Χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων της ΑΜΘ για υπέρβαση του ωραρίου

52 Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, ζητούν την υποχρεωτική  θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας σε κάθε χώρο εργασίας – Το φαινόμενο έχει «φουντώσει», μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650€

Της Κικής Ηπειρώτου

Υπόμνημα προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσαν 52 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλοντας εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Μεταξύ αυτών, αρκετές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες από ιδιωτικούς υπαλλήλους, για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής τους, για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650€.

Αυτό που ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που τόσο έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και την εργοδοτική αυθαιρεσία τα τελευταία χρόνια, είναι η υποχρεωτική  θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας σε κάθε χώρο εργασίας.

Μερικές από τις οργανώσεις από την ΑΜΘ που υπογράφουν το υπόμνημα, είναι: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σουφλίου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ν. Έβρου, Σωματείο Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και Μετ. Ν. Έβρου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Επαρχίας Σαπών, Σωματείο Εργαζομένων Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, Νέων Τεχνολογιών Μακεδονίας – Θράκης κλπ.

Δηλωμένοι για 6 ώρες, αλλά δουλεύουν 10, χωρίς να πληρώνονται

Χωρίς να χάνουμε τον παλμό και την αγωνιστική μας διάθεση, δίχως να πτοούμαστε απ’ όσα λαμβάνουν χώρα στο Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό μας όργανο της ΟΙΥΕ, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς όφελος των εργαζομένων – μελών μας στον ιδιωτικό τομέα και απαιτούμε από την υπουργό Εργασίας την ενεργοποίηση ψηφισμένων διατάξεων και τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, στην οποία θα καταγράφεται το ωράριο του εργαζόμενου, γεγονός που θα διευκολύνει και το έργο των ελεγκτικών οργάνων τόσο του ΣΕΠΕ όσο και του ΕΦΚΑ που θα εντοπίζουν την παράβαση ή και εργασία που δεν έχει δηλωθεί καθόλου.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες προς τα Σωματεία μας από ιδιωτικούς υπαλλήλους – μέλη των οργανώσεών μας, για μη δήλωση και αναγνώριση της αμοιβής συναδέλφων-ισσών μας για τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας από εργοδότες, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650€. Συγκεκριμένα μας καταγγέλλουν ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο – 12ωρο, ενώ κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς, οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους.

Ως πρωτοβάθμιες οργανώσεις καλούμε την Υπουργό Εργασίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την εφαρμογή ΠΑΝΤΟΥ του άρθρου 26 του Ν.3996/2011, και πριν την ενεργοποίηση της ως άνω διάταξης, να λυθούν πρώτα τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων και να καταργηθεί η διάταξη για την επιβολή προστίμου και στον εργαζόμενο (η οποία είναι σε ισχύ), διότι δεν θα ήταν πρόσφορο να προωθηθεί άνευ ετέρου η ισχύουσα πρόβλεψη. Με αυτό το τρόπο αφενός θα θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφετέρου θα υπάρξει διασφάλιση δημόσιου χρήματος με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών  στον ΕΦΚΑ κ.τ.λ».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο