Μουσουλμανικές Σπουδές για πρώτη φορά στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

Ενδιαφέρον από 2.800 υποψηφίους, μόλις για 30 θέσεις, συγκέντρωσε φέτος η Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς είχαν εκφραστεί από ακαδημαϊκούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, η Κατεύθυνση όχι μόνο θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά θετική έκπληξη αποτέλεσε ο σημαντικός αριθμός των ορθόδοξων φοιτητών που τη δήλωσαν στα μηχανογραφικά τους.

Η Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών (ΕΚΜΣ) είχε βαθμό εισαγωγής 10,9 –σε ίδιο δηλαδή επίπεδο με το τμήμα Θεολογίας. Η συζήτηση για την ίδρυσή της είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν την επίσημη θεσμοθέτησή της και όπως ήταν αναμενόμενο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις ορισμένων ακαδημαϊκών και εκκλησιαστικών παραγόντων.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τάχθηκε εξ αρχής εναντίον της λειτουργίας του προγράμματος, ενώ και μέσα στο τμήμα Θεολογίας υπήρξαν αντίστοιχες αντιδράσεις.

Ένα από τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν αφορούσαν τη μεταφορά τους προγράμματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πανεπιστήμιο της Θράκης, με τη λογική πως το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική κοινότητα. Στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αριθμός ορθόδοξων φοιτητών δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους την ΕΚΜΣ, οδηγώντας τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, να χαρακτηρίσει το νεοϊδρυθέν πρόγραμμα ως «έκπληξη», σύμφωνα με το news247.gr.

Ο προσανατολισμός του προγράμματος

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι έφτασαν τους 2.800 και όπως φαίνεται όχι μόνο διεκδίκησαν μία από τις 30 προσφερόμενες θέσεις, αλλά σύμφωνα με τον εισηγητή του προγράμματος και απερχόμενο πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας, Χρυσόστομο Σταμούλη, απέδειξαν πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τις μουσουλμανικές σπουδές στον χώρο του πανεπιστημίου.

«Το αποδεικνύει ο αριθμός των ορθόδοξων μαθητών που δήλωσαν την ΕΚΜΣ στο μηχανογραφικό τους. Οι Έλληνες έκαναν αποδεκτή μια τέτοια πρωτοβουλία. Όσοι αντιδρούν προφανώς δεν θέλουν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Εμείς ως ακαδημαϊκό ίδρυμα κάναμε το χρέος μας» σημειώνει στο NEWS 247 o κύριος Σταμούλης.

Παράλληλα τονίζει τις δυνατότητες που θα δοθούν στα παιδιά που επέλεξαν την εισαγωγική κατεύθυνση, καθώς το πρόγραμμα θα προσφέρει τη δυνατότητα εκμάθησης συναφών με το αντικείμενο γλωσσών και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των μαθησιακών και επαγγελματικών προοπτικών των φοιτητών.

«Η ΕΚΜΣ θα προσφέρεται επίσης ως διεπιστημονική επιλογή σπουδών για ερευνητικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς σε άλλους ενδιαφερόμενους, πτυχιούχους και μη, οι οποίοι επιζητούν ειδίκευση στις μουσουλμανικές σπουδές για να ενισχύσουν και διευρύνουν τους μαθησιακούς και επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς. Οι πτυχιούχοι αυτοί δεν θα έχουν συναφή επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους μουσουλμάνους το Θρήσκευμα, αλλά θα είναι καταρτισμένοι επαρκώς σε θέματα Ισλάμ, θρησκείας και πολιτισμού και θα μπορούν να αποτελέσουν μια δεξαμενή επιστημόνων που θα στελεχώσουν κατά ποικίλους τρόπους άλλους οργανισμούς».

Οι 30 θέσεις δεν προβλέπεται να αυξηθούν τις επόμενες χρονιές, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Σταμούλη καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος.

Ο κύριος Σταμούλης ξεκαθαρίζει πως όποια προσφυγή για κατάργηση της ΕΚΜΣ δεν θα έχει καμία τύχη, καθώς το πρόγραμμα πληρεί όλα τα τυπικά κριτήρια και τηρεί τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την υπ αριθμόν 85/2016 γνωμοδότησή του ΣτΕ η ίδρυση της Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr