Πρόταση στο ΕΣΠΑ για ‘λίφτινγκ’ στο πάρκο Προσκόπων

Τη χρηματοδότηση σειράς παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την όψη του πάρκου των Προσκόπων στην Αλεξανδρούπολη θα επιδιώξει ο δήμος με πρόταση που θα καταθέσει στο ΕΣΠΑ. Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η δημιουργία διαδρόμου για ποδήλατα, η κοπή 79 δέντρων και η φύτευση νέων, αλλά και η προμήθεια κερκίδων για τη λειτουργία νέου υπαίθριου θεάτρου.
Η μελέτη του έργου εκπονείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και κινείται σε δύο άξονες:
  • στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων υποδομών (ποδηλατόδρομος και εγκατάσταση δικτύου αυτόματου ποτισμού) καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων (ανακατασκευή διαδρόμου για τρέξιμο, αντικατάσταση των κατεστραμμένων φυτικών στοιχείων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων)
  • στην προμήθεια και τοποθέτηση νέας μεταλλικής κερκίδας στο Κηποθέατρο
Συγκεκριμένα, η μελέτη θα περιλαμβάνει:
  • Διάδρομο ποδηλάτων, για αμφίδρομη κίνηση
  • Ανακατασκευή υφιστάμενου διαδρόμου για τρέξιμο (καθαίρεση παλιού υλικού επικάλυψης και αντικατάστασή του με καινούρια βάση, με φυτικό οικολογικό σταθεροποιητή)
  • Εργασίες κοπής 79 δέντρων και επαναφύτευση νέων δενδρυλλίων
  • Εγκατάσταση αυτόματου δικτύου ποτισμού
  • Εκσυγχρονισμό υφιστάμενου δικτύου φωτισμού με την αντικατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED
  • Προμήθεια κερκίδας με προστατευτικά κιγκλιδώματα, συνολικής χωρητικότητας 850 θέσεων, αναπτυσσόμενων σε αμφιθεατρική διάταξη, σε 10 βαθμίδες.
Δασαρχείο: «Απαραίτητη  η κοπή των γερασμένων πεύκων»

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» τόσο ο δασάρχης Ζαχαρίας Μπακλαγής, όσο και υπηρεσιακοί παράγοντες του δασαρχείου που έχουν ασχοληθεί με το πάρκο των Προσκόπων, τονίζουν την ανάγκη μίας σφαιρικής παρέμβασης σε ό,τι αφορά στο φυτικό του στοιχείο.

Αρχικά, από τα περίπου 300 δένδρα, τα 79 που αναφέρονται και στη μελέτη του δήμου, θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, σταδιακά ωστόσο, να κοπούν και στη θέση τους να φυτευτούν νέα, ενδεχομένως όχι μόνο πεύκα, τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν στην περιφερειακή ζώνη του πάρκου. Όπως λένε, κάποια από αυτά, τα οποία εδώ και καιρό έχουν μαρκαριστεί με κόκκινη μπογιά, είναι πλέον πολύ γερασμένα και εγκυμονούν κινδύνους για τους επισκέπτες του πάρκου. Το δασαρχείο έχει προχωρήσει στην κοπή μεμονωμένων δένδρων και διορθωτικών παρεμβάσεων, ωστόσο θα πρέπει, έστω μέσα από το πρόγραμμα που επιδιώκει ο δήμος, και σίγουρα σε βάθος δεκαετίας, να υπάρξει μία σημαντική ανανέωση στη βλάστηση, δίχως, όπως υπογραμμίζουν, να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου, το οποίο, ως ‘πευκάκια’, όπως λέγανε οι παλιοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φυσιογνωμία της πόλης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του