room-to-grow-bnner

1572: Η γραμμή του Τουρισμού για σειρά ζητημάτων λόγω πανδημίας

 Ο Τουρισμός αποκτά τον δικό του τετραψήφιο αριθμό.

Από σήμερα το πρωί τέθηκε σε λειτουργία από το Υπουργείο Τουρισμού το 1572, αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται καταναλωτές, τουρίστες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα που ζητούν ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 8 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Ειδική ομάδα έμπειρων στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού καταγράφει και απαντά στα σχετικά ερωτήματα και όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης « σκοπός μας είναι η διαρκής ενημέρωση και στήριξη της τουριστικής αγοράς και σε ένα δεύτερο επίπεδο  η παροχή δυνατότητας στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα να παίρνουν πληροφορίες για ζητήματα που προκύπτουν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας».

Ο μεγαλύτερος «ασθενής» του κορωνοϊού, είναι ο τουρισμός.

Περιορισμοί στα ταξίδια, αεροπορικές εταιρείες στα όρια κατάρρευσης, κλειστά ξενοδοχεία και υποδομές, είναι μόλις λίγα από τα κομμάτια του καταστροφικού «παζλ» που συμπληρώνει κάθε μέρα η πανδημία του κορωνοϊού. Η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη στις χώρες που βασίζουν ένα σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ τους στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα.

Ελπίδες για «επανεκκίνηση» τον Ιούνιο

Σταδιακά θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο. Πλην όμως με πρωτοκόλλα υγειονομικής διασφάλισης που μένει ακόμα να προσδιοριστούν ποια θα είναι…

Ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για προσωπική του διαισθητική εκτίμηση ο Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι οι αγορές από τις οποίες αναμένεται να αντλήσει φέτος ο τουρισμός ταξιδιώτες είναι αφενός, η εσωτερική αγορά και αφετέρου, χώρες οι οποίες έχουν καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, τα Βαλκάνια, ο Λίβανος αλλά και κάποιες αραβικές χώρες.

Υπογράμμισε, επίσης, πως η προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού θα αρχίσει να εκδηλώνεται στα μέσα του τρίτου τριμήνου και θα αποκτήσει κάποια δυναμική όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό το περιβάλλον δεν αναμένει να λειτουργήσουν φέτος όλα τα εποχικά ξενοδοχεία και γι’ αυτό θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει επέκταση των μέτρων στήριξης των εργαζομένων, ενώ όπως εκτίμησε θα απαιτηθούν χρηματοδοτήσεις σε κεφάλαια κίνησης της τάξεως του 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για να έχει οιαδήποτε επιτυχία αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να διασφαλιστεί και ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, την οποία συνέδεσε με την ύπαρξη των απαραίτητων εργαλείων όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλη την αλυσίδα του κλάδου (ξενοδοχεία, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα κ.λπ.), η κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες όπως αυτή που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Greece From Home. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει αδυναμία να εκτιμήσει ποιο ποσοστό από τα 18 δισ. ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019 μπορεί να επαναληφθεί φέτος. Αρκέστηκε να επισημάνει πως «το πρώτο δίμηνο είχαμε έσοδα 1,7 δισ. και η απόσταση μέχρι τα 18 δισ. είναι μεγάλη».

Πώς, όμως, θα διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια τόσο του προορισμού όσο και των επισκεπτών;

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήγησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προχωρημένη συζήτηση για τη δυνατότητα μαζικών τεστ, πιθανότατα στα αεροδρόμια αναχώρησης. Συμπλήρωσε δε ότι αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει την κουβέντα με τους επιστήμονες, θα φανεί τι θα χρειαστεί όσον αφορά το θέμα του τυχόν «πιστοποιητικού υγείας», τόσο του προορισμού όσο και του επισκέπτη. Θυμίζοντας διαρκώς πως τα πράγματα παραμένουν ρευστά και ενδεχόμενη υποτροπή της επιδημίας μπορεί να ανατρέψει τους σχετικούς σχεδιασμούς, έθεσε ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη και επιτυχημένη επανεκκίνηση του κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα, την ύπαρξη μιας συντονισμένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσπάθειας. Οι σχετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν από τον Γιάννη Ρέτσο στο πλαίσιο ευρείας τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης που έγινε την τρίτη το πρωί.

 

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Οι τουρίστες που περιμένουμε στην Ελλάδα είναι από χώρες που μπήκαν αργότερα σε καραντίνα και έχουν πολύ περισσότερα κρούσματα – Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία… Δεν είναι βέβαιο ότι τέλη

Μαΐου θα έχει περάσει ο εφιάλτης» επισημαίνει τουριστικός πράκτορας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο