Σε πληρωμή των τευτλοπαραγωγών δηλώνει ότι προχώρησε η EBZ

Στην πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, προχώρησε την Τρίτη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ και όπως αναφέρεται σε σχετική χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, σήμερα ακολουθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών συγκομιστικών μηχανών τεύτλων.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» ήταν η φράση με την οποία επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πίστωση των 2,5 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των τευτλοκαλλιεργητών ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας «παραμένει βέβαια εκκρεμότητα 2 εκατ. ευρώ, αλλά εδώ που φτάσαμε λέμε πάλι καλά».

Υπογραμμίζοντας την ικανοποίησή του για το ξεμπλοκάρισμα του ποσού των 5 εκατ. ευρώ από την πιστώτρια τράπεζα προς την ΕΒΖ ΑΕ, ο κ. Μπογιαννίδης επισήμανε «είναι θετικό ότι τα πράγματα προχωρούν, έστω και αν έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση. Καλό θα ήταν να ανασυνταχθούν όλοι και να φροντίσουμε για το καλό της βιομηχανίας στα επόμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε, «εμείς οι τευτλοκαλλιεργητές ζητάμε απλώς να είναι συνεπής στις πληρωμές τους απέναντί μας και διαβεβαιώνουμε ότι το μόνο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων του χρόνου».

Πάντως, στην ανακοίνωσή της η ΕΒΖ τονίζει ότι «η διοίκηση της εταιρείας ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα όσα είχε υποσχεθεί τον Απρίλιο με την ανάληψη των καθηκόντων της και δηλώνει ότι μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τις οφειλές της βιομηχανίας απέναντι τους για το έτος 2015, όπως είχε δεσμευτεί».

Παράλληλα, τονίζεται ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων Πλατέος και της Ορεστιάδας.

Αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας στα εργοστάσια της εταιρείας σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, στην ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΒΖ σημειώνει «με βάση τον προγραμματισμό η καμπάνια του 2016 θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Είναι εμφανές ότι μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, έγινε κατορθωτή η συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας και η εξυγίανση της προχωρά με γοργούς ρυθμούς».

Μεταξύ άλλων, μέσω της ανακοίνωσης η διοίκηση της ΕΒΖ ευχαριστεί «τόσο τους παραγωγούς για την τεράστια ανοχή που επέδειξαν όσο και τους εργαζόμενους για την συνεργασία τους», ενώ υπογραμμίζει, «σαν νέα διοίκηση διαβεβαιώνουμε ότι ξεκίνησε μια νέα ελπιδοφόρος εποχή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ανέφερε πως δεν υπήρξε πεδίο συνεννόησης μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της διοίκησης της ΕΒΖ και των διοικήσεων της Ομοσπονδίας και των Σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας και οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση για προσωρινή μείωση κατά 33% των αποδοχών των εργαζομένων με όριο προστασίας τα 1.340€ μηνιαίως, απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την υπογραφή του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την Τράπεζα Πειραιώς αυτή αναμένεται στο τέλος του μήνα, αφού προηγουμένως υποβληθούν οι εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων. Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι η αποτίμηση από ειδικούς συμβούλους των μη παραγωγικών ακινήτων που κατέχει η ΕΒΖ καθώς και των δύο εργοστασίων στη Σερβία τα οποία θα μεταφερθούν στην Πειραιώς και θα πουληθούν προκειμένου να μειωθούν τα χρέη- όρος που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της τράπεζας για την χρηματοδότηση της ΕΒΖ.

Τέλος, όσον αφορά τους τευτλοπαραγωγούς στους οποίους οφείλονται ακόμη περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι, εκτιμάται πως έως το τέλος του μήνα θα έχουν αποπληρωθεί. Σημειώνεται πως η φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 60.000 στρέμματα τεύτλων ωστόσο περίπου 5.000 από αυτά καταστράφηκαν από φυσικές καταστροφές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο