Τύπος και … πολιτισμός για τα 35χρονα της ΓΝΩΜΗΣ

Κατάμεστη η αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης για την απονομή βραβείων του διαγωνισμού διηγήματος που διοργάνωσε η εφημερίδα μας. Συνολικά αξιολογήθηκαν περί τα 90 διηγήματα με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις προσδοκίες των διοργανωτών. Ο διαγωνισμός αφιερώθηκε στον αξέχαστο Θανάση Τζούλη.

Με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο γιόρτασε τα 35 χρόνια ενεργής παρουσίας και προσφορά στον τόπο η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ . Διοργανώνοντας έναν διαγωνισμό διηγήματος με τον τίτλο «Στις όχθες του Έβρου», πρωτοβουλία που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις  , αφού συμμετείχαν πολίτες από όλη την χώρα.

Την Παρασκευή, σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, φίλοι της λογοτεχνίας και της ΓΝΩΜΗΣ, εκλεκτοί καλεσμένοι και τιμώμενα πρόσωπα, έλαβαν μέρος στην εκδήλωση απονομής των βραβείων και των επαίνων. Οι τρεις πρώτοι νικητές του διαγωνισμού, Αναστασία Κάτσικα με το  «Ζαφείρι Μαδαγασκάρης», ο κ. Ιωάννης Τέντες με το «Νοέμβρη» και η κα Αιμιλία Μπάζα με τη « Μνήμη», ευχαρίστησαν τη ΓΝΩΜΗ και την κριτική επιτροπή για τη δυνατότητα που τους έδωσε να εκφραστούν και να μοιραστούν τα έργα τους με το ευρύ κοινό, ενώ διάβασαν αποσπάσματα από τα διηγήματά τους και καταχειροκροτήθηκαν.

Συνολικά αξιολογήθηκαν περί τα 90 διηγήματα με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις προσδοκίες των διοργανωτών. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Σούλα Οικονομίδου, Φωτεινή Ναούμ.

Γ. Λασκαράκης:  Αφιερωμένος ο διαγωνισμός στον Θανάση Τζούλη

Ο επίτιμος εκδότης της ΓΝΩΜΗΣ Γιάννης Λασκαράκης, 35 χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης ότι παραδίδει τη διεύθυνση της εφημερίδας στο γιο του, Μάνο. Σε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην ιστορία της εφημερίδας αναφέρθηκε σε τέσσερα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της εφημερίδας , όπως: στην βράβευση από το ΕΚΕΒΙ το 1995για την συμβολή στην προώθηση του βιβλίου, στην βράβευση το 1997 με το βραβείο Ιπεκτσί , την είσοδο μας στην «Κυβέρνηση των μη Κυβερνητικών» το 1998, ως υπουργός Μακεδονίας Θράκης,  με πρόταση των δημοσιογράφων της ΕΡΑ , μαζί με προσωπικότητες από  όλη τη χώρα , ως φορείς αντιλήψεων  που ανατρέπουν αναχρονιστικά στερεότυπα και τέλος στην ανάδειξη της  ΓΝΩΜΗΣ  ως η καλύτερη περιφερειακή εφημερίδα  του 2006, από επιτροπή δημοσιογράφων και  καθηγητών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό διηγήματος,  που πρώτη φορά διενεργήθηκε στην πόλη μας, σημείωσε πως αφιερώνεται «σε ένα άξιο θεράποντα των γραμμάτων, της επιστήμης  και των τεχνών, που μας άφησε πριν έξι χρόνια και που ευτυχήσαμε να έχουμε μέντορα, συνεργάτη και φίλο.

Τον Θανάση Τζούλη, την ψυχή του λογοτεχνικού περιοδικού «Εξώπολις»  και αρθρογράφου της ΓΝΩΜΗΣ.   Εξαίρετος εκπαιδευτικός, διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της πόλης μας,  καθηγητής  ψυχολογίας του ΔΠΘ , ποιητής και  συγγραφέας πλήθος δοκιμίων, επιστημονικός ερευνητής  και πρωτοπόρος στοχαστής, με δεκάδες διακρίσεις.   Κυρίως όμως πανταχού παρών και συμμέτοχος στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας».

Για όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΝΩΜΗΣ, ο κ. Λασκαράκης σημείωσε πως «μας έστειλαν εξαιρετικά διηγήματα που θα μπορούσαν να είναι και ρεπορτάζ για όσα  συμβαίνουν ή θα μπορούσαν να συμβούν στις όχθες του μεγάλου ποταμού.  Στα σύνορα δύο κόσμων, τόσο διαφορετικών και τόσο όμοιων.

Και  χρησιμοποιώντας  τα λόγια του αξέχαστου Θανάση Τζούλη,  θα έλεγα ότι «τα προϊόντα του πολιτισμού πρέπει να είναι σαν τα ερατεινά ρέεθρα  του Έβρου, που περνούν από χώρα σε χώρα και την γονιμοποιούν με την ιλύ τους και των όγκων των νερών τους, όπως και με την αφθονία της Ιστορίας τους». Οι ενενήντα συμμετοχές  από όλη την Ελλάδα, αλλά  και από το  εξωτερικό, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και μας χαροποίησαν ιδιαίτερα.

Μάνος Λασκαράκης: «Ο τύπος, οφείλει να είναι ένας καλός αγωγός ιδεών και όχι μόνο γεγονότων»

 Ο εκδότης της «ΓΝΩΜΗΣ» Μάνος Λασκαράκης αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον στο οποίο κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα και στο νέο ρόλο της.  «Ποιος είναι ο ρόλος μιας έντυπης εφημερίδας σήμερα; Να επιμείνει στο χαρτί, να μείνει πίσω από την εποχή της και να κλειστεί στο καβούκι της; Να αφήσει πίσω το χαρτί και να μετακομίσει στο  διαδίκτυο; Πιστεύω κανένα  από τα δύο από μόνα τους.  Ό ρόλος της αντίθετα είναι διπλός. Να συμμετέχει δυναμικά στον κόσμο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, έχοντας ως βάση τον έντυπο λόγο, και συνάμα, να μην ξεχνά πόσο σημαντική  είναι η επιλογή της ύλης, όχι με βάση το πόσο «πιπεράτο» είναι ένα κείμενο ή ρεπορτάζ, αλλά πόσο εναρμονισμένο με την πραγματικότητα. Να τονίζει πόσο σημαντική είναι η υπογραφή του δημοσιογράφου, του εξωτερικού συνεργάτη, του φίλου αρθρογράφου. Να παίζει το ρόλο του ρυθμιστή μεταξύ της αλήθειας και της (συχνά επικερδούς) παραπληροφόρησης. Να γίνει ένα ακόμα λιθάρι στην παιδεία, ενός ενεργού  ανθρώπου, επαγγελματία ή απλά γονέα.

Ένας διαγωνισμός διηγήματος δίνει αυτό το στίγμα. Δίνει την ευκαιρία στους φίλους και αναγνώστες, όχι μόνο της ΓΝΩΜΗΣ, αλλά του τύπου γενικότερα,  να σκύψουν με λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτό που λέγεται γραπτός λόγος, έκφραση και ευαισθητοποίηση. Να θυμούνται πως ένα καθημερινό έντυπο που μετά από λίγες ώρες χρήσης καταλήγει στην ανακύκλωση, δεν έχει σκοπό μόνο να ενημερώσει, αλλά να προβληματίσει, να δώσει χώρο για αφηγήσεις, βιωματικές ή φανταστικές, σε αναγνώστες που παίρνουν το ρόλο του συντάκτη. Ο τύπος, οφείλει να είναι ένας καλός αγωγός ιδεών και όχι μόνο γεγονότων».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο freepress 360, που μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία του γίνεται ανάρπαστο.

Σκαμπαρδώνης: «Ο τοπικός τύπος δίνει φωνή στην περιοχή»

Μιλώντας για τον Θανάση Τζούλη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης τόνισε πως δεν εκτιμήθηκε όσο του άξιζε. Αναφέρθηκε στην αξία του τοπικού τύπου, καλώντας τους παρευρισκόμενους να τον στηρίξουν για να συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει φωνή στα προβλήματα αλλά και στις δυνατότητες της περιοχής. Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία τέτοιων διαγωνισμών, οι οποίοι, όπως είπε, κατά καιρούς, έχουν αναδείξει πολύ μεγάλα ταλέντα, όπως, για παράδειγμα ο Γεώργιος Βιζυηνός. Στη συνέχεια έκανε ένα μίνι-σεμινάριο περί δημιουργικής γραφής, συγγραφικής ιδιότητας, δίνοντας ενδιαφέροντες ορισμούς για την έμπνευση, τη δημιουργία, τη λογοτεχνία.

Το πάνελ της εκδήλωσης με την κριτική επιτροπή και τον Γ. Σκαμπαρδώνη.

Ο λόγος στην κριτική επιτροπή

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι κυρίες της κριτικής επιτροπής. Η Σούλα Οικονομίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημείωσε πως «τιμά τη ΓΝΩΜΗ να γιορτάζει για τα 35 χρόνια της με ένα διαγωνισμό διηγήματος και χωρίς άλλα ταρατατζούμ». Αναφορικά με τις 90 συμμετοχές στο διαγωνισμό, τόνισε πως ήταν κάτι το εντελώς απροσδόκητο, λέγοντας και αυτός ο πλούτος έργων, από μόνος του, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που δείχνει πως υπάρχει ζωντάνια στο χώρο του πολιτισμού στην περιοχή μας. «Είχαμε δύσκολη δουλειά, είχαμε πολλά ανόμοια μεταξύ τους διηγήματα, κοπιάσαμε πολύ και το λέω με χαρά», υπογράμμισε η κα Οικονομίδου.

Η συγγραφέας Σωτηρία Μαραγκοζάκη έκανε λόγο για μία εξαιρετική πρωτοβουλία της ΓΝΩΜΗΣ, σε δύσκολες εποχές. Αναφέρθηκε στα στοιχεία που έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο για να διακριθούν κάποια διηγήματα, περισσότερο από κάποια άλλα. Όπως είπε, δόθηκε βαρύτητα σε έργα χωρίς περιττούς λυρισμούς, χωρίς χρήση υπερβολικών επιθέτων, που παραπέμπουν περισσότερο σε παιδικά έργα, χωρίς ατελείωτες περιγραφές, για τις οποίες, όπως είπε, δεν συνιστούν λογοτεχνία. Αντιθέτως, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ο έρωτας, το πάθος με τη γλώσσα, τις λέξεις, το οποίο σε αρκετά έργα ήταν διάχυτο.

Η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ μίλησε για τη δική της ‘περιπέτεια’ τόσο στον τομέα της συγγραφής, όσο και της έκδοσης. Όταν πήρε απόφαση να στείλει σε κάποιους εκδοτικούς οίκους το πρώτο της πόνημα, περίμενε πως θα δέχονταν όλοι να το τυπώσουν, χωρίς να υπολογίζει ότι τελικώς θα αρνηθούν όλοι. Ωστόσο, η επιμονή και η αγάπη για τη συγγραφή έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα και γι’ αυτό, όπως είπε, δεν πρέπει κανείς ποτέ να τα παρατά.

Το τρίτο βραβείο στην κα Αιμιλία Μπάζα με τη «Μνήμη».
Το τρίτο βραβείο στην κα Αιμιλία Μπάζα με τη «Μνήμη».
Ο δεύτερος νικητής κ. Ιωάννης Τέντες με το «Νοέμβρη».
Η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού Αναστασία Κάτσικα με το «Ζαφείρι Μαδαγασκάρης.
Οι κ.κ. Μάνος και Γιάννης Λασκαράκης με τους τρεις πρώτους νικητές του διαγωνισμού διηγήματος, Αιμιλία Μπάζα, Αναστασία Κάτσικα, Γιάννης Τέντες.
Οι κ.κ. Μάνος και Γιάννης Λασκαράκης με τις κυρίες της κριτικής επιτροπής Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Σούλα Οικονομίδου, Φωτεινή Ναούμ.
Το βιβλίο με τα 20 καλύτερα διηγήματα

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του