«Μπήκε στην πρίζα» ο νέος γραμμικός επιταχυντής του ΠΓΝΑ

Σε φάση λειτουργίας βρίσκεται πλέον ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής που δώρισε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Χρειάστηκαν 7 μήνες επίπονων προσπαθειών και εκπαίδευσης (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό), του προσωπικού της πανεπιστημιακής κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου, για να δοθεί τελική έγκριση για την κλινική χρήση του επιταχυντή από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Ήδη, το μηχάνημα εξυπηρετεί και θεραπεύει 12 ασθενείς.

Την πλήρη ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη και για το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τόσο από το προσωπικό της κλινικής, όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο υγείας και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του ο Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΔΠΘ και Διευθυντής της Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΓΝΕ Μιχάλης Κουκουράκης.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω για την έναρξη λειτουργίας του νέου υπερσύγχρονου Γραμμικού Επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, στην Kλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΔΠΘ/ΠΓΝΕ. Μετά από επτά (7) μήνες επίπονων προσπαθειών και εκπαίδευσης (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό), του συνόλου του προσωπικού της Κλινικής, ιατρών, ραδιολόγων-τεχνολόγων και γραμματείας, αλλά και ιδιαίτερα των Ακτινοφυσικών μας, κου Ι. Αμπατζόγλου και κας Κ. Σισμανίδου, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενέκρινε την κλινική χρήση του Επιταχυντή. Ήδη, δώδεκα (12) ασθενείς μας βρίσκονται υπό θεραπεία, ωφελούμενοι από υψηλής τεχνολογίας Ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, εξαιρετικής ακρίβειας και ποιότητας», επισημαίνει ο κ. Κουκουράκης.

Σημειώνεται πως η ακτινοθεραπεία είναι μία κύρια μορφή θεραπείας του καρκίνου που προσφέρει ίαση στο 80% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη, στο 90% των ασθενών με καρκίνο λάρυγγα, στο 90% των καρκίνων της μήτρας, στο 80% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό, και τοπική ίαση στο 95% των ασθενών με καρκίνο μαστού καταργώντας πρακτικά τις επεμβάσεις μαστεκτομής. Η Ακτινοθεραπεία είναι, επίσης, η μόνη αποτελεσματική ανακουφιστική θεραπεία που προσφέρει ποιότητα ζωής στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορούν να ιαθούν, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες συνανθρώπους από τους εφιάλτες του πόνου, της παράλυσης, της αιμορραγία και των συμπτωμάτων από τις εγκεφαλικές μεταστάσεις.

«Η σημαντική και αξιέπαινη δωρεά από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, μέσα από την οποία δέκα υπερσύγχρονοι Γραμμικοί Επιταχυντές (αξίας 20εκ ευρώ) εγκαταστάθηκαν σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Ογκολογικά κέντρα της Ελλάδας, είναι πραγματικά μια ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ στους καρκινοπαθείς της χώρας μας. Προσωπικά δε, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί η πραγμάτωση αυτής της δωρεάς ξεκίνησε με δική μας πρωτοβουλία, εκθέτοντας τα προβλήματα με συνεχή αιτήματα και ευαισθητοποιώντας έτσι το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος, ήδη από το 2010. Με αυτή τη δωρεά εκσυγχρονίστηκε το μέγα μέρος των Ακτινοθεραπευτικών κέντρων της Ελλάδας, τα οποία λειτουργούσαν οριακά λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων που διέθεταν, προσφέροντας θεραπεία με τεχνολογία παρωχημένη. Σήμερα, μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Ακτινοθεραπεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην Αλεξανδρούπολη δεν υστερεί διόλου από αυτή που χορηγείται σε μεγάλα ογκολογικά κέντρα του κόσμου. Με τη σύγχρονη αυτή τεχνολογία, η τοξικότητα της Ακτινοθεραπείας είναι πολύ μικρότερη, προσφέροντας άριστη ποιότητα ζωής στους ασθενείς μας, αλλά και η πιθανότητα ίασης είναι σημαντικά καλύτερη» αναφέρει ο καθηγητής.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος που υπογραμμίζει ότι επιτεύχθηκε μέσα από τη δωρεά αυτή ο κ. Κουκουράκης, είναι η πρόσληψη από το Υπουργείο Υγείας δύο ιατρών Επιμελητών (οι οποίοι ήδη εργάζονται στο τμήμα μας), δύο Ακτινοφυσικών και δύο Τεχνολόγων, οι οποίοι αναμένονται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του τρέχοντος έτους. Για πρώτη φορά από το 2003, που άρχισε τη λειτουργία της η Κλινική Ακτινοθεραπευτική Ογκολογίας ΠΓΝΕ, προσλαμβάνεται προσωπικό, δίδοντας τέλος στην απαράδεκτη υποστελέχωση που υπήρχε για 14 ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, ο καθηγητής τονίζει πως «το παρόν μήνυμα χαράς και ελπίδας προς τους ογκολογικούς ασθενείς και προς τις οικογένειές τους, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει». Όπως υπογραμμίζει, η εξαιρετική ποιότητα Ακτινοθεραπείας που προσφέρει το νέο σύστημα Γραμμικού Επιταχυντή, επιτυγχάνεται με κόστος το ‘χρόνο’ που απαιτείται για το σχεδιασμό και την τέλεση της Ακτινοθεραπείας. Ο ‘χρόνος’ αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τις παλαιότερες μορφές Ακτινοθεραπείας και, έτσι, ο αριθμός των ασθενών που μπορεί να εξυπηρετηθεί είναι μικρότερος του απαιτούμενου, αυξάνοντας τις λίστες αναμονής σε μη αποδεκτά όρια.

«Το ΠΓΝΕ παραμένει το μόνο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ένα μόνον Γραμμικό Επιταχυντή, γεγονός που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να λάβει υπόψιν του και άμεσα να θεραπεύσει αυτό το έλλειμμα», αναφέρει ο κ. Κουκουράκης και καταλήγει: «Με τη βοήθεια του Θεού, τη συνδρομή του Ιδρύματος Σ.Νιάρχος, την Αγάπη και Συμπόνια που το προσωπικό της κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας διαθέτει προς τους ασθενείς μας, αλλά και τη στήριξη της Διοίκησης ΠΓΝΕ, μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε αθόρυβα το έργο μας».

«Νέοι δημοκρατικοί θεσμοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»

Εν τω μεταξύ, άλλη μία θετική εξέλιξη έρχεται από τη Δραγάνα. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΓΝΕ Δρ.Δημήτρη Αδαμίδη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά εκλέχτηκε και λειτουργεί η Νοσηλευτική Επιτροπή, ένα θεσμικό όργανο που προβλέπεται από το Νόμο 2071/1992.

Το εν λόγω όργανο εκλέγεται δημοκρατικά με καθολική ψηφοφορία στην οποία μετέχουν όλοι οι νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και είναι το θεσμικό όργανο που γνωμοδοτεί επιστημονικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Νοσηλευτική Υπηρεσία.

Η Νοσηλευτική Επιτροπή ανέδειξε με κλήρωση την επιτροπή εσωτερικών μετακινήσεων, η οποία έχει πλέον την αποφασιστική αρμοδιότητα για τις αποφάσεις μετακινήσεων (από τμήμα σε τμήμα) του νοσηλευτικού προσωπικού. Έτσι δεν αποφασίζει πλέον μόνον ο Διοικητής ή η Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αλλά ένα συλλογικό όργανο.

«Η επιτροπή μετακινήσεων χρησιμοποιώντας διεθνή επιστημονικά κριτήρια (π.χ. διάρκεια νοσηλείας, πληρότητα κλινών, αριθμός νοσηλευομένων, κυκλικό ωράριο, συχνότητα ειδικών νοσηλευτικών πράξεων, χρήση ειδικών μηχανημάτων, επείγουσες ενέργειες κ.λ.π.) βαθμολόγησε τη βαρύτητα των νοσηλευτικών τμημάτων και τα κατέταξε σε βαριά, μέτρια, ελαφρά τμήματα. Η επιτροπή από τον ατομικό φάκελο του κάθε νοσηλευτή υπολόγισε πόσα εξάμηνα δούλεψε σε κάθε μία από τις 3 κατηγορίες.

Με κριτήριο την επιδίωξη κάθε νοσηλευτής να περάσει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου και από τις 3 κατηγορίες, εκτός και αν επιθυμεί να παραμείνει σε κάποιο βαρύ τμήμα, η επιτροπή θα αποφασίζει κάθε Δεκέμβριο τις μετακινήσεις. Οι μετακινούμενοι από κάθε τμήμα δεν πρέπει να ξεπεράσουν το 20%. Με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη προχωράμε στην βελτίωση των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών» σημειώνει ο κ. Αδαμίδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του