Μεγάλη αναστάτωση στον Έβρο από τις επικείμενες συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

 Έντονη φημολογία και κόντρες για τις σχολές τις Ορεστιάδας – Τι αναφέρουν το πανεπιστήμιο και οι φοιτητές. Ανησυχία από τους δήμους Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης που κάνουν λόγο για δυσμενέστατη εξέλιξη.

Αναστάτωση επικρατεί στον Έβρο από την έντονη φημολογία που υπάρχει – ειδικά στο δήμο Ορεστιάδας – αναφορικά με το μέλλον των σχολών του ΔΠΘ και συγκεκριμένα την πιθανότητα συγχώνευσής τους με σχολές άλλων περιοχών της ΑΜΘ. Άλλωστε, ενισχυτικά σε αυτό το κλίμα ανησυχίας λειτουργεί και η νομοθεσία που από φέτος το καλοκαίρι δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης σε κεντρικά πανεπιστήμια σε καθηγητές που έχουν ήδη συμπληρώσει 15ετία υπηρεσίας σε περιφερειακά ΑΕΙ

Η νομοθεσία που δεν ευνοεί περιπτώσεις όπως εκείνη της Ορεστιάδας, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει συνθήκες αποψίλωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολές της περιφέρειας. Άλλωστε, για το θέμα τοποθετήθηκε αρνητικά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στα περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σημειώνεται πως το θέμα απασχολεί τις τελευταίες μέρες την τοπική κοινωνία σε τέτοιο βαθμό που έχει ακουστεί ακόμη και ότι  ένα μεγάλο μέρος του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης της Ορεστιάδας έχει αποφασιστεί να μετακινηθεί προς το ΤΕΙ Δράμας. Άλλωστε, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για τη μετακίνηση ήδη αρκετών καθηγητών σε άλλες πόλεις, μετά τη δυνατότητα που τους παρέχει η νομοθεσία από τον περασμένο Αύγουστο.

Φήμες και αντιδράσεις

Όλα ξεκίνησαν όταν διακινήθηκε η φήμη για ένα περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου που έγινε πριν περίπου ένα μήνα στην Κομοτηνή.  Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, η πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, σε συνάντηση της Συγκλήτου του ΔΠΘ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας έθεσε στον ΓΓ το θέμα της πιθανής απορρόφησης του τμήματος του οποίου προεδρεύει από ένα κεντρικό πανεπιστήμιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ., Σπύρος Κουτρούμπας ο οποίος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με ανησυχεί το ότι κάποιες ασύντακτες φωνές, οι οποίες είναι εντελώς ατεκμηρίωτες, αναιτιολόγητες, βασίζονται σε λάθος δεδομένα, δημιουργούν πρόβλημα και σύγχυση και εντείνουν μία αβεβαιότητα που υπάρχει στις μέρες μας, δίνοντας παράλληλα τη λάθος εικόνα στο υπουργείο», και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι είναι ένα μεθοδευμένο σχέδιο, το οποίο θέλει να φύγει το πανεπιστήμιο από την Ορεστιάδα».

Έντονη ήταν η αντίδραση και του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, το οποίο στη συνεδρίασή του πριν περίπου 10 μέρες καταδίκασε απερίφραστα οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει τη λειτουργία των σχολών του πανεπιστημίου στην περιοχή.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης τόνισε πως «όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τη λειτουργία των δύο τμημάτων στην Ορεστιάδα ή επιδιώκουν να συγχωνευτούν- όχι για επιστημονικούς, αλλά για λόγους προσωπικού συμφέροντος- είναι για μένα, ως δήμαρχος αυτής της πόλης, “ανεπιθύμητα πρόσωπα”».

Κατηγορηματική διάψευση

Σε έγγραφη απάντησή της, το μεσημέρι της Τρίτης, αρκετά 24ωρα δηλαδή μετά τον αρχικό θόρυβο, η πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας Ευγενία Μπεζιρτζογλου αναφέρει:

«Διαψεύδω κατηγορηματικά τα πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ηλεκτρονικής ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία φέρομαι να ζητώ από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αγγελόπουλου την “απορρόφηση” του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από “κάποιο κεντρικό Πανεπιστήμιο”. Η χρονική συγκυρία της κακόβουλης δημοσίευσης των παραπάνω καθώς και η στοχοποίησή μου ως Προέδρου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης προβληματίζουν. Σταθερό στόχο και επιδίωξή μου αποτέλεσαν και αποτελούν η προάσπιση του κύρους και του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανεξαρτήτως μεθοδεύσεων και εκφοβισμών».

Λίγες ώρες αργότερα, απεστάλη στα ΜΜΕ και σχετικό ψήφισμα της συνέλευσης του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Η  Συνέλευση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την έκπληξή της για την επιλογή  της θεματολογίας, τον τόνο και τον τρόπο με τον οποίον συζητήθηκαν ειδικά ακαδημαϊκά θέματα που αφορούν αμιγώς το ΔΠΘ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ορεστιάδας.

Η δημόσια διαπόμπευση εκλεγμένων από την ακαδημαϊκή κοινότητα Καθηγητών με πολυετή προσφορά στη δημιουργία και ανάπτυξη του Τμήματος στην Ορεστιάδα, όπως και των υπολοίπων ακαδημαϊκών δασκάλων βάσει ‘πληροφοριών’ σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς του ιδρύματος και της αποστολής του, καθώς και την όσμωση με την τοπική κοινωνία.

Εκφράζουμε ωστόσο την ελπίδα το ενδιαφέρον του ΔΣ για την ευημερία της Σχολής να αποτελέσει την αφορμή αιτήματά μας τα οποία έχουν υποβληθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού χώρου να τύχουν επιτέλους αντιμετώπισης και επίλυσης από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Φοιτητές: «Κανένας λόγος να φύγει η σχολή»

«Δε βλέπουμε κανένα λόγο, ούτε το θεωρούμε λογικό να φύγει το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ορεστιάδα. Εάν σε κάποιους καθηγητές δεν αρέσει να βρίσκονται εδώ, αυτό είναι δικό τους θέμα», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος, Βαλάντης Καλπάκης.

Η φοιτητική κοινότητα παίρνει θέση στο θέμα που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη διατύπωση της προέδρου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία σε συνάντηση με τον γ. γ. του υπουργείου Παιδείας πρότεινε «να απορροφηθεί το τμήμα από ένα κεντρικό πανεπιστήμιο». «Δεν ακούσαμε ευχάριστα το περιστατικό ούτε τα ερωτήματα που δημιούργησε για το εάν “μένουμε ή φεύγουμε”», δήλωσε ο κ. Καλπάκης και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος των Φοιτητών «επιλέγει να μείνει στην Ορεστιάδα και ζητά την ενίσχυση της πανεπιστημιακής κοινότητας στην πόλη με την ίδρυση και νέων τμημάτων». Ο ίδιος υπογράμμισε τη «συνεχή προσπάθεια των καθηγητών για την αναβάθμιση των σπουδών όσων φοιτούν στα τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται και με τις πρόσφατες παραχωρήσεις που έγιναν στο Πανεπιστήμιο, ενός αγροκτήματος και κτιρίων για την επέκταση των εργαστηρίων. «Δε θα είχε κανένα νόημα να μετακινηθεί το τμήμα κάπου αλλού, όταν εδώ που βρίσκεται υπάρχουν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις που μας είναι απαραίτητες», δήλωσε ο κ. Καλπάκης.

«Διάλογος και συνεργασία»

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος να ζω» Μαρία Γκουγκουσκίδου σημείωσε πως θα πρέπει ο δήμαρχος να καλέσει σε διάλογο τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου και να συζητηθούν όλα τα θέματα διεξοδικά.  Παράλληλα, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» και σχολιάζοντας το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του τμήματος, στο σημείο που κάνει λόγο για αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού χώρου, η κα Γκουγκουσκίδου τόνισε πως όντως ο δήμος θα πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες του πανεπιστημίου και να υπάρχει, όπου αυτό είναι δυνατόν, μια αγαστή συνεργασία. Υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει όλοι, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, να είναι ενημερωμένοι και σε εγρήγορση καθώς μία υποβάθμιση ή απομάκρυνση κάποιας σχολής από την περιοχή θα έχει σίγουρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Άλλωστε, μπορεί οι περισσότεροι καθηγητές όντως να μην διαμένουν στην περιοχή, ωστόσο διαμένουν οι φοιτητές και είναι αυτοί που δίνουν ζωή τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία του Έβρου γενικότερα.

Δήμος Αλεξανδρούπολης: «Πλήγμα η απώλεια ή υποβάθμιση μιας σχολής»

Στο ζήτημα παρενέβη χθες και ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Νίκος Γκότσης, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του ενάντια στις φωνές που υπονομεύουν τις σχολές, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως απώλεια ή υποβάθμιση της σχολής θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για όλη την περιοχή.

«Ο Δήμος  Αλεξανδρούπολης και η Αντιδημαρχία Φερών & Πρωτογενούς Τομέα εκφράζουν την αγανάκτησή τους σε όλες εκείνες τις φωνές που υπονομεύουν και απεργάζονται τη  μεταφορά της Σχολής Επιστημών  Γεωπονίας & Δασοπονίας  από την Ορεστιάδα.

Ο Δήμος  μας, σχεδόν όλα τα χρόνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έχει μια αγαστή  συνεργασία σε πολλούς τομείς, κυρίως με τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες της Αγροτικής Έκθεσης Φερών αλλά και στην στήριξη των αγροτών με την δημιουργία πιλοτικών καλλιεργειών καθώς και στη διαχείριση και αξιοποίηση της παραγόμενης υλύος (λυματολάσπης) του Δήμου μας. Η δε συνεισφορά  στον  πρωτογενή τομέα της περιοχής είναι πολύτιμη καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγρότες της περιοχής ζητούν τη συμβουλή του σε θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα.

Ενδεχόμενη απώλεια ή υποβάθμιση της Σχολής θα σήμαινε ταυτόχρονα και αφαίρεση ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου από την περιοχή μας και θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα του Δήμου μας αλλά και ευρύτερα για τη Θράκη μας.

Στηρίζουμε απόλυτα το Πανεπιστήμιό μας και στεκόμαστε απέναντι σε όποιο σενάριο, σκέψη ή επιβουλή που έχει ως στόχο την απομάκρυνσή του από την περιοχή μας»

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο