efhmerida1

Στο τοπ των προτιμήσεων ξένων επισκεπτών για το 2017 η ΑΜΘ

Για πολίτες της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας -Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ  για τις οδικές αφίξεις της περασμένης χρονιάς

Της Κικής Ηπειρώτου

Ψήφο εμπιστοσύνης στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσαν και το 2017 Τούρκοι και Βούλγαροι τουρίστες, ενώ στο «παιχνίδι» φαίνεται πως μπαίνει δυναμικά και η Ρουμανία, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η ΑΜΘ αναδείχθηκε πέρσι κορυφαίος προορισμός για Τούρκους και Βούλγαρους, που επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης για τις διακοπές τους το αυτοκίνητο, ενώ τερμάτισε δεύτερη στις προτιμήσεις των Ρουμάνων επισκεπτών.  Προφανώς, τη μερίδα του λέοντος στο τουριστικό αυτό ρεύμα απολαμβάνει η Θάσος, ωστόσο, είναι γεγονός πως ένα ενθαρρυντικό μερίδιο λαμβάνει και ο Έβρος και κυρίως η Αλεξανδρούπολη, όπου, πέρα από τους Βούλγαρους και Τούρκους, σημειώνεται αύξηση του ενδιαφέροντος και από τη Ρουμανία, σύμφωνα και με τα στοιχεία των τοπικών ξενοδόχων, οι οποίοι ποντάρουν πολύ στη συγκεκριμένη αγορά που τα τελευταία 1-2 χρόνια «παίρνει τα πάνω της».

Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα «Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», ο αριθμός των ταξιδιωτών που προσήλθε οδικώς στην χώρα μας ανήλθε το 2017 σε 8,3 εκατομμύρια, ή περισσότερο από 30% του εισερχόμενου τουρισμού συνολικά (πλην κρουαζιέρας).

Ένα χαρακτηριστικό των τουριστών αυτών είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την ‘τελευταία στιγμή’ χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη, όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχες αγορές είναι καθοριστικό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν οι κάτοικοί τους.

Η μελέτη του ΣΕΤΕ εστιάζει στις μακρο-οικονομικές εξελίξεις των κυριότερων αγορών με οδική πρόσβαση στην Ελλάδα, καταγράφοντας τα βασικά μακρο-οικονομικά δεδομένα που επηρεάζουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά,  καθώς και βασικά στοιχεία για τον εξερχόμενο τουρισμό κάθε αγοράς.  Η καταγραφή γίνεται για τις 6 μεγαλύτερες αγορές τουριστών που έρχονται οδικώς που είναι κατά κύριο λόγο Βαλκανικές (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), πλέον η Πολωνία.

Οι οικονομικές εξελίξεις των εξεταζόμενων αγορών εμφανίζουν μικτή εικόνα με τις αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της ΠΓΔΜ να είναι θετικές, ενώ αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην Ρουμανία (επιβράδυνση της οικονομίας) και την Τουρκία (διαρκής υποτίμηση της τουρκικής Λίρας και περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος).

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό, παρατηρούμε ότι κατέχει την 1η θέση στις αγορές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Η εικόνα ανά χώρα

Τουρκία: Αρνητική είναι η οικονομική συγκυρία για την τουρκική οικονομία (με συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και διαρκή υποτίμηση της τουρκικής Λίρας έναντι του Ευρώ) εξαιτίας των μεγάλων ανισορροπιών και της επιδείνωσης των εξωτερικών χρηματοδοτικών συνθηκών. Μετά το 2018 προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και  μικρή μείωση της ανεργίας. Top – 3 προορισμοί στην Ελλάδα:  Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο  Αιγαίο, Αττική.

Βουλγαρία: Θετική είναι η εικόνα για την βουλγαρική οικονομία, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος σε πολύ υψηλά επίπεδα και την ισοτιμία του Λεβ ‘κλειδωμένη’ με το Ευρώ. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την βουλγαρική οικονομία προβλέπονται μετά το 2018 ενώ και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Top – 3  προορισμοί στην Ελλάδα:  Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία

Ρουμανία: Η οικονομία της Ρουμανίας βρίσκεται σε φάση απότομης επιβράδυνσης των μακροοικονομικών μεγεθών της (επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Λέου με το Ευρώ, καθώς και προβλέψεις για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και αύξησης του ποσοστού ανεργίας), ως συνέπεια της ανάγκης εφαρμογής πιο περιοριστικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Top – 3 προορισμοί στην Ελλάδα:  Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Θεσσαλία

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr