Μικρή, ωστόσο ενθαρρυντική ανάσχεση του καταναλωτικού ρεύματος από τον Έβρο προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, που τα προηγούμενα χρόνια είχε γιγαντωθεί και πλήξει, σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, τις τοπικές επιχειρήσεις, παρατηρείται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού.
Αυτό είναι και το μοναδικό ευχάριστο νέο, σε ό,τι αφορά την τοπική αγορά που ούτε αυτό το καλοκαίρι δεν κατάφερε, έστω εν μέρει, να ορθοποδήσει.
Οι επιχειρήσεις του Έβρου, με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη, που υπήρχε κάποια κίνηση, κυρίως λόγω ξένων επισκεπτών, μετρούν απώλειες και για αυτό το καλοκαίρι. Με τον αγροτικό κόσμο, που αποτελεί τον κύριο οικονομικό τροφοδότη της αγοράς, σε απόγνωση, τα περιθώρια για ανάκαμψη ήταν και παραμένουν από περιορισμένα ως ανύπαρκτα. Την ίδια στιγμή, η φορολογία παραμένει δυσβάσταχτη, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες, δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τα δυσάρεστα…
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου (ΟΕΒΕΣΕ) Θανάσης Μπέλλας, σημειώνει πως στην τοπική αγορά επικρατεί αβεβαιότητα και απογοήτευση.
«Οι αντοχές της αγοράς έχουν φτάσει στα όριά τους. Όλα τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν ξεχειλίσει το ποτήρι, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες, αλλά και οι καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, οι τζίροι είναι εξαιρετικά χαμηλοί και με τον πρωτογενή τομέα σε αυτή την κατάσταση δεν φαίνεται ότι υπάρχουν ελπίδες για να αλλάξει κάτι άμεσα. Από την άλλη, ο κεντρικός και βόρειος Έβρος δεν έχει ούτε τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα η εσωτερική αγορά να ανακυκλώνει την αναδουλειά και την έλλειψη κίνησης».
Σε ό,τι αφορά στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ούτε από εκεί φαίνεται «φως». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣΕ, «η πολιτεία ακόμη δεν έχει καταλάβει ότι αν δεν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αν δεν γίνει πιο ελαστική και δεν δώσει κίνητρα, σε λίγα χρόνια θα μειωθεί τραγικά, όχι μόνο ο τζίρος, αλλά και ο ίδιος ο πληθυσμός της περιοχής. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θεωρούμε ότι δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ναι μεν δίνει κίνητρα, αλλά αυτά δεν είναι ουσιώδη. Έχουν πλέον μεγάλη ανάγκη από υποδομές, όχι μόνο από φορολογικά κίνητρα. Επίσης, ο νέος αναπτυξιακός, δεν θα έχει νόημα για την περιοχή μας, αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με τους γείτονες».
Και το ευχάριστο…
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, μέσα σε αυτό το δυσμενές σκηνικό, είναι η καταναλωτική συνείδηση που φαίνεται να επιστρέφει στους κατοίκους του Έβρου.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπέλλας, φυσικά, υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Τουρκία για να κάνουν τα ψώνια τους, ωστόσο είναι όλο και λιγότεροι, σε σχέση με το παρελθόν.
«Φαίνεται πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση και οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί, σε ό,τι αφορά στην καταναλωτική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής. Η προσπάθεια που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα για την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με ενημερώσεις στα σχολεία, μαζί με το Επιμελητήριο, τις Ενώσεις Καταναλωτών, αφού είναι η μοναδική μας άμυνα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΕ.