Πρώτη επιλογή των Τούρκων η Αλεξανδρούπολη

Πρώτη επιλογή των Τούρκων τουριστών που επιθυμούν μία σύντομη απόδραση είναι η Αλεξανδρούπολη και φέτος το καλοκαίρι, με τον αριθμό των αφίξεων να παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση. Δυστυχώς, από την αθρόα αυτή προσέλευση δεν μπορεί να επωφεληθεί το νησί του Έβρου, το οποίο, παρά τις εξαγγελίες για δρομολόγηση νέων πλοίων, έχει μείνει μόνο με ένα πλοίο, κι αυτό όχι για όλες τις μέρες της εβδομάδας…

Η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ρεκόρ στις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι και σε διπλασιασμό (!) των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, που πέρυσι σημείωσαν κάμψη λόγω του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Φέτος το υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Τουρισμού μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των ελληνικών προξενείων στην Τουρκία προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης visa Σένγκεν για την Ελλάδα.

Σε σχεδόν 1 εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις, προσβλέπουν φέτος οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και όπως όλα δείχνουν οι αφίξεις από Τουρκία θα ξεπεράσουν τις 1,15 εκατ. του 2015 (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ) και θα αγγίξει φέτος για πρώτη φορά τα 2 εκατ. επισκέπτες.

Κορυφαία επιλογή η Αλεξανδρούπολη

Ήδη στο τελωνείο των Κήπων καταγράφεται τεράστια αύξηση από Τούρκους τουρίστες, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για άνοδο 30% ως και τον Μάιο στην εισροή επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Με την τάση να δείχνει ολοένα και πιο αυξητική για τη συνέχεια του καλοκαιριού.

Οι Τούρκοι τουρίστες κυρίως κατακλύζουν όλη τη βόρειο Ελλάδα κατά μήκος της Εγνατίας, αλλά φτάνουν και στην κεντρική Ελλάδα. Πρώτη επιλογή όμως των Τούρκων αποτελεί η Αλεξανδρούπολη και η Θρακομακεδονική Ριβιέρα. Η εύκολη πρόσβαση και μετακίνηση στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την κάνει ελκυστικό προορισμό Σαββατοκύριακου.

Στην «απ’ έξω» η Σαμοθράκη

Το δυστύχημα, βεβαίως, είναι ότι από αυτή την αθρόα προσέλευση Τούρκων τουριστών δεν μπορεί να επωφεληθεί η Σαμοθράκη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου παρατηρείται ρεκόρ αφίξεων. Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές και τις ανακοινώσεις για δρομολόγηση νέων πλοίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, επήλθε ‘ναυάγιο’, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα το νησί να εξυπηρετείται μερικώς μόνο από το ΣΑΟΣ 2. Οι επαγγελματίες του νησιού έχουν επανειλημμένα εκφράσει τα εύλογα παράπονά τους για τις ακυρώσεις που έρχονται η μία μετά την άλλη, αφού το θέμα της συγκοινωνίας είναι μείζον για κάθε ταξιδιώτη.

Ρεκόρ στα νησιά

Από κοντά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου Λέσβος, Χίος και Σάμος κατέγραψαν ρεκόρ Τούρκων επισκεπτών το ‘α εξάμηνο του έτους ! Συνολικά 55.447 Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σημειώνοντας κατακόρυφη άνοδο +50,50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου πέρυσι. Αυξημένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις σύμφωνα με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νησιών, ξεπερνώντας τις 210.000.

Η μεγαλύτερη αύξηση Τούρκων τουριστών σημειώθηκε τον Ιούνιο στη Σάμο, όπου αυξήθηκαν κατά – το πρωτοφανές – +217%, ξεπερνώντας τους 7.000 επισκέπτες. Ενώ, συνολικά επισκέφτηκαν τη Σάμο το ‘α εξάμηνο του έτους 13.588 Τούρκοι που πραγματοποίησαν 51.634 διανυκτερεύσεις.

Ανάλογη εικόνα και στην Χίο, που εξελίσσεται σε βασικό παραθεριστικό προορισμό των Τούρκων στο Βόρειο Αιγαίο. Τον Ιούνιο οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο +93%, αγγίζοντας τις 10.000, ενώ στο σύνολο από την αρχή του ‘17 περισσότεροι από 28.000 Τούρκοι επέλεξαν την Χίο για ολιγοήμερες διακοπές, πραγματοποιώντας 107.293 διανυκτερεύσεις.

Στη Λέσβο η προσθήκη τον Ιούνιο της νέας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αϊβαλί-Πέτρα αναμένεται να εκτοξεύσει την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου, της Πέτρας, της Ανάξου και της Καλλονής, αλλά και να καταστήσει τη Λέσβο το μοναδικό ελληνικό νησί με διπλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα τουρκικά παράλια. Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα σύμφωνα με τοπικούς ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες το β’ εξάμηνο του έτους.

Ευνοημένες όμως είναι και η Κως με τη Ρόδο, αλλά και γενικά τα Δωδεκάνησα. Το yachting και το shopping αποτελούν βασικές συνιστώσες της τουριστικής κίνησης από τα τουρκικά παράλια στα νησιαά του Νοτίου Αιγαίου. Ενώ, και η Κρήτη κάνει φέτος δυναμική εμφάνιση στην τουριστική αγορά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Τουρισμού έχει επενδύσει μέσω του ΕΟΤ στη δυναμική προβολή τόσο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όσο και άλλων δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας στην Τουρκία. Με ευθύνη του ΕΟΤ Τουρκίας έχει πραγματοποιηθεί σειρά ταξιδιών εξοικείωσης μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κρήτη, ενώ έχει προχωρήσει για πρώτη φορά και σε προγράμματα συνδιαφήμισης με τους μεγαλύτερους tour operator της Τουρκίας, Setur και Pronto.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr