Ως τις 10 το βράδυ και φέτος η λειτουργία της αγοράς στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Της Κικής Ηπειρώτου

Την απόφαση για τροποποίηση, και το φετινό καλοκαίρι, του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων του κέντρου της Αλεξανδρούπολης, μετά από σχετικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου έλαβε η αρμόδια Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Έτσι, από τις 11 Ιουνίου ως τις 31 Αυγούστου, τα εμπορικά καταστήματα, τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα κλείνουν στις 10 και όχι στις 9 το βράδυ, για τη διευκόλυνση τόσο των καταναλωτών, όσο και των ίδιων των επαγγελματιών.

Το ‘πείραμα’ είχε για πρώτη φορά εφαρμοστεί το 2015, ενώ συνεχίστηκε το 2016 και το 2017. Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, επιδίωξη της αλλαγής αυτής είναι η δημιουργία ενός θερινού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου της Αλεξανδρούπολης, παραγωγικό και επωφελές για επιχειρήσεις, καταστηματάρχες, δημότες και επισκέπτες.

Όπως υπογραμμίζεται στο αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής Ανάπτυξης, η παράταση κατά μία ώρα της λειτουργίας των καταστημάτων, εδράζεται:

-Στην επιτυχημένη και αποτελεσματική εφαρμογή του αιτούμενου ωραρίου κατά τις προηγούμενες  χρονιές (2015,2016,2017)

– Στην πιστοποίηση της ύπαρξης νεκρού, μη παραγωγικού χρονικού διαστήματος από 18:00 έως 19:30 (αναφορικά με την επισκεψιμότητα) κατά την απογευματινή λειτουργία της αγοράς την θερινή περίοδο. Το φαινόμενο αιτιολογείται κυρίως από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και από τις προτεραιότητες του καταναλωτικού κοινού(παραλία), το οποίο βγαίνει για τα ψώνια του μετά τις 19:00

-Στην διαπίστωση ότι οι επισκέπτες τουρίστες που παραθερίζουν στην Αλεξανδρούπολη και διαμένουν στα ξενοδοχεία της πόλης, πραγματοποιούν την έξοδό τους προς το κέντρο της πόλης μετά τις 20:00.  Σύμφωνα με τους ξενοδόχους της Αλεξανδρούπολης η μετατόπιση της ώρας κλεισίματος της αγοράς, εξυπηρετεί καλύτερα τους τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία της πόλης.

Εργατικό Κέντρο: Απορρίπτει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου

Σημειώνεται πως και φέτος ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου, το οποίο, σταθερά, είναι αρνητικό ως προς την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου απορρίπτει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, γιατί είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις και τις αρχές για τις οποίες, επί σειρά ετών αγωνιζόμαστε. Μέλημα και υποχρέωση μας είναι να υπάρχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις (40ωρο, 8ωρο, 5ήμερο), αξιοπρεπείς μισθοί που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και φυσικά, να σταματήσουμε κάθε προσπάθεια για καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας καθώς και του ελεύθερου χρόνου».

Τελικώς, η τροποποίηση του ωραρίου εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανάπτυξης με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά. Κατά ψήφισαν οι κ.κ. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος, Τραϊφόρος Βασίλειος και Ζιμπίδης Γεώργιος, οι οποίοι σημείωσαν πως «συμφωνούμε με τις απόψεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Έβρου γιατί η παράταση ωραρίου σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας για τους εργαζομένους».

 

Οι περιοχές εφαρμογής της παράτασης ωραρίου

Τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού περιλαμβάνοντας τις οδούς: Ιωακείμ Καβύρη από την Λεωφόρο Δημοκρατίας έως το ύψος της οδού Ηρακλείου και 14ης Μαίου από την Λεωφόρο Δημοκρατίας έως το ύψος της οδού Ηρακλείου, περιλαμβάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες  οδούς Ικτίνου, Περικλέους, Πατριάρχου Κυρίλλου, Ανδριανουπόλεως Εθνικής Αντιστάσεως, Φυλής, Ανατ. Θράκης, Βιζβίζη, Αίνου, Κων. Παλαιολόγου και Βενιζέλου καθώς επίσης και της οδού Λ. Δημοκρατίας από το ύψος της οδού Νικ. Φωκά έως της οδού Τζαβέλα συμπεριλαμβάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες οδούς Ψαρών, Σουλίου, Μεσολογγίου, Μιαούλη, Μπότσαρη, Μπουμπουλίνας Κύπρου, Διάκου, Κουντουριώτου και τις κάθετες οδούς σε αυτές όπως Ειρήνης και Δικαστηρίων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο