Μεγάλος προβληματισμός για τη δραματική μείωση του πληθυσμού στο βόρειο Έβρο

Δραματική ήταν η μείωση του πληθυσμού στο βόρειο Έβρο και το 2016, με τις γεννήσεις να είναι πολύ λιγότερες από τους θανάτους.

Το θέμα ανέδειξε με τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταμάτης Γκατζίδης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας.

Τα ληξιαρχικά στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Γκατζίδης δείχνουν ότι η ραγδαία πληθυσμιακή κατρακύλα του Καλλικρατικού Δήμου Ορεστιάδας συνεχίστηκε και το 2016. Συγκεκριμένα: το 2016 στο Δήμο Ορεστιάδας είχαμε 652 θανάτους ( το 2015  634) και  255 γεννήσεις (το 2015 262), μείωση πληθυσμού το 2016 κατά 397 κατοίκους (το 2015 η μείωση ήταν 372 κάτοικοι).

Στην ύπαιθρο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα,  κυριολεκτικά τραγικά.

Στον πρώην Δήμο Τριγώνου το 2016 είχαμε 133 θανάτους και οι γεννήσεις για άλλη μια χρονιά ήταν λιγότερες  από 10!

«Οι αιτίες της τραγικής αυτής εξέλιξης, που ερήμωσε την περιοχή μας και μετέτρεψε τα χωριά μας σε γηροκομεία,  βρίσκονται πρώτα και κύρια στον άναρχο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας και δεύτερον στις αντιαγροτικές πολιτικές της Ε.Ε, που ξεκληρίζουν τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, για να παραδοθεί η γη, η παραγωγή, η μεταποίηση, η εμπορία, το χρυσοφόρο κύκλωμα της διατροφής, σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και νεοτσιφλικάδες», επισήμανε ο κ. Γκατζίδης και συμπλήρωσε : «Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα της περιοχής μας ήταν και είναι η ανατροπή της πολιτικής που έχει οδηγήσει την περιοχή μας στον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση. Η περιοχή μας είναι μια πλούσια, μπορεί να αναπτυχθεί και να κρατήσει τα παιδιά της, χρειάζεται όμως άλλος δρόμος ανάπτυξης, που να αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητές της».

Ο κ. Γκατζίδης υποστήριξε πως το πρόβλημα σχετίζεται αποκλειστικά “με τις πολιτικές που ασκούνται, την έλλειψη σχεδιασμού και την αυταπάτη ότι θα έρθουν οι επενδυτές που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης και ένα κράτος που θα σχεδιάσει και θα βοηθήσει τις περιοχές που μειονεκτούν, όπως είναι οι ακριτικές. Εκείνο που χρειάζεται είναι η στήριξη του αγροτικoύ και κτηνοτροφικού τομέα, που κράτησαν αυτόν τον τόπο εδώ και πολλές δεκαετίες…”

Β. Μαυρίδης: “Στα επόμενα 7,5 χρόνια ο πληθυσμός μας θα μειωθεί κατά 10%”

«Με την πληθυσμιακή πτώση που καταγράφεται και τα ηλικιακά κριτήρια που επεξεργαζόμαστε, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική», σχολίασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, σύμφωνα με το e-vertigo.gr

Όπως είπε, «στα επόμενα 7,5 χρόνια θα υπάρξει μείωση του πληθυσμού κατά 10%.

Το ποσοστό αυτό, σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης, ακόμα και στο πιο υποβαθμισμένο και με υψηλή μετανάστευση, παρατηρείται σε χρονικό διάστημα 20ετίας». Καταλήγοντας , συμφώνησε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και σημείωσε ότι «θα πρέπει εξεταστεί προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις».

Για την ιστορία, η πόλη της Ορεστιάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε πληθυσμό 18.426 κατοίκους. Εάν τα μοντέλα υπολογισμού επιβεβαιωθούν, το 2024 θα έχουν απομείνει 16.500. Τρεις κι ο κούκος…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του