Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανάπλαση της παραλιακής Αλεξανδρούπολης

Μέχρι το Πάσχα εκτιμούν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπλασης της παραλιακής, καθώς οι ρυθμοί εκτέλεσης των εργασιών είναι ταχύτατοι. Την ίδια στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει και το έργο της δεύτερης φάσης, κάτω από το Φάρο, στους ναυτοπροσκόπους, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Μιλώντας στον Δέλτα FM και την εκπομπή «Οι Απέναντι», ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Πόλη Και Πολίτες» Γιώργος Κουκουράβας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο κομμάτι από στροφή Εγνατία ως Αργώ και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα.

«Οι εργασίες εξελίσσονται πέραν του χρονοδιαγράμματος, εννοώ ταχύτατα. Την Τρίτη θα παραλάβουμε τα ξύλα, ώστε να αρχίσουν να τοποθετούνται και οι πέργκολες και απέναντι από τα καταστήματα αλλά και στο χώρο δίπλα από την Αργώ. Επίσης, έρχονται και τα 64 δέντρα που θα φυτευτούν στο κομμάτι αυτό, τα οποία θα είναι μουριές άκαρπες, σε ένα ύψος ικανοποιητικό, δηλαδή θα είναι έτοιμα δέντρα και μπροστά  θα φυτευτούνφοινικοειδή, που δεν μεγαλώνουν, μόνο για την ομορφιά τους κι επειδή αντέχουν στην αλμύρα. Κάπως έτσι, οδεύουμε προς ολοκλήρωση αυτού του κομματιού. Η προσδοκία μας είναι μέχρι το Πάσχα να το έχουμεπαραδώσει, ώστε να μπορεί και ο κόσμοςνα το απολαύσει και οι επαγγελματίες να δουλέψουν».

Αναφορικά με το περίφημο «τοιχάκι» του οποίου το «κούτελο» έχει ξηλωθεί τις τελευταίες μέρες, ο κ. Κουκουράβας εξηγεί πως όταν δημιουργήθηκε το 2013 το προστατευτικό τοιχίο, ακριβώς από κάτω, ο αιγιαλός «μπαινόβγαινε» στην παραλιακή οδό, σαν ένα «φιδάκι», όπως είπε. Τότε, η Κτηματική Υπηρεσία ζήτησε από το Δήμο να σταματήσει κάθε εργασία, αφού θεωρούνταν εκείνο το κομμάτι αιγιαλός και γι’ αυτό ο δήμος το είχε αποκλείσει για να μην υπάρχειπρόσβαση. Τελικώς, το 2017, εκδόθηκε ένα ΦΕΚ, το οποίο τοποθέτησε τον αιγιαλό ακριβώς επάνω στο τοιχίο προστασίας. Επειδή όμως ο Δήμος είχε ήδη τη μελέτη και τις εγκρίσεις μέσω του στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης, δεν ήταν δυνατή κάποια τροποποίηση. Έτσι, αποφασίστηκε να φύγει το «κούτελο», δηλαδή το τσιμέντο, από το τοιχάκι, ώστε  να κατασκευαστούν δύο σκαλοπάτια, σε όλο το μήκος αυτό, των 150 μέτρων, να υπερυψωθεί ο διάδρομος με το χαλίκι από κάτω, να στρωθεί με ντεκ και να ενοποιηθεί με το διπλανό κομμάτι της παραλιακής.

«Αυτό το σημείο που δεν μπορούσαμε  να χρησιμοποιήσουμε, τώρα πλέονείναι κοινόχρηστοςχώρος», σημείωσε ο ίδιος.

Για το δεύτερο τμήμα της ανάπλασης, έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου και μέχρι την επόμενη άνοιξη εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να αποδοθεί στους πολίτες.

Αναφορικά με την κριτική που ακούγεται περί «προεκλογικών έργων», ο κ. Κουκουράβας υπογράμμισε: «Όλες οι μελέτες,επίσημα, θεωρήθηκαν, από το 2015 και το 2016 και δημοπρατήθηκαν το 2017. Για ένα νέο δημόσιο έργο, από την ώρα που θα συλλάβεις την ιδέα, μέχρι την ώρα που θα βάλει μπροστά το μηχάνημα, χρειάζονται 4 χρόνια. Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα και οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία των δημόσιων έργων».

Για ασφαλτοστρώσεις και αθλητικά έργα

Για το μεγάλο έργο των ασφαλτοστρώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατομμυρίων ευρώ,  το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από τον Απαλό, ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει πως το 80% του έργου αφορά αποξήλωση ολόκληρων κομματιών σε δρόμους της πόλης, των οικισμών και των δημοτικών ενοτήτων. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αφορούν σε «μπαλώματα» τα οποία, όμως, θα γίνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, και όχι πρόχειρα και αποσπασματικά.

«Θα έχουμε τρία συνεργεία, ένα σε οικισμούς, ένα στις δημοτικές ενότητες Φερών και Τραϊανούπολης και ένα μέσα στην πόλη. Περιμένουμε κάποιες τυπικέςάδειες από τηναστυνομία, για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θέλουμε να γίνουν κι εκτιμούμε ότι αρχές Απρίλη θα ξεκινήσουν τα έργα και μέσα στην πόλη».

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά έργα, και συγκεκριμένα το «μπαλόνι», ο κ. Κουκουράβας σημείωσε πως «την Τετάρτη λάβαμε από την επίτροπό του ελεγκτικού συνεδρίου τη σύμφωνη γνώμη της, για να υπογράψουμε σύμβαση για την προμήθειά του. Ο ανάδοχος έχει ήδη κάνει την παραγγελία και σε 2 μήνες θα έχει στα χέρια του, γιατί έρχεται από εξωτερικό και μετά από 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή του. Πιστεύουμε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα», τόνισε ο Αντιδήμαρχος και επισήμανε πως για το θέμα του νέου κλειστού γυμναστηρίου, τέλη Μαρτίου κατατίθεται η μελέτη ύψους 7,8 εκ ευρώ υπόψιν του υπουργού κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να προχωρήσει στην ένταξή του και, στη συνέχεια, ο Δήμος να αναλάβει τη διαδικασία της δημοπράτησης.
Αναφορικά με την κάκιστη κατάσταση του οδοστρώματος στον δρόμο Απαλός – Λουτρά, ο κ. Κουκουράβας επισήμανε πως «αν και δεν έχω αρμοδιότητα, επειδή όμως με την Περιφέρεια έχουμε άψογη συνεργασία, γνωρίζω ότι έχουν εγκριθεί οι μελέτες για το έργο Απαλός – Λουτρός, έχουν ολοκληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις που ήταν το μεγάλο αγκάθι και πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης θα προχωρήσει άμεσα στην ένταξη του έργου, ώστε να γίνει και αυτό το κομμάτι, από το ύψος του praktiker μέχρι τα Λουτρά».

«Και πάλι υποψήφιος»

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών θα είναι και πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βαγγέλη Λαμπάκη «Πόλη και Πολίτες». Κληθείς να σχολιάσει το ιδιαίτερα πολυπληθές ψηφοδέλτιο, με 130 μέχρι στιγμής υποψήφιους, σημείωσε πως ο δεύτερος σε αριθμό υποψηφίων συνδυασμός έχει μόνο τους μισούς, εκτιμώντας πως «θα το φτάσουμε στο ταβάνι,μέχρι εκεί που προβλέπει η νομοθεσία». Παράλληλα, τόνισε πως μία σημαντική αστοχία για τη δημοτική αρχή ήταν το γεγονός ότι αμέλησε το προηγούμενο διάστημα να επικοινωνήσει το έργο της προς τους δημότες, «όχι εσκεμμένα», όπως είπε, «αλλά λόγω της έντονης καθημερινότητας και των πολλών αναγκών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

Κ.Η.-Γ.Π.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του