efhmerida1

“Πάσχα Κυρίου Πάσχα!!”

[mks_dropcap style=”letter” size=”78″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]Η [/mks_dropcap]πονεμένη ψυχή της Ρωμιοσύνης κηδεύει τον Ιησού με θρήνους που ξέρει από τα παλιά. Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής είναι μοιρολόγια της Ορθοδοξίας μας γεμάτα ποίηση και σπαραγμό. Όλα πονούν και μοιρολογούν τον “ωραίον κάλλει παρά πάντας βροτούς”, τον πιο όμορφο ανάμεσα στους ανθρώπους.

Όλοι και όλα συμμετέχουν στην οδύνη. Μα πιο πολύ υποφέρει η μητέρα του. Τον έφερε στον κόσμο, βλαστάρι τρυφερό και τον καμάρωνε. Μα τώρα μια πελώρια ρομφαία ξεσκίζει το μητρικό της στήθος. Το φως των ματιών της βασιλεύει με το χαμό του μονάκριβου παιδιού της. “Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον”. Στίχοι που αποστάζουν όλον τον μητρικό καημό καθώς η φαρμακερή απελπισία του θανάτου έχει σφραγίσει τα γεγονότα. Είναι μια Μάνα, σαν όλες τις μάνες, όταν χάνει το μονάκριβο παιδί της, το στήριγμα της ζωής της.

Και ο Γιάννης Ρίτσος βάζει στα χείλη της μάνας στον “Επιτάφιο” λόγια συγγενικά “Ποῦ πέταξε τ’ ἀγόρι μου; ποῦ πῆγε; ποῦ μ’ ἀφήνει; Χωρίς πουλάκι τὸ κλουβί, χωρίς νεράκι ἡ κρήνη”.

Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής μας αγγίζουν κατάκαρδα γιατί είναι συνθεμένα με τα πιο γνήσια και πρωτογενή συστατικά.

Κάθε οικογένεια το Μεγάλο Σάββατο έχει αγοράσει για όλα τα μέλη της από μια λαμπάδα για να την ανάψουν τη νύχτα της Λαμπρής. Τη Λαμπρή όταν τη νύχτα πούνε στην Εκκλησία το Χριστός Ανέστη πρέπει να ξυπνήσουν όλοι μέσα στο σπίτι. Ακόμα και η κλώσσα, αν έχεις, και κλωσσάει αυγά πρέπει και αυτή να την ξυπνήσεις. Όταν επιστρέφουν από την Εκκλησία στις 2 μετά τα μεσάνυχτα κάνουν ένα σταυρό στην εξώπορτα με το Φως της Ανάστασης. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας την ώρα που κάνουν το Σταυρό λένε “‘οξω ψύλλοι και κορέοι να μπούμε μεις οι νοικοκυραίοι”. Μετά κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι και τρώγουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα (σούπα από εντόσθια αρνιού με ρύζι).

Μεγάλο Σάββατο και μετά η Ανάσταση και το Πάσχα, η χαρμόσυνη ημέρα, η γεμάτη από κάθε ευφροσύνην και χαρά η οποία έρχεται μια φορά κάθε χρόνο ή καλύτερα γίνεται καθημερινά και ακατάπαυστα εις εκείνους που κατανοούν το μυστήριο αυτής. Ο Χριστός και Θεός μας αφού εκρεμάστη επάνω στο σταυρό και εκάρφωσε εις αυτόν την αμαρτίαν του κόσμου, αφού εγέυθη το θάνατον και κατέβη εις τα κατώτατα μέρη του Άδη και εξαίφνης ανέστη από τους νεκρούς και μετά ταύτα ανήλθε εις τους ουρανούς με δόξα πολλή και δύναμη. Γι αυτό τον αγαπούμε, τον πιστεύουμε, τον προσκυνούμε και τον δοξάζουμε. Η γενναιοδωρία της θεϊκής αγάπης σπάει τα στενά τείχη του μνήματος. Μέσα στον Απρίλη πλήθος φωνήεντα αντιλαλούν τη δόξα. Ολοκληρώνεται η κοινωνία με το όνειρο και την αλήθεια. Όλα παίρνουν ζωή από τον Αναστημένο. Εξαγνίζονται όλα τα εμπόδια και εισρέει μέσα μας το Αναστάσιμο τραγούδι “Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας”…

Η Εκκλησιαστική τελετή που γίνεται τη νύχτα της Λαμπρής λέγεται πρώτη Ανάσταση. Αυτή που γίνεται την Κυριακή της Λαμπρής λέγεται δεύτερη Ανάσταση. Οι Ιερείς και τα εξαπτέρυγα είναι ενδεδυμένοι με τα ιερά άμφια. Ύστερα από τη δεύτερη Ανάσταση μαζεύονται και ψήνουν τον παραδοσιακό οβελία, τσουγκρίζοντας το κόκκινο αυγό και ανταλλάζοντας ευχές.

“Πάντα τις γιορτάδες στο σπιτικό σου” λέγανε οι παλιοί. Αυτό δεν ισχύει στις μέρες μας, που οι περισσότεροι γιορτάζουν το Πάσχα σε τουριστικά θέρετρα ή σε ξένες ευρωπαϊκές χώρες αν και το μήνυμα της Ανάστασης έχει να κάνει με μια πιο άμεση, πιο θερμή επικοινωνία με τους δικούς μας. Με το σπιτικό μας, με τα πρόσωπα που συνθέτουν το περιβάλλον μας.

Οι πιστοί βιώνουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με “συμπόρευση”, “συσταύρωση” και “συνανάσταση”. Ο Χριστός με τη θέληση του έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς. Αυτό σημαίνει ότι δε λυπούμαστε “μοιρολατρικά” για το Πάθος του αλλά για τις δικές μας αμαρτίες και αφού μετανιώσουμε ειλικρινώς μπορούμε, την αντικειμενική σωτηρία που χάραξε ο Χριστός, να την κάνουμε και υποκειμενική-προσωπική σωτηρία.

Ας αποτελέσει τουλάχιστον ο Γολγοθάς και η Ανάσταση του Χριστού παράδειγμα προς μίμηση για πίστη στον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Χριστός Ανέστη!!!

Αληθώς Ανέστη!!!

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr