Στην τελική ευθεία για τους διαγωνισμούς στο λιμάνι

Την έναρξη των διαδικασιών για τις παραχωρήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών σηματοδοτεί η νέα επίσκεψη του ΤΑΙΠΕΔ. «Το 2018 θα είναι η χρονιά του λιμένα Αλεξανδρούπολης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΛΑ – Μέσα στο έτος προχωρά η υλοποίηση έργων 20 εκ ευρώ.

Της Κικής Ηπειρώτου

Μεταξύ εκπεφρασμένου και αδιαμφισβήτητου ενδιαφέροντος από τους αιώνιους αντιπάλους, τις ΗΠΑ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που τελευταία έχει αποκτήσει μία όψιμη αίγλη, προχωρά στο σχεδιασμό του έχοντας ανοικτές πόρτες και πεδίο δόξης λαμπρό, για κάθε υποψήφιο επενδυτή.

«Όλα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που το λιμάνι της πόλης μας θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική που δε είχε καταφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Χρήστος Δούκας.

Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί  αρχικά με την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάπτυξη του λιμένα με παραχωρήσεις για χρήση και εκμετάλλευση λιμενικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Όπως είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό, σύμφωνα με το BUSINESS PLAN  οι λιμενικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του λιμένα που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική και προοπτική είναι ο τομέας των Συνδυασμένων Μεταφορών και του Θαλάσσιου Τουρισμού, για τους οποίους ήδη προετοιμάζονται οι ανάλογες διαγωνιστικές διαδικασίες για παραχωρήσεις προς χρήση και εκμετάλλευση. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα επίσκεψη κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, αφού το ταμείο έχει θέσει το λιμάνι μας σε κορυφαία προτεραιότητα για αξιοποίηση.

Υλοποίηση τεχνικού προγράμματος του ΟΛΑ 20 εκ ευρώ

Παράλληλα, μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του ΟΛΑ, ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός συνεργάζεται με το ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ (Μνημόνιο Συνεργασίας, Μελετητική ωρίμανση έργων και προμηθειών) αλλά και με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για την κάλυψη της διαχειριστικής επάρκειας που απαιτείται για την υλοποίησή του.

Σημειώνεται ακόμη πως έχει εγκριθεί η πρόταση που υπεβλήθη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BLACK SEA με τον λιμάνι του Burgas, στον τομέα του τουρισμού, με  προμήθεια και τοποθέτηση πλωτών εξεδρών. Προχωρά ακόμη η προσέλκυση νέων φορτίων (μεγέθυνση ζώνης επιρροής λιμένα στα Ν.Α. Βαλκάνια), οι θετικές επιπτώσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα (με τη μείωση του κόστους μεταφοράς) και η δημιουργία Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Χωροθέτηση νέων δραστηριοτήτων

 Παράλληλα, με την τροποποίηση του master plan του λιμανιού για τη χωροθέτηση νέων δραστηριοτήτων,  ο Οργανισμός θα μπορέσει να υποστηρίξει την κατασκευή και λειτουργία του έργου του LNG, ενώ θα γίνει η χωροθέτηση Μαρίνας, με αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και δημιουργία συνθηκών ώστε αν όντως επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον, να κατασκευαστεί υδατοδρόμιο για εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη –Καμαριώτισσα.

Γκρέμισμα παλιών αποθηκών 

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Ναυτιλίας υλοποίησε ένα ακόμη χρόνιο αίτημα της διοίκησης του ΟΛΑ.  Ο κ. Κουρουμπλής δίνει το πράσινο φως για την έκδοση οικοδομικής άδειας που αφορά στην κατεδάφιση εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, πρόκειται για δύο αποθήκες κοντά στο χημείο, οι οποίες είναι ανάγκη να κατεδαφιστούν, αφού είναι ετοιμόρροπες και δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη του λιμανιού.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr