολύ συχνά τα θύματα των καρδιακών προσβολών έχουν τάση να ερμηνεύουν τα πρώτα συμπτώματα του εμφράγματος σαν μια άλλη λιγότερο ανησυχητική πάθηση. Συνήθως πιστεύουν ότι έχουν πάθει μια δυσπεψία, μια δυσκολία στην αναπνοή λόγω κούρασης ή μια γενικότερη αδιαθεσία.

Με βάση έρευνες που έγιναν για το θέμα της καθυστέρησης της διάγνωσης των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου, οι ασθενείς κατά μέσο όρο περιμένουν περίπου 3 ώρες προτού να καλέσουν για βοήθεια. Ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, αντί να απευθυνθούν αμέσως σ’ ένα νοσοκομείο όπου υπάρχει όλη η υποδομή για όλες τις αναγκαίες επείγουσες θεραπείες για το έμφραγμα, καλούν το θεράποντα γιατρό τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του εμφράγματος στα αρχικά του στάδια, είτε λόγω μη αναγνώρισης των συμπτωμάτων, είτε λόγω δισταγμού στο να ζητηθεί βοήθεια, μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι ακόμη και άρρωστοι που έχουν ήδη περάσει ένα πρώτο επεισόδιο εμφράγματος, παρουσιάζουν τις ίδιες καθυστερήσεις στις περιπτώσεις που υφίστανται ένα νέο επεισόδιο. Το έμφραγμα δε δέχεται καθυστερήσεις.

Η διάγνωση των καρδιοπαθειών σήμερα είναι εύκολη υπόθεση και με τις σύγχρονες εξετάσεις εντοπίζονται οι βλάβες στην πλειοψηφία των ασθενών. Σε γενικές γραμμές, οι εξετάσεις που γίνονται, όταν υπάρχουν ενδείξεις, ανακαλύπτουν μέχρι και το 95% των προβληματικών περιπτώσεων.

Η στεφανιαία νόσος, η πιο συχνή καρδιοπάθεια, περιλαμβάνει τη στηθάγχη, την ασταθή στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο. Και οι τρεις καταστάσεις έχουν σαν αιτία την αθηροσκλήρυνση των στεφανιαίων αγγείων.

Η καλύτερη αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου είναι η πρόληψή της μέσω τής καταπολέμησης των προδιαθεσικών παραγόντων.

Η στεφανιαία νόσος εντοπίζεται συχνά σε άτομα που έχουν προδιαθεσιακούς παράγοντες, όπως:

1. Κληρονομικότητα

2. Υπερχοληστεριναιμία, όταν η LDL ,κακή χοληστερίνη, είναι πάνω από 130 mg. και η HDL, καλή χοληστερίνη, είναι κάτω από 35 mg.

3. Ο σακχαρώδης διαβήτης.

4. Αρτηριακή υπέρταση

5. Κάπνισμα και

6. Χοληστερόλη πάνω από 300 mg.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο