efhmerida1

Στη βουλή το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΓΕΛ Φερών

Μεγάλη είναι η αγωνία και ο προβληματισμός σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του Λυκείου Φερών, οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, λόγω ακαταλληλότητας της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής.

Παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, άλλος ένας χειμώνας βρίσκει τις Φέρες σε αυτή την απαράδεκτη, παιδαγωγικά και ανθρώπινα, κατάσταση.

Ο Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή την επιστολή του Συλλόγου Γονέων, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Φερών Έβρου, που αναφέρεται στο ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΓΕΛ Φερών Έβρου. Η κατάσταση δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες κατά την ώρα διδασκαλίας αλλά και γενικότερα κατά την παρουσία μαθητών και καθηγητών στο χώρο. Υπενθυμίζεται πως το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο το 2011 και έχει αποφασισθεί η δημιουργία νέου κτιρίου, που όμως καθυστερεί πολύ, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γονέων.

Η επιστολή

Ως σύλλογος γονέων, σύλλογος καθηγητών και μαθητική κοινότητα του Λυκείου Φερών βιώνουμε μία οδυνηρή κατάσταση, απαράδεκτη παιδαγωγικά και ανθρώπινα, εδώ και πέντε περίπου χρόνια, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων της κτιριακής εγκατάστασης του Λυκείου μας. Ως εκ τούτου προσδοκούμε στις πρωτοβουλίες σας, προκειμένου το γρηγορότερο δυνατόν να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που κρατά ομήρους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ναρκοθετώντας το αποτέλεσμα της μαθητικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σας υπενθυμίζουμε πως το Λύκειο Φερών στεγάζεται, για πέμπτη σχολική χρονιά, σε προκάτ αίθουσες εντός του αύλειου χώρου του σχολείου, αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά από το γραφείο των καθηγητών, το γραφείο του διευθυντή, την αίθουσα υπολογιστών και τις τουαλέτες των μαθητών που βρίσκονται στο κτίριο του Γυμνασίου. Οι χώροι αυτοί παραχωρήθηκαν από το Γυμνάσιο ως προσωρινή λύση, μέχρι σ’ ότου να λυθεί το πρόβλημα της εγκατάστασης του σχολείου μας. Τα κυλικείο βρίσκεται στην άλλη μεριά της αυλής, ιδιαίτερα απομακρυσμένο κι αυτό από τις προκάτ αίθουσες. Τους χειμερινούς μήνες, όταν βρέχει ή όταν κάνει παγωνιά η πρόσβαση των μαθητών είτε στις τουαλέτες που βρίσκονται στο γυμνάσιο, είτε στο κυλικείο είναι μια ιδιαίτερη δυσχερής υπόθεση και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, μη επιτρεπτές για μια ευνομούμενη, μη υπανάπτυκτη χώρα.

Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές, καταβεβλημένοι από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, οργισμένοι από τις αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις των «επαϊόντων», ότι θα γίνει καινούριο σχολείο χρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή ότι θα διορθωθεί το παλιό, ώστε να υπάρξει δυνατότητα επανεγκατάστασης, σας ζητούμε να επιληφθείτε του προβλήματος και να τοποθετηθείτε στα εξής:

Α. Εδώ και δύο χρόνια λαμβάνουμε υποσχέσεις από τον αντιδήμαρχο Φερών κύριο Γκότση ότι το νέο σχολείο θα ενταχτεί στο ΕΣΠΑ (κάτι που δεν έγινε ακόμη), ότι υπάρχει οικόπεδο για την κατασκευή του, ότι λίαν συντόμως θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ότι η μελέτη κατασκευής του από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων από στιγμή σε στιγμή θα ολοκληρωθεί (ούτε κι αυτό έχει γίνει) ότι ότι ότι…. Τα ίδια μας έλεγε πέρσι, τα ίδια μας είπε και φέτος, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι ζούμε σ’ ένα καθεστώς αέναης κοροϊδίας. Τι θα γίνει τελικά με μας; Για πόσα χρόνια θα υποφέρουν τα παιδιά μας στα προκάτ; Για πόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν μάθημα χωρίς εργαστήρια, χωρίς δυνατότητα χρήσης οπτικοακουστικών μέσων, χωρίς τις δυνατότητες που προσφέρει ένα σύγχρονο σχολείο; Γιατί μας αγνοείτε; Μήπως, γιατί είμαστε στις Φέρες και όχι στην Αλεξανδρούπολη. Αν όλα όσα σας περιγράφουμε συνέβαιναν στη Αλεξανδρούπολη, θα επιδεικνύατε την ίδια ολιγωρία; Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, για να τα αφήνετε να μαθαίνουν γράμματα σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Β. Θα ήταν δυνατόν να επανεξεταστεί το παλαιό σχολείο από μηχανικό; Η προηγούμενη μελέτη -κατά τη γνώμη μας βιαστική- έκρινε ότι το κτίριο είναι μη χρηστικό και ακατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο. Ωστόσο, αν είναι ακατάλληλο και κινδυνεύει να πέσει, γιατί δεν το γκρεμίζετε; Βρίσκεται στον ίδιο αύλειο χώρο με το Γυμνάσιο και τα προκάτ, τα παιδιά στα διαλείμματα βρίσκονται δίπλα σ’ αυτό και αν ισχύουν τα όσα εγράφησαν στη έκθεση του μηχανικού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει και να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Μήπως πρέπει να γίνει καινούρια έκθεση για τη κατάσταση του και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ή να γκρεμιστεί, αν είναι όντως ακατάλληλο, ή να διορθωθεί και να υπάρξει δυνατότητα, έστω και προσωρινά μετεγκατάστασης μας σ’ αυτό από τα προκάτ.

Γ. Υπάρχει πρόβλεψη για καινούριο σχολείο ή αυτό συνιστά μια φρούδα ελπίδα καλλιεργημένη απ’ όσους επιθυμούν να κατευνάσουν με το λαϊκισμό την οργή μας; Θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση του Δήμου μας ως φορολογούμενοι και ισότιμοι πολίτες να μας δώσετε μία σαφή απάντηση για τις προθέσεις σας σχετικά με τη δυνατότητα της μετεγκατάστασής μας σ’ έναν άλλο χώρο που να θυμίζει σχολείο, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr