efhmerida1

Στο πλευρό των προσφύγων φοιτητές του ΔΠΘ

Στη Σάμο βρέθηκαν 6 φοιτητές και ένας καθηγητής για να βοηθήσουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Μία πολύτιμη εμπειρία για τους ίδιους και ένα μάθημα αλληλεγγύης για όλους ήταν η συμμετοχή έξι φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε αποστολή που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο στη Σάμο, για παροχή βοήθειας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Έξι φοιτητές μαζί με έναν καθηγητή και δύο ακόμη στελέχη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης βρέθηκαν για λίγες μέρες στο νησί της Σάμου, το οποίο δοκιμάζεται τους τελευταίους μήνες από τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

«Είναι δύσκολες οι συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες » δηλώνει η Έλενα Καραντζίδου, 4ετής φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. κι εξηγεί ότι εργάστηκαν για μια εβδομάδα ως εθελοντές. «Ήμασταν από τις επτά το πρωί έως τις δέκα το βράδυ έξω, στις σκηνές, με τους πρόσφυγες στο Λιμάνι. Ετοιμάζαμε πρωϊνά, βοηθούσαμε στη διανομή των ρούχων. Κάναμε ό,τι μπορούσε να τους βοηθήσει».

Στην ομάδα και η Αλεξία Χαρακίδα, επίσης 4ετής φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης, η οποία σημειώνει ότι εκτός από τις εργασίες υπήρξε και ενημέρωση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στους Πρόσφυγες. «Υπήρξε πολύτιμη εμπειρία για μας. Ευαισθητοποιήθηκαμε κι εμείς μαθαίνοντας τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι είναι άνθρωποι με παιδεία, με γνώσεις, με ανθρωπιά. Ήταν πολύ συνεργάσιμοι μαζί μας».

Όσον αφορά στις ανάγκες που εκείνες κατέγραψαν; Η Έλενα Καραντζίδου είναι αποκαλυπτική, «Πάρα πολλές! Ακόμη και το αυτονόητο, το που να μείνουν; Οι άνθρωποι κοιμόταν σε κουβέρτες στο λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα. Δεν συζητάω καν για τις συνθήκες στο «Κέντρο Κράτησης» για τους παράνομους μετανάστες, έναν χώρο ικανό να φιλοξενεί 800 άτομα και να βρίσκονται σ’ αυτό 2000. Το φαγητό, η υγιεινή ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων η Έλενα σημειώνει πως η Σάμος ήταν δεκτική, αλλά όχι 100%, υπήρχαν προβλήματα και η Αλεξία προσθέτει: «Υπήρχαν άνθρωποι στη Σάμο που ήταν αρκετά ευαισθητοποιημένοι, αν και πάντα υπάρχει προκατάληψη απέναντι στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι. Οι άνθρωποι θέλουν ψυχολογική υποστήριξη και οι διάφοροι εθελοντές προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι καλύτερο γι’ αυτό».

Αυτό που και οι δύο προτρέπουν τους Έλληνες είναι να μην παρασύρονται από την ενημέρωση που παίρνουν από τα ΜΜΕ. «Είναι τελείως διαφορετικό αυτό το οποίο συμβαίνει. Ακόμη και οι γονείς μας όταν τους ανακοινώσαμε που θα πάμε, αντέδρασαν ανησυχώντας γιατί βλέπουν την εικόνα των Μέσων. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα», δηλώνει η Έλενα και η Αλεξία προσθέτει: «Είδαμε ότι είναι τελείως διαφορετικοί άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν τις ίδιες ανάγκες με μας. Που πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν αδέρφια μας».

Φώτο:Αλεξία Χαρακίδα και Έλενα Καραντζίδου

Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου – ΕΡΤ
Πηγή: Foititikanea.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr