«Στόχος όχι μόνο η απόδοση ποινικών ευθυνών, αλλά η εξίσωση της ΧΑ με εγκληματική οργάνωση»

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ Κώστας Παπαδάκης, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ογκωδέστατης δικογραφίας – «Έχουμε την ιστορική ευθύνη να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που δεν μας τα χάρισε κανείς, αλλά τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας» σημείωσε ο γνωστός νομικός

Της Κικής Ηπειρώτου

Περίπου 3,5 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Μία δίκη με 69 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, βουλευτές και άλλα ηγετικά στελέχη της, με 260 μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, 147 μάρτυρες κατηγορίας, 230 μάρτυρες υπεράσπισης και χιλιάδες έγγραφα που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Μία δίκη που έχει ως στόχο να αποδοθούν όχι μόνο ποινικές ευθύνες εναντίον των κατηγορουμένων, αλλά, κυρίως, να αποδειχθεί ο τρόπος λειτουργίας, η δομή, η δράση της ΧΑ, βάσει συγκεκριμένων εντολών, από συγκεκριμένους ανθρώπους, ώστε να τεθεί εκτός νόμου, οριστικά.

Ο Κώστας Παπαδάκης, είναι ένας από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, γνωστός για την αντιφασιστική του δράση, με πολλές μάχες μέσα και έξω από τα δικαστήρια σε υποθέσεις, όπως, πρόσφατα, αυτή του Τάσου Θεοφίλου. Ο κ. Παπαδάκης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, δύο από τους δεκάδες σταθμούς του σε Ελλάδα και εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ενημερώσειτον κόσμο που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της δίκης. Άλλωστε, όπως διαπίστωσε ο ίδιος, «υπάρχει ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης, διαπιστώνουμε άγνοια ακόμη και μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα για το μεγάλο αυτό θέμα».

Ο κ. Παπαδάκης, προσκεκλημένος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της δίκης, στην οποία συνεκδικάζονται 3 υποθέσεις: η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, η απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα και η απόπειρα δολοφονίας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και πάλι στο Πέραμα.

«Στο δικαστήριο, από τους 69 κατηγορούμενους οι 44 έχουν έρθει έστω και μία φορά. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πατήσει ποτέ, έχουν εξουσιοδοτήσει δικηγόρους. Μεταξύ εκείνων που δεν έχουν έρθει ποτέ είναι όλα τα γνωστά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης. «Θα έρθουν μόνο για να απολογηθούν», υπογραμμίζει.

Η καθυστέρηση της δίκης  και το ‘σκανδαλώδες κατηγορητήριο’

Απαντώντας στο βασικότατο ερώτημα, γιατί αργεί η ολοκλήρωση της δίκης, ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων τόνισε πως όντως υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αρχικά, όπως είπε, καθυστέρησε να προσδιοριστεί δικάσιμος, με αποτέλεσμα να μπορέσει η Χρυσή Αυγή να πάει στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 χωρίς παραπομπή. Έπειτα, είναι ο τεράστιος όγκος της δικογραφίας, με τη συνεκδίκαση τριών υποθέσεων, κάτι που θεωρήθηκε απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της καταδίκης της ΧΑ (και) ως εγκληματική οργάνωση. Και εδώ ακριβώς, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Παπαδάκης και κάνει λόγο για  ένα κατηγορητήριο σκανδαλωδώς υπέρ των χρυσαυγιτών. «Διώκονται για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και όχι σε τρομοκρατική όπως θα έπρεπε», αφού και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος έχουν ως στόχο, αλλά και την εκφοβισμό των πολιτών. Ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε την σχεδόν καθημερινή δράση των ταγμάτων εφόδου το 2012-2013, όταν σε πολλές περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, δεν τολμούσαν να κυκλοφορήσουν μετανάστες, αντιφασίστες, οποιοσδήποτε διαφορετικός άνθρωπος.

Το δεύτερο σκάνδαλο της υπόθεσης είναι ότι τα στελέχη της ΧΑ δεν αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας, όταν αποδεδειγμένα, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, ήταν ηθικοί αυτουργοί, με συγκεκριμένες καταγγελίες και γεγονότα.

Κίνδυνος η μη κάλυψη της δίκης από ΜΜΕ

Ο ίδιος, όπως είπε, δεν πήρε αβασάνιστα την απόφαση να συμμετέχει στη δίκη. «Μας έλεγαν, μα έχετε εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος; Καμία, απαντάμε. Το αστικό κράτος ήταν αυτό που τους έβλεπε να εγκληματούν και δεν έκανε τίποτα. Έχουμε όμως την ιστορική ευθύνη να φέρουμε εις πέρας ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες γενιές. Να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που δεν μας τα χάρισε κανείς, αλλά τα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας».

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για την εξέλιξη της δίκης, με εξαίρεση 2-3 μέσα που προσφέρουν εκτενή κάλυψη, όπως είναι το omniatv.Άκρως προβληματική είναι και η –σκόπιμη, όπως είπε- επιλογή της διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου χωράνε 120 άτομα, αντί 500 στο Εφετείο, όπου διαρκώς οι δικηγόροι ζητούνε να μεταφερθεί η διαδικασία, προκειμένου να είναι και πιο κοντά στο κέντρο και να καθίσταται πιο εύκολη η παρακολούθησή της, τόσο από ΜΜΕ όσο και από τους πολίτες. Άλλωστε, όπως σημείωσε, «η μη κάλυψη της δίκης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ αποτελεί κίνδυνο για την έκβασή της».

Για τον μεγάλο όγκο των μαρτύρων υπεράσπισης της ΧΑ, που φτάνει τους 230, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως η πλειοψηφία αυτών είναι οι λεγόμενοι «μάρτυρες χαρακτήρα, πχ τον ξέρω, είναι  καλό παιδί», οι καταθέσεις των οποίων δεν θα έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του 15λεπτου.

Όσο για την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της ΧΑ; Εξαντλείται στη «θεωρία των δύο άκρων», στην τακτική του ΚΚΕ, ακόμα και στην στάση της αριστεράς στον πόλεμο…!

«Στριμωγμένη η ΧΑ»

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης εκτίμησε πως η ΧΑ είναι αρκετά στριμωγμένη από την εξέλιξη της δίκης, οι  καθημερινοί τραμπουκισμοί της έχουν ‘κοπεί μαχαίρι’ ενώ νιώθει εγκλωβισμένη και πολιτικά, αφού τα ποσοστά της έχουν ‘κολλήσει’, στελέχη της έχουν αποχωρήσει και ο χώρος της ακροδεξιάς έχει διασπαστεί σημαντικά. Σημείωσε πως όποια κι αν είναι η έκβαση της δίκης, η τελική μάχη κατά του φασισμού θα συνεχίσει να δίνεται στους δρόμους και στα κινήματα. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα από τους περισσότερους που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, για την ανάγκη μαζικότητας του αγώνα κατά του κοινού εχθρού, που είναι ο φασισμός.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του