Οι βασικοί πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία

Τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως πυλώνα ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο επεσήμανε κατά την παρέμβαση του σε ειδική συζήτηση με θέμα «Ενδυναμώνοντας τα ανθρωποκεντρικά συστήματα Υγείας» στα πλαίσια της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης στην Κοπεγχάγη, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι, από την ίδρυση του το ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας είχε νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, δεν αναπτύχθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ειδικά στα αστικά κέντρα, και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εκχωρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα.
«Αυτό το ‘περιβάλλον’ αποτέλεσε το πρόσχημα για την επιβολή οριζόντων περικοπών στις δαπάνες υγείας στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας, για ‘παθητική’ ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους, για αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την υγειονομική φροντίδα και για αποδιοργάνωση του ΕΣΥ» τόνισε.

Ως στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση, στην καθολική κάλυψη και αξιόπιστη φροντίδα του πληθυσμού και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε την ΠΦΥ που θα αποτελέσει πυλώνα ενός ανθρωποκεντρικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
«Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στην Υγεία, την οποία με όραμα, σοβαρό σχέδιο, προσεκτικά βήματα και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης, προωθούμε και υλοποιούμε σταδιακά» είπε.

Σύμφωνα το υπουργείο Υγείας, ο πυρήνας του νέου μοντέλου είναι η αποκεντρωμένη δημόσια δομή ΠΦΥ (τοπική μονάδα υγείας), ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, οι τομεοποιημένες υπηρεσίες και ο κοινοτικός προσανατολισμός τους, η ολιστική φροντίδα υγείας (από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων, τη σχολική και επαγγελματική υγιεινή, τη διαχείριση των ασθενών που έχουν ανάγκη πιο εξειδικευμένη φροντίδα, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση).

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η ανάπτυξη του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γίνεται με πόρους ΕΣΠΑ και για τη διετία 2017-2018 προβλέπεται η δημιουργία 250 νέων δομών σε πάνω από 50 αστικές περιοχές της χώρας, με πρόσληψη περίπου 3.200 εργαζομένων (γιατρών-νοσηλευτών-επισκεπτών υγείας-κοινωνικών λειτουργών κ.λπ).

«Η παρέμβαση αυτή αναμένεται να μεταβάλλει πλήρως το αποδιοργανωμένο τοπίο της ΠΦΥ και να προσφέρει καθολική, ισότιμη, δωρεάν και ποιοτική φροντίδα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που σήμερα τη στερούνται ή καταβάλλουν δυσβάστακτο κόστος» κατέληξε.

Χιλιάδες προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ

Στην ξεχωριστής σημασίας για την κυβέρνηση προσπάθεια, ίδρυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Όπως δεσμεύτηκε, μέρος από τα συνολικά 246 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε το ελληνικό δημόσιο από την διαδικασία δημοπράτησης των καναλιών, θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου που θα περιλαμβάνει την πρόσληψη 10000 προσωπικού, για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, λόγω παγώματος των προσλήψεων από το 2010 και μετά και αφορούσαν κυρίως αποχωρήσεις συνταξιοδοτουμένων.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο Πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να αλλάξει επιτέλους η κάκιστη εικόνα της υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων που κληρονόμησε από τους προκατόχους της .

Ειδικότερα:

• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων

• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ

• Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.

• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Στόχος η ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα

Η ισότιμη πρόσβαση στα καινοτόμα προϊόντα και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, είναι κομβικά σημεία στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της πολιτείας, των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων, στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών υγείας του πληθυσμού, στον σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας των μη προνομιούχων και στην διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας και του δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε, κατά την παρέμβασή του σε συνεδρίαση του ΠΟΥ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Όραμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ανέφερε είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με επιστημονικά τεκμηριωμένα κλινικά οφέλη και ισχυρά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα τους σε σχέση με το κόστος τους.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και διαφανούς συνεργασίας, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των κρατών – μελών της Νότιας Ευρώπης, με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση με της φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα, σε μία οικονομική, αλλά και κοινωνικά αποδεκτή τιμή και να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιάζονται ελλείψεις σε φάρμακα απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του