Φειδωλοί στα πρόστιμα, ‘ανοιχτοχέρηδες’ σε εκκλήσεις και προειδοποιήσεις

Μία σειρά εκκλήσεων και προειδοποιήσεων προς όσους επιμένουν να παρανομούν και να μη συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και τους κανόνες ευταξίας της πόλης, απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου.

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηαναγνώστου, οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία και την πολιτική της δημοτικής αρχής είναι η διάθεση διαλόγου, συναίνεσης, πρόληψης και όχι καταστολής σε όποια φαινόμενα παρατηρούνται καθημερινά στην πόλη, είτε με επαγγελματίες που καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιους χώρους, είτε με πολίτες που σταθμεύουν παράνομα, είτε με επιχειρήσεις που επιμένουν να ρυπαίνουν την πόλη με αφίσες και κάθε είδους έντυπο υλικό.

Αναγνωρίζοντας την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία των δημοτών, ο δήμος μπορεί να έχει αυξήσει τους ελέγχους, παρά το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει, ειδικά στη δημοτική αστυνομία, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να είναι φειδωλός στην επιβολή προστίμων. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης από τους παραβάτες και για τον σκοπό αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση – υπενθύμιση και έκκληση για συμμόρφωση με βασικούς κανόνες, η τήρηση των οποίων μπορεί να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της πόλης.

Φαινόμενα παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους και τα φαινόμενα παράνομης κατάληψής τους, είτε από καταστήματα είτε από μεμονωμένους δημότες, ο κ. Χατζηαναγνώστου ενημέρωσε πως έχει αλλάξει η νομοθεσία και πλέον με την πρώτη παράβαση, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση του δήμου. Ο παραβάτης θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 7 ημερών για να ελευθερώσει το χώρο, ειδάλλως τα παράνομα αντικείμενα θα απομακρύνονται από συνεργείο του δήμου και για να του επιστραφούν θα πρέπει μέσα σε 3 μήνες να καταβάλλει το ανάλογο πρόστιμο, σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται η εκποίησή τους από το δήμο.
Αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, ο πρόεδρος της επιτροπής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ζήτησε από τους επαγγελματίες να σέβονται τα όρια που έχουν τεθεί, διασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα των πολιτών στην άνετη μετακίνηση. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τμήμα της παραλιακής οδού από τους ναυτοπροσκόπους ως το φάρο, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παράνομη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μέχρι και στο χώρο που υπάρχει γκαζόν.
Όπως επισήμανε, ο χώρος αυτός δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου, αλλά του ΟΛΑ κι επομένως αρμόδιο για να βεβαιώσει παραβάσεις είναι μόνο το λιμεναρχείο, στο οποίο θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες για τις καταγγελίες τους. Ακόμη όμως κι αν κάποιος απευθυνθεί στο δήμο, όπως σημείωσε, η καταγγελία διαβιβάζεται στους αρμόδιους.

Κρούσματα αφισορύπανσης

Πολλά είναι και τα κρούσματα αφισορύπανσης στην Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Κι ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις στην πόλη για την προβολή των επιχειρήσεων και εκδηλώσεων, οι παραβάσεις συνεχίζουν να είναι πολλές, όπως και τα πρόστιμα, έστω κι αν κάποιες φορές, τελικά, δεν βεβαιώνονται. Ο κ. Χατζηαναγνώστου ζήτησε συνεργασία και συμμόρφωση από όλους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γραφεία τελετών, με τους ιδιοκτήτες των οποίων, όπως είπε, ενώ έχει υπάρξει διάλογος και συμφωνία, κάποιοι συνεχίζουν να παρανομούν. Προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Παράνομη στάθμευση

Αναφορικά με την παράνομη στάθμευση, ο κ. Χατζηαναγνώστου εστίασε στις περιπτώσεις εκείνων που παρκάρουν μπροστά σε κάδους, παράβαση που επιφέρει πρόστιμο 50 ευρώ, αλλά και στα δίκυκλα που παρκάρουν σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για αυτοκίνητα. Όπως είπε, υπάρχει απόφαση για να θα δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις για δίκυκλα στην πόλη, ωστόσο ο δήμος (εδώ και περίπου 3 μήνες) περιμένει τις σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη. Σημείωσε πως το θέμα αυτό είναι μια ‘καυτή πατάτα’ για τη δημοτική αρχή, και οι θέσεις δικύκλων θα έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί για πρώτη φορά πριν 30 χρόνια και όχι τώρα. Μίλησε ακόμη για συνεργασία με τους συλλόγους δικυκλιστών.
Σε ό,τι αφορά την προσωρινή χρήση πεζοδρομίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως είσοδος-έξοδος (νόμιμων) πάρκινγκ, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται σχετική άδεια από το τμήμα συγκοινωνιών του δήμου, η οποία εκδίδεται με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr