efhmerida1

Σύνδεση με το φυσικό αέριο διεκδικεί το Διδυμότειχο

 Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο επέκτασης του δικτύου, η κατασκευή του οποίου ξεκινά εντός του 2018. «Αντιμετωπίστε, επιτέλους, το ιστορικό και πανέμορφο ∆ιδυμότειχο και συνολικά το ∆ήμο ∆ιδυμοτείχου όπως του αξίζει και του πρέπει».

Στην «απ’ έξω» έχει μείνει το Διδυμότειχο σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι εργασίες για την επέκταση του οποίου σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα ξεκινούν τους επόμενους μήνες.

Το έργο που προγραμματίζουν Περιφέρεια ΑΜΘ και Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στα κύρια αστικά κέντρα της περιφέρειας ΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα). Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 489,5 χιλιόμετρα δικτύου και εννέα μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί (M/R).

Όπως επισημαίνουν οι φορείς του Διδυμοτείχου, θα πρέπει όπως συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό η Ορεστιάδα, έτσι να συμπεριληφθεί και το Διδυμότειχο. Σημειώνεται πως η γειτονική Ορεστιάδα θα συνδεθεί με φυσικό αέριο στη συμπιεσμένη (CNG) μορφή του, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, ο σχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας θεωρείται απλούστερος σε σχέση με τον σχεδιασμό των υπολοίπων πόλεων, αφού με το CNG τροφοδοτείται απευθείας το δίκτυο χαμηλής πίεσης.

Νέο ψήφισμα

Το δημοτικό συμβούλιο του Διδυμοτείχου επανήλθε πριν λίγες μέρες στο θέμα, για το οποίο εξέδωσε νέο ψήφισμα, σε συνέχεια σχετικού ψηφίσματος που είχε διατυπώσει και πριν 2 χρόνια, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα.

Στο ψήφισμα, το οποίο κοινοποιείται προς τα αρμόδια υπουργεία, τους βουλευτές του Έβρου, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τη ∆ΕΠΑ, υπογραμμίζονται οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει και το Διδυμότειχο να ενταχθεί στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, δίχως άλλες καθυστερήσεις και  υπεκφυγές, όπως επισημαίνεται.

«Εμμένουμε στο αίτημά μας για ένταξη και της πόλεως του ∆ιδυμοτείχου στο σχέδιο επέκτασης φυσικού  αερίου όπως αυτό εκφράσθηκε και στο προηγούμενο ψήφισμα του ∆ημοτικού μας Συμβουλίου.

Άλλωστε:

α) υπάρχει ο ικανός αναγκαίος πληθυσμός (25.000 μόνιμοι κάτοικοι – στρατιωτικοί – σπουδαστές, εκ των οποίων οι 12.000 και πλέον διαμένουν στην πόλη του ∆ιδυμοτείχου).

β) Υπάρχουν βιομηχανικές-βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον ∆ήμο ∆ιδ/χου, με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες –καταναλώσεις (γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα, εκκοκκιστήρια βάμβακος, εργοστάσιο συσκευασίας κατεψυγμένων προϊόντων κ.α.)

γ) Υπάρχουν μεγάλα κτίρια με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες – ιδρύματα (Νοσοκομείο, ∆ημαρχείο, σχολικά συγκροτήματα, Σχολή Αστυφυλάκων, ΤΕΙ Νοσηλευτικής, Μουσεία, κτίριο του ΕΦΚΑ, Ειρηνοδικείο, κ.τ.λ.), καθώς και τα κτίρια της έδρας της ΧVI Μ.Μ.Π. και πολλά στρατόπεδα.

Επιπλέον, το ∆ιδυμότειχο και η Ορεστιάδα αποτελούν ισότιμο αναπτυξιακό δίπολο στον Περιφερειακό σχεδιασμό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Πρέπει να εξασφαλίζεται η παροχή ισότιμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων, αλλά και κινήτρων παραμονής κατοίκων και επιχειρήσεων και στις δύο περιοχές. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού και στις δύο περιοχές. Η ανάπτυξη μιας περιοχής, άλλωστε, δεν πρέπει να προέρχεται από τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση μιας γειτονικής της περιοχής.

Στον Έβρο αυτό το επιτάσσουν και λόγοι Εθνικοί. Αντιμετωπίστε, επιτέλους, το ιστορικό και πανέμορφο ∆ιδυμότειχο και συνολικά το ∆ήμο ∆ιδυμοτείχου όπως του αξίζει και του πρέπει. Αξιοποιήστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και συμβάλλετε με τις αποφάσεις σας στην ισόρροπη ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής μας. Αποφασίστε άμεσα την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στο ∆ιδυμότειχο, δίχως άλλες καθυστερήσεις, μελλοντικές υποσχέσεις και υπεκφυγές».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα και εξουσιοδότησε το δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη να προχωρήσει σε παραπέρα παρεμβάσεις – ενέργειες για το θέμα, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr