Πάγωσε ο Έβρος

Μέχρι και -10 έφτασε η θερμοκρασία χθες το πρωί σε αρκετές περιοχές του νομού. Στους -7 στην Αλεξανδρούπολη! Επιτακτική η ανάγκη να μετακινηθεί ο νομός στην Α’ ζώνη για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Πάγωσε ολόκληρος ο νομός Έβρου τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, με τον υδράργυρο να κατρακυλά πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το δριμύ ψύχος συνεχίστηκε και μετά την ανατολή του ήλιου, ενώ ακόμη και το μεσημέρι, στις περισσότερες περιοχές, η θερμοκρασία δεν ανέβηκε παρά ελάχιστους βαθμούς πάνω από το μηδέν. Την ίδια στιγμή, ο Έβρος εντάσσεται, ακόμη, στη β’ κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης, μαζί με τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, όπου ο υδράργυρος δεν έπεσε κάτω από τους -2 βαθμούς κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες χθες στον Έβρο σημειώθηκαν στο βορειότερο τμήμα του, με τον υδράργυρο στην περιοχή της Ορεστιάδας να πέφτει μέχρι στους -10 – περίπου ίδια θερμοκρασία είχε η Φλώρινα, το Νευροκόπι και τα Γρεβενά, που ανήκουν στην Α’ κλιματική ζώνη. Και στην Αλεξανδρούπολη, όμως, ο υδράργυρος έκανε βουτιά στους -7.5 βαθμούς κελσίου τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, αν και όχι σε αυτό το βαθμό. Σήμερα, προβλέπεται οι μέγιστες θερμοκρασίες να φτάσουν γύρω στους 5 με 8 βαθμούς, ενώ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ θα πέσουν και πάλι 3 με 4 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Επίδομα θέρμανσης: Στην ίδια κατηγορία με Λάρισα και Τρίκαλα ο Έβρος!

Το γεγονός ότι είναι αδικία που ο Έβρος εντάσσεται στη Β’ ζώνη κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης είναι γνωστό και το παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αυτό το διάστημα αλλαγές, με βασικότερη αυτή της μεταφοράς νομών από τις πιο «θερμές», στις πιο «ψυχρές» γεωγραφικές ζώνες.Αν λοιπόν ο Έβρος μεταφερθεί από τη β’ ζώνη στην α’, η επιδότηση από τα 15 λίτρα/τ.μ. θα αυξηθεί στα 25 λίτρα/τ.μ. με το συνολικό ποσό επιδόματος να αυξάνεται κατά περίπου 66%.

Ενδεικτικά, αντλήσαμε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, σε περιοχής της Α’ ζώνης, οι οποίες, όπως θα διαπιστώσετε, θυμίζουν κάτι από Έβρο, ο οποίος, όπως είπαμε, ανήκει στη Β’ ζώνη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αρκετά υψηλότερες!

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες χθες σε περιοχές της Α’ ζώνης :

Σέρρες -6
Γρεβενά -10.5
Καρπενήσι -2.9
Καστοριά – -6.7
Μέτσοβο-5.7
Νευροκόπι-10.8
Φλώρινα -9.6

Στη Β’ ζώνη, στην οποία ανήκει ο νομός μας, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλότερες από τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν χθες στον Έβρο…
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε περιοχές της Β’ ζώνης:

Βέροια -5.5
Καρδίτσα -3.4
Λάρισα – 0.8
Τρίκαλα -1.8
Κατερίνη -4.8

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του