Ντόμινο αντιδράσεων για τις άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο

Ντόμινο αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που έφερε στο φως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφορικά με παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τη «βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις» που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Φερχόφσταντ προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και δηλώσεις του κ. Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, αυτεπάγγελτη έρευνα για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών που ζητούσαν άσυλο στον Έβρο θα διεξαγάγει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στόχος είναι να διερευνηθεί εάν συνέβησαν τα περιστατικά, εάν υπήρξε εμπλοκή των ελληνικών αρχών με ενέργειες ή παραλείψεις τους, καθώς και ποιες ενέργειες ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των περιστατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μεταξύ αυτών που έχουν παραδοθεί στις τουρκικές αρχές βρίσκονταν μια οικογένεια με μικρά παιδιά και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί στη γειτονική χώρα.

Και ερώτηση στη Βουλή

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των  οποίων και η Νατάσα Γκαρά από τον Έβρο.  Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως επισημαίνεται, «σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας.

Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.

Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων».

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν λάβει υπόψη τους τις καταγγελίες και αν έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνησή τους και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Γιαννακάκη: «Αν πρόκειται για έστω και για «μία περίπτωση είναι ζήτημα για μία δημοκρατία.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει επαναπροωθήσεις σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια με τον πιο περίτρανο τρόπο» με δεδομένο ότι από τη χώρα πέρασαν 1,5 εκατ. πρόσφυγες απάντησε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη για τις καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου για επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ανθρώπων που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

«Οι καταγγελίες εξετάζονται με σοβαρότητα και προσοχή και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται» διαβεβαίωσε η κ. Γιαννακάκη χθες στο ρ/δ «Παραπολιτικά Fm» ενημερώνοντας ότι ούτε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης εμπλέκονται στις διαδικασίες ασύλου. Δήλωσε, όμως, ότι το θέμα παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς από πολύ κοντά, γιατί αν πρόκειται για έστω και για «μία περίπτωση είναι ζήτημα για μία δημοκρατία».

Η κ. Γιαννακάκη συνέχισε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε φυσικά για επίσημη πρακτική». Παρέπεμψε στην «εξαιρετικά προσεκτική» ανακοίνωση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Μούιζνκιες καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες «που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση αυτό που ήδη κάνει, την διερεύνηση».

Τέλος η γενική γραμματέας υπενθύμισε ότι ο κ. Μούιζνκιες έχει χαρακτηρίσει πριν δέκα μόλις μέρες, την κυβέρνηση «ως την πιο φιλική στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια για την κατάσταση στις φυλακές. Η κ. Γιαννακάκη δήλωσε κατηγορηματικά ότι «διερευνώνται όλα και οποιαδήποτε αυθαιρεσία θα τιμωρηθεί».

 

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις παράνομες επαναπροωθήσεις  από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 Μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο κατέθεσε σήμερα η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η κ. Παπαπαντολέων κατέθεσε φάκελο με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ένωση για τις καταγγελίες, μεταξύ των οποίων πρόταση για εξέταση μάρτυρα και στοιχεία για την πινακίδα του οχήματος, με το οποίο φέρεται να έγινε η μεταφορά των Τούρκων στο ποτάμι σε ένα από τα περιστατικά. Όπως δηλώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε στοιχεία, προκειμένου να προσκομίσουμε στην Εισαγγελία ό,τι νεότερο έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη μηνυτήρια αναφορά για τις επαναπροωθήσεις έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του