Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν ως τις 31 Αυγούστου.

Στην αγορά της Αλεξανδρούπολης αναμένεται και αυτή τη φορά οι εκπτώσεις να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες, αφού στόχος των εμπόρων είναι να μπορέσουν να σώσουν ό,τι μπορούν μετά από άλλον ένα δύσκολο χειμώνα.

Σημειώνεται πως το εμπορικό γεγονός του καλοκαιριού, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, είναι η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, στις 10 Αυγούστου. Ο τζίρος που καταγράφεται κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δίχως ωστόσο να αρκεί για να καλύψει τη γενικότερη χασούρα της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί πως λίγο μετά την επίσημη λήξη της εκπτωτικής περιόδου,  κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου ορίζεται 2η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος από 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Επίσης, σχετικά με τις Κυριακές,  ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 16 Ιουλίου. Ανοικτά καταστήματα, για όποιον έμπορο επιθυμεί, προβλέπονται και για κατά την περίοδο της 2ης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, 3 και 10/9 αντίστοιχα.

Οδηγίες και συμβουλές για αποφυγή προστίμων

Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών και ενδιάμεσων εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του