room-to-grow-bnner

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης για νέα ζευγάρια και παιδικούς σταθμούς

“Τα τελευταία χρόνια οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων ζευγαριών, των γονιών δέχονται σφοδρή επίθεση. Οι πανάκριβες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, η εκμηδένιση των κοινωνικών παροχών, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, η αυξημένη φορολογία και τα χαράτσια, η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια κ.ά., αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν σοβαρά εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας και στην απόκτηση παιδιών” σημείωσαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης Ευδοκία Βλισίδου και Μαριάνθη Σκοπελιώτη.

Όπως σημείωσαν, “η μητρότητα έχει μπει στο στόχαστρο της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των Δήμων. Όλοι μαζί φέρνουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία με την ανάγκη κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Βαφτίζουν «ίσες ευκαιρίες» στην εργασία για άνδρες και γυναίκες την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, που σημαίνει:

 • -Ευέλικτη εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές.
 • -Δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, εντατικοποίηση εργασίας.
 • -Απολύσεις εγκύων, εκβιασμό της εργοδοσίας ότι η εργαζόμενη δεν θα μείνει έγκυος ή ότι θα βάλει στο «ψυγείο» – στην κρυοσυντήρηση τη χαρά της μητρότητας.
 • Αυτή είναι η περιβόητη «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που ευαγγελίζεται η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, η Γ.Γ.Ι.Φ, σύσσωμες οι παρατάξεις των υπολοίπων συνδυασμών”.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν, η Λ.Σ. έχει καταθέσει πληθώρα προτάσεων για την ανακούφιση των νέων ζευγαριών, συνολικά της λαϊκής οικογένειας, οι οποίες συστηματικά απορρίφθηκαν από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. “Κι αυτό γιατί στον πυρήνα της πολιτικής τους βρίσκεται η αντικατάσταση της υποχρέωσης του κράτους να στηρίξει την οικογένεια, με την ατομική και οικογενειακή ευθύνη για την ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της”, αναφέρουν.

Η Λ.Σ. θεωρεί ότι σήμερα μπορούν να παρθούν μέτρα που έστω θα ανακουφίσουν τα νέα ζευγάρια, τους νέους γονείς:

 1. Δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας, των ανταποδοτικών τελών.
 2. Δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών στις δομές του Δήμου. Ειδική βαρύτητα να δοθεί στο κολυμβητήριο, όπου θεωρούμε ότι η είσοδος όλων των παιδιών πρέπει να είναι, αν όχι δωρεάν, τότε με ένα συμβολικό ποσό (κάτω των 5€ – δωρεάν για τρίτεκνους-πολύτεκνους-ΑΜΕΑ-μονογονεϊκές-ανέργους).
 3. Να επεκταθούν οι δράσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου σε όλες τις γειτονιές, σε συνεργασία με τα Σχολεία.
 4. Τουλάχιστον τα τμήματα μαζικού αθλητισμού των ακαδημιών να στηρίζονται από το δήμο και όχι να πληρώνουν οι γονείς.
 5. Οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων στα πάρκακαι στις πλατείες των οικισμών του Δήμου, με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, μαθητικές συναυλίες, ζωγραφική και κατασκευές με θέμα το περιβάλλον, μαγειρικές, θέατρο σκιών κ.λπ.
 6. Οργάνωση δωρεάν επισκέψεων με ξενάγηση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής , να πολλαπλασιαστούν οι ιστορικοί περίπατοι.
 7. Το δημοτικό θέατρο και ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος (σε συνεργασία με την Κ.Λ.Α) να λειτουργούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με δωρεάν προβολές και ελεύθερη είσοδο για όλους. Ειδικά να προβλεφθούν προβολές με ταινίες για παιδιά. Δωρεάν προβολές για τους άνεργους και τα παιδιά.
 8. Ο Δήμος θα πρέπει να βάζει σαν όρο σε όσους ζητούν τις εγκαταστάσεις του (θέατρο Αλτιναλμάζη, κηποθέατρο, δημοτικό θέατρο κλπ) ότι το εισιτήριο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 ευρώ το άτομο, οι άνεργοι να πληρώνουν μέχρι 5 ευρώ και όλα τα παιδιά θα μπαίνουν δωρεάν.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο