Πάνω από 20.000 τόνους ανακύκλωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ σε 1,5 χρόνο

Περίπου 1.080 τόνοι συλλέγονται κάθε μήνα σε όλη την περιφέρεια. Από τους 614 κώδωνες συλλογής  έχουν συλλεχθεί 722 τόνοι γυαλιού.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της ΔΙΑΜΑΘ για την ανακύκλωση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για το διάστημα από Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον φετινό Ιούλιο, συγκεντρώθηκαν 20.500 τόνοι υλικών στους μπλε κάδους όλης της περιφέρειας, όπως και 722  τόνοι γυαλιού από τους ειδικούς κώδωνες.

Δίκτυο μπλε κάδου ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών
Η συμβολή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη της ανακύκλωσης, πραγματοποιώντας διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών από τα υπόλοιπα απορρίμματα και ορθή αξιοποίηση του μπλε κάδου. Κατά την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης με τον μπλε κάδο, πραγματοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης πόρτα-πόρτα σε κάθε Δήμο.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ λειτουργούν τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από το δίκτυο των μπλε κάδων: στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα. Παράλληλα έχει διατεθεί ειδικός εξοπλισμός αποκομιδής στο σύνολο των Δήμων που αφορά πλαστικούς κάδους ανακύκλωσης όγκου 1.100l και απορριμματοφόρα οχήματα ανακύκλωσης χωρητικότητας 16m3. Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης που αφορούν το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2016, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Περίπου 20.500 τόνοι υλικών συγκεντρώθηκαν μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο στους μπλε κάδους και οδηγήθηκαν στα ΚΔΑΥ προς επεξεργασία. Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο και σε μηνιαία βάση, περίπου 1.080 τόνοι συλλέγονται σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜΘ.

Δίκτυο μπλε κώδωνα συλλογής γυάλινων συσκευασιών
Το 2015 ξεκίνησε η ανάπτυξη δικτύου κωδώνων στους Δήμους της ΠΑΜΘ για τη χωριστή συλλογή γυαλιού. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μεγάλους παραγωγούς, δηλαδή σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) αλλά και στους πολίτες/δημότες.
Στην ΠΑΜΘ έχουν τοποθετηθεί 614 κώδωνες χωριστής συλλογής γυαλιού που εξυπηρετούν 1.566 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς 722 τόνοι γυαλιού έχουν συλλεχθεί από την έναρξη του προγράμματος έως τον Ιούλιο του 2016 και υπάρχει η εκτροπή αντίστοιχων ποσοτήτων από τους χώρους ταφής.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της ΔΙΑΜΑΘ για την ανακύκλωση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της ΔΙΑΜΑΘ για την ανακύκλωση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συμπληρωματικά έργα ανακύκλωσης

  • Δίκτυο χωριστής συλλογής χαρτιού
    Το 2016 ξεκίνησε η ανάπτυξη δικτύου για τη χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού με την τοποθέτηση νέων μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι.
    Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την τοποθέτηση κάδων στο Δήμο Κομοτηνής, τον Μάρτιο του 2016, ενώ προγραμματίζεται επέκταση του προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης. Το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού οδηγείται προς διαλογή και δεματοποίηση στο ΚΔΑΥ Κομοτηνής.
    Τον Ιούνιο ξεκίνησε η τοποθέτηση κάδων συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού οδηγείται προς διαλογή και δεματοποίηση στο ΚΔΑΥ Διδυμοτείχου.
  • Οικιακή Κομποστοποίηση
    Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μία μορφή ανακύκλωσης! Τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μπορούν αφού γίνουν compost να χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικό υλικό και να μην καταλήξουν σε χώρους ταφής. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα απόβλητα που απαιτούν διαχείριση. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. στα πλαίσια του έργου POMIS με τη συνεργασία των Δήμων διένειμε 1.900 κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το έργο POMIS υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 και είχε διάρκεια από 1-10-2013 έως 30-09-2015.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr