efhmerida1

Πρόταση για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Σαμοθράκης

Θεωρώ μεγάλη ευκαιρία να συμπεριληφθεί στα σχέδια της Περιφέρειας Αν.Μακ. κ᾽ Θράκης στο επικείμενο Συνέδριο, όπως επίσης και στο Σχέδιο των Αλιευτικών Καταφυγίων του Υπουργείου Γεωργίας, επιτέλους, και η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου του Λακκώματος Σαμοθράκης.

Ένα έργο που ταλανίζει το νησί και την περιοχή από το 1988. Σήμερα για πολλούς επιπλέον λόγους το έργο αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της απόστασής του από την Λήμνο και την Ίμβρο, αλλά και για Εθνικούς λόγους. Τέλος θα εξυπηρετηθούν επίσης και οι μικροαλιείς της περιοχής που τον χειμώνα είναι αδύνατον να αλιεύσουν.
. . . . . . . . . . . . . . . . . .  . . .

Προς το Υπουργείο Ναυτυλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής
Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
Αγαπητέ κ. Λαμπρίδη Χρήστο
(Σε συνέχεια της συζήτησής μας στη Σαμοθράκη)

Το Αλιευτικό Καταφύγιο του Λακκώματος είναι το αποκορύφωμα της κοροϊδίας της πολιτικής κατάστασης πριν την ανάληψη της Κυβερνητικής Εξουσίας από την σημερινή κυβέρνηση.
Το έργο προγραμματίστηκε το 1990 μαζί με το Αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων που αυτό πραγματοποιήθηκε.

Μαζί με αυτά τα 2 αυτά Αλιευτικά καταφύγια είχε προγραμματιστεί και ένας Προβλήτας μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο για τα  . . . κότερα που θα έρχονταν επισκέπτες.
Οι Κυβερνήσεις, οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι ενδιαφέρθηκαν και πρόταξαν την ανάπτυξη του βόριου τμήματος του νησιού.

Τα χρήματα για το Αλιευτικό Καταφύγιο Λακκώματος χρησιμοποιήθηκαν για άλλες «ανάγκες».

Το έργο έχει εξαγγελθεί  μέχρις σήμερα από 2 Πρωθυπουργούς 5 Υπουργούς και ήταν πάντοτε στα προεκλογικά προγράμματα όλων των Περιφερειαρχών, Νομαρχών και Δημάρχων.

Την μη εκτέλεση του έργου επηρέασαν και ντόπια συμφέροντα κυρίως οι κάτοχοι μεγάλων σκαφών αλιείας που μπορούν να ψαρεύουν σε όλο το νησί όλο τον χρόνο.

Ο φάκελος του έργου βρίσκεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Αλεξ/πολης πλήρης (φρόντισα προσωπικά και εγώ για να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά).

Ο προϋπολογισμός του έργου – πριν την κρίση – υπολογίζονταν στα 5.5 εκατομ. που θα μπορούσαν να κατεβούν κατά 300.000 αν χρησιμοποιούνταν ντόπια αδρανή υλικά.

Το έργο σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία γιατί εκτός από τη διευκόλυνση των μικροαλιέων  της περιοχής, στη θέση «Πλατάνια» όπου τοποθετείται η κατασκευή του, είναι πολύ πιο κοντά στην Λήμνο και ακόμη πιο κοντά στην Ίμβρο.

Θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί και η στρατηγική του σημασία, αφού βρίσκεται στο Νοτιά όπου είναι χωρίς βόριους αέρηδες και απέναντι από τα τουρκικά παράλια. (Ιστορικά όλες οι αποβάσεις γίνονταν στην θέση αυτή).

Τέλος αυτό το Αλιευτικό Καταφύγιο θα συντελούσε στην ανάπτυξη του Νότιου μέρους του νησιού και τουριστικά (σήμερα υπάρχουν μόνο μικροαλιείς,  κτηνοτρόφοι και γεωργοί).

*** Υπέρ της κατασκευής του έργου έχουμε συλλέξει περισσότερες από 350 υπογραφές. Συνημμένα Αντίγραφο Υπομνήματος με υπογραφές και Ενδεικτικές παλιότερες σχετικές δημοσιεύσεις.

About Author

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr