Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο δήμος Αλεξανδρούπολης για την προκήρυξη του διαγωνισμού που θα αναδείξει τον ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της ανάπλασης του πλατανότοπου στο Μαΐστρο. Στόχος της μελέτης είναι να καταστεί ο πανέμορφος χώρος προορισμός για την τοπική κοινωνία και να διαφυλαχθεί το φυσικό του περιβάλλον.
Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, έχει δοθεί βαρύτητα στον μοναδικής και άλλοτε παρατημένο πλατανότοπο, μέσα από τη φροντίδα και τις πρωτοβουλίες μιας ομάδας κατοίκων της περιοχής, που έχουν βρει σύμμαχο το δήμο Αλεξανδρούπολης στην προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του χώρου. Τα προβλήματα κατά καιρούς είναι πολλά, αφού μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, υπάρχουν όμως και οι γνωστοί που διαχρονικά αδιαφορούν, πετούν ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα, κόβουν πλατάνια, θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή, όπως έγινε το καλοκαίρι με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον χώρο.
Σε μία προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας του πλατανότοπου, ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ για μία σειρά παρεμβάσεων που θα δώσουν νέα ώθηση στην περιοχή.
Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, υπό την επίβλεψη της ομάδας εργασίας με υπεύθυνους τους κ.κ. Χρήστο Ζιώγα Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Πρασίνου και τον Γιάννη Ναϊτίδη Δημοτικό Σύμβουλο.
Ο σκοπός της μελέτης είναι η ουσιαστική αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση, έτσι ώστε να μην προκληθούν περιττές μεταβολές στη φυσιογνωμία του.
Βασικός γνώμονας των επεμβάσεων είναι η οριοθέτηση και η προστασία του περιβάλλοντος χώρου παράλληλα με την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθιστώντας τον χώρο τόπο προορισμό για την τοπική κοινωνία καθώς και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την αλόγιστη και ασυνείδητη ρήψη σκουπιδιών από τους διερχόμενους.
Η ολοκλήρωση των εργασιών θα αποτελέσει το εναρκτήριο κίνητρο αύξησης της επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων της ευρύτερης περιοχής, γνωστοποιώντας, αναδεικνύοντας και προωθώντας με αυτό τον τρόπο τόσο τον φυσικό πλούτο του Έβρου όσο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην περιοχή. Η ύπαρξη περιπατητικών διαδρόμων, παράλληλα με την δημιουργία χώρων άθλησης όλων των ηλικιακών ομάδων και τις ενημερωτικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν, θα βοηθήσουν στην σωματική όσο και την πνευματική ευημερία του πληθυσμού.

Οι προτεινόμενες εργασίες
1. Ολοκλήρωση περιμετρικού χαμηλού τοιχίου (χρήση φυσικών υλικών) οριοθέτησης του χώρου πρασίνου, σε σημεία όπου το υπάρχον έχει φθαρεί και επέκταση αυτού καθόλο το μήκος περιμετρικά του χώρου σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης.
2. Κατασκευή σε δύο σημεία της νέας χαμηλής «περίφραξης» ελεγχόμενων ανοιγμάτων – εισόδων. Σε αυτές τις εισόδους θα τοποθετηθούν μελλοντικά κιγκλιδώματα-ελεγχόμενης εισόδου, έτσι ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη είσοδος οχημάτων. Τα παραπάνω υφιστάμενα σημεία εισόδου-εξόδου θα έχουν πλάτος περίπου 4 μ. ώστε να εξασφαλιστεί επιπλέον και η άνετη κίνηση νοσοκομειακού οχήματος εντός του χώρου εφόσον αυτό απαιτηθεί. Έγκριση μελέτης «Ανάπλαση Χώρου Αναψυχής και Περιπάτου Πλατανότοπου Μαΐστρου» περιοχή ευθύνης Δασ. Αλεξ/πολης
3. Διαμόρφωση με λευκό χαλικάκι εντός του χώρου παρέμβασης τριών διαφορετικών σε μήκος διαδρομών, πλάτους περίπου 1,50 μ.
4. Οριοθέτηση ενός χώρου έκτασης περίπου 273 τετραγωνικών μέτρων με ξύλινη περίφραξη όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να φυλάξουν μέσα σε αυτόν τα ζώα συντροφιάς, έτσι ώστε να μην περιφέρονται ανεξέλεγκτα στον χώρο.
5. Δημιουργία υποδομών για την μελλοντική δημιουργία παιδικής χαράς.
6. Πρόβλεψη χώρου για την τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής στους υπαίθριους χώρους.
7. Επέκταση του δικτύου ύδρευσης με την παράλληλη τοποθέτηση σημείων υδροληψίας και φρεατίων σε σημεία μέσα στο χώρο.
8. Τοποθέτηση σε διάφορα σημεία του πάρκου, με κατάλληλη διαμόρφωση του εδάφους, ξύλινων καθισμάτων (παγκάκια) – τραπέζιων και επίστυλων κάδων σκουπιδιών όπως αποτυπώνεται ενδεικτικά στα σχέδια της μελέτης.
9. Τοποθέτηση πινακίδων στην είσοδο στο χώρο, στις οποίες θα παρουσιάζονται οι διάφορες διαδρομές που θα επιθυμούσε να ακολουθήσει κανείς εντός και εκτός του χώρου αναψυχής με την αντίστοιχη ενημέρωση κατανάλωσης θερμίδων. Η περιοχή στην οποία προτείνεται να γίνουν οι παραπάνω εργασίες παρουσιάζονται στους συνημμένους χάρτες της μελέτης, ενώ εμφανίζονται λεπτομερώς και στα αναλυτικά σχέδια που τη συνοδεύουν.
Κική Ηπειρώτου
