«Ξαναζεί» η αρχαία Εγνατία στον Έβρο

Εγκρίθηκε πίστωση για   την συντήρηση και ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας, με υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιορδου.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν και οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.

Στην έγκριση σειράς εργασιών στα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού  στην περιοχή του Έβρου,  προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας, ενός οράματος του Γιάννη Λασκαράκη και του Διαζώματος.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και έχουν προϋπολογισμό 40.000 ευρώ.  Πρόκειται για εργασίες που αφορούν στη συντήρηση και διερεύνηση του οδοστρώματος , σε αποψιλώσεις και απομάκρυνση βλάστησης, στην ολοκλήρωση,  βελτίωση και επέκταση περιφράξεων, των ήδη γνωστών τμημάτων , στον Δωρίσκο και στον Κόμαρο, αλλά και σε διερεύνηση νέων τμημάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται η αποκατάσταση και συμπλήρωση πινακίδων, ενημερωτικών και κατεύθυνσης, η τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση νέων τμημάτων, η φωτογραφική τεκμηρίωση, η ανατύπωση και εμπλουτισμός ενημερωτικών φυλλαδίων και τέλος ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Για την εκτέλεση του έργου «Ανάδειξη Αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Π.Ε. Έβρου» εγκρίνεται και η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, καθώς και στον Πίνακα Κατανομής προσωπικού, που συμπληρώθηκε για τις ανάγκες της διαδικασίας αιτιολόγησης του προϋπολογισμού του έργου, με δυνατότητα παράτασης, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης των εργασιών και τις διαθέσιμες πιστώσεις

Για την εκτέλεση των ανωτέρω αρχαιολογικών εργασιών και την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρι ολοκληρώσεως του έργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ποσού 40.000,00 €, από τον   προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης..

Γ. Λασκαράκης: Η Λυδία Κονιόρδου πιστεύει στην αειφορία των μνημείων

Για το θέμα μίλησε στη ΓΝΩΜΗ ο εμπνευστής της Πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας,  Γιάννης Λασκαράκης.

«Όταν πριν δύο χρόνια στον Βόλο παρουσίασα στα τετρακόσια μέλη του Διαζώματος την πολιτιστική διαδρομή , με πλησίασε η  Λυδία Κονιόρδου , με συνεχάρη και συμφώνησε μαζί μου στην σημασία της αρχαίας Εγνατίας και στην ανάγκη ανάδειξής της.  Η σημερινή υπουργός Πολιτισμού ήταν και  είναι από τα εξέχοντα μέλη του Διαζώματος και πιστεύει στην αειφορία των μνημείων , στην ένταξή τους στην καθημερινή ζωή και στην συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση αυτή η οποία θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της οδού . Και είναι μόνο η αρχή, μια και ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση της Χωρικής Επένδυσης με χρηματοδότηση ύψους 75 εκατομμυρίων, η οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με τις ενέργειες της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ και του αειμνήστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Τις εργασίες αυτές για την συντήρηση των τμημάτων της αρχαίας Εγνατίας στον Έβρο, είχα προτείνει στον Πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος τον Σεπτέμβριο του 2017, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά μας, με την παρουσία και τω Δημάρχων της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο