Σαμοθράκη: Μαγευτική μουσική πανσέληνος στο Ιερό των Μεγάλων Θεών

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 και ώρα 22:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και ο Δήμος Σαμοθράκης μας προσκαλούν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών για να δούμε μαζί την πανσέληνο και να ακούσουμε το κουαρτέτο εγχόρδων The Saos quartet που θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα 36 Ελληνικοί Χοροί.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της γενιάς μετά τον Μ. Καλομοίρη, παρέμενε μέχρι πρόσφατα σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, παρά την ιδιαίτερα εντυπωσιακή του προσωπικότητα και το πλούσιο έργο του που χαρακτηρίζεται από πολύ ψηλής ποιότητας μουσική γλώσσα και μεγάλη πρωτοτυπία, με επιρροές τόσο από το κλασικό όσο και από το Ελληνικό παραδοσιακό ρεπερτόριο.

Οι 36 Ελληνικοί Χοροί, έργο για συμφωνική ορχήστρα γραμμένο από το 1931 έως το 1936 αλλά ηχογραφημένο πλήρες μόλις το 1991, είναι το πιο γνωστό έργο του Νίκου Σκαλκώτα και στηρίζεται σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Το γράψιμο του Σκαλκώτα είναι ευέλικτο, κομψό, πρωτότυπο και ευφάνταστο διαφέροντας ριζικά από Χορό σε Χορό, μερικές μάλιστα φορές και από τμήμα σε τμήμα του ίδιου Χορού.

Το κουαρτέτο εγχόρδων The Saos quartet αποτελούν οι Θεοδώρα Σερελέα, βιολί, Κατερίνα Κόρδη, βιολί, Δημήτρης Αντωνακάκης, βιόλα, και Κωνσταντίνος Σερελέας, τσέλο.

samothraki

Μουσική Πανσέληνος στο Κάστρο Διδυμοτείχου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας Νεολαίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου και η XVI  M/K M.Π συνδιοργανώνουν μια μουσική βραδιά στο κάστρο του Διδυμοτείχου την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 στις 9:00 μ.μ. με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Διδυμοτείχου και της Στρατιωτικής Μουσικής της XVI  M/K M.Π που θα μας ταξιδέψουν μουσικά κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού , αρχαιολογικού αλλά και πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας .

Η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί αφού πραγματοποιείτε για 5η συνεχή χρονιά .Ως Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας Νεολαίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Διδυμοτείχου προσπαθούμε κάθε χρόνο να αναδείξουμε την πολυμορφία του πολιτισμού μας και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών με φορείς ,συλλόγους και συμπολίτες που αγαπούν τον τόπο και συμβαδίζουν γόνιμα και αρμονικά . Το Διδυμότειχο εξάλλου είναι ένας σταθερός χώρος πολιτισμού που δίνει έναυσμα σε παιδιά και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη μουσική και τα καλλιτεχνικά γενικότερα.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις των προηγούμενων ετών μας δίνουν την σκυτάλη να οργανώσουμε και φέτος μια μουσική εκδήλωση υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Συνδιοργανωτής μας φέτος για το μουσικό μας ταξίδι θα είναι η XVI  M/K M.Π . Η Στρατιωτική Μουσική της XVI  M/K M.Π και η Φιλαρμονική Διδυμοτείχου με τις επιλογές τους σε έντεχνα και ελαφρολαϊκά τραγούδια μας προσκαλούν όλους να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία , ένα αξέχαστο βράδυ σιγοτραγουδώντας τραγούδια με αναφορά στο φεγγάρι υπό την διεύθυνση του ταγματάρχη κ. Θεμιστοκλή Κατσιγιάννη και των αδερφών  Τζέλλα Νικολάου και Βασίλη  .

Σας περιμένουμε στο χώρο του Καλέ μπροστά από την πυριτιδαποθήκη και τον Κουλά της Βασιλοπούλας . Ελάτε να μοιραστούμε στιγμές  , συγκινήσεις  και συναισθήματα κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου…

Eκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Eκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της Πανσελήνου, Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου. Περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου και ιδιαιτέρως προς το φυλακτικό προσωπικό για την υποστήριξή του στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τις οποίες κάθε χρόνο το κοινό αγκαλιάζει με τη μεγάλη συμμετοχή του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του