Περπατώντας στα χνάρια της Ιστορίας

Επίσκεψη και ξενάγηση πραγματοποίησαν πολίτες της Αλεξανδρούπολης, στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας που βρίσκονται στην πεδινή περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μεταξύ των Λουτρών και του Μοναστηρακίου.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης για την «ViaEgnatia», τον πανάρχαιο δρόμο που ένωσε την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη και που διάβηκαν οι στρατιές του Ξέρξη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Σταυροφόρων, των εμπόλεμων του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Αντωνίου και του Βρούτου, στη μάχη των Φιλίππων, Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και Οθωμανοί Σουλτάνοι.

egnatia-4

Την ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος Τζένη Τσατσοπούλου, η οποία με τις έρευνές της ανέδειξε την Εγνατία οδό και συνέβαλε στην συντήρηση και την προστασία της.

Η Εγνατία κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γάιο Εγνάτιο μεταξύ του 146 και 120 π.Χ., επάνω στον ήδη υπάρχοντα δρόμο της «Κάτω οδού» που υπήρχε από τον 5ο αιώνα π.Χ. Είχε μήκος 535 μίλια (ένα μίλι= 1,5 χιλιόμ), από το Δυρράχιο μέχρι τον Έβρο και ανά 40-50 μίλια υπήρχαν πανδοχεία για την ανάπαυση και τον ανεφοδιασμό των ταξιδιωτών, που έφεραν ειδική άδεια διέλευσης και πλήρωναν διόδια για τα προϊόντα που μετέφεραν.

egnatia-2Υπήρχαν σε κάθε μίλι «μιλιοδείκτες» με την αρίθμηση των μιλίων και πληροφορίες για τις πόλεις που διέρχονταν η οδός.

Ο δρόμος είχε πλάτος από 6 έως 14 μέτρα και είχε δύο λωρίδες κυκλοφορίας, με διαχωριστικό από όρθιες πλάκες που τοποθετούσαν στη μέση και στα άκρα για την οριοθέτηση της οδού. Η κυκλοφορία γίνονταν από το αριστερό ρεύμα για να μην τραυματίζονταν οι αντιθέτως ερχόμενοι από το μαστίγιο που κρατούσε με το αριστερό του χέρι ο οδηγός της άμαξας. Η υποδομή του δρόμου έφθανε σε βάθος μισού μέτρου που αποτελείται από αλλεπάλληλα στρώματα αργίλου και κροκάλων.

Από την κυρία Τσατσοπούλου επισημάνθηκε η ανάγκη για την συχνή εκκαθάριση της βλάστησης, αλλά και της ετήσιας συντήρησης των τμημάτων, τα οποία διαθέτει ο Έβρος, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου τα ίχνη της Εγνατίας εξαφανίστηκαν.

Πρέπει να επισημάνουμε την πρόταση για την τουριστική αξιοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας, που συνέταξε το 2014, στα πλαίσια του «Διαζώματος» ο Γιάννης Λασκαράκης και που υιοθέτησε η Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία συνέταξε τη μελέτη ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης και η οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 70 εκατομμυρίων περίπου.

Στην ξενάγηση συμμετείχε ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Καϊσας.

egnatia-1

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr