room-to-grow-bnner

“Μέτωπο” ΟΛΑ με Δήμο Αλεξανδρούπολης που κάνει λόγο για “άπιστους Θωμάδες”

Τη δική του απάντηση στις αναφορές του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη ότι “το λιμάνι δεν βλέπει να προχωράει” δίνει ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης με σημερινή του ανακοίνωση, υπό τον εύγλωττο τίτλο “Οι Άπιστοι Θωμάδες του σήμερα”.

Οι αναταράξεις μεταξύ των δύο πλευρών, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως ξεκίνησαν μετά το αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς τον ΟΛΑ, για δωρεάν παραχώρηση του χώρου πάρκινγκ, δίπλα από τον Αγιο Εύπλου, για τη δωρεάν στάθμευση των δημοτών και επισκεπτών, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το master plan του λιμανιού. Σημειώνεται ότι στο σημερινό φύλλο της “ΓΝΩΜΗΣ”, υπάρχει ρεπορτάζ αναφορικά με την απορριπτική απόφαση του ΔΣ του ΟΛΑ στο αίτημα αυτό. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται πως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, αφού πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του master plan, όπως ορίζει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τη διαδικασία, που σύμφωνα με τον Οργανισμό θα κρατήσει λίγους μήνες ακόμη, ειδικοί μελετητές θα αποτυπώσουν τις χρήσεις που θέλει η πόλη μέσα στη χερσαία ζώνη και που δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές υπηρεσίες, ώστε στη συνέχεια να αποδοθούν, όχι στο Δήμο, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ανήκουν. Εκεί, ο κάθε ενδιαφερόμενος φορέας θα μπορεί να ζητήσει την απόδοση του κάθε χώρου σε αυτόν, για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένο σχέδιο. Μάλιστα, μετά την υποβολή του αιτήματος από τον Δήμο, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, είχε κάνει λόγο για προεκλογικού ύφους διεκδικήσεις, παρομοιάζοντάς τις με “πυροβολισμούς στον αέρα”. Ακολούθησε, την περασμένη Παρασκευή, στα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου του συνδυασμού “Πόλη και Πολίτες”, η αναφορά του κ. Λαμπάκη στο λιμάνι, για το οποίο είπε συγκεκριμένα: «Το λιμάνι δε βλέπω να προχωράει και είναι κρίμα. Μακάρι να διαψευστώ ας με διαψεύσουν κι ας γίνω Κασσάνδρα, θα πάω και θα τους φιλήσω τα χέρια γιατί το λιμάνι είναι η αρχή κάθε προοπτικής ανάπτυξης στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή». Ερωτηθείς από τον Δέλτα FΜ, σήμερα το πρωί, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως επιφυλάσσεται να αιτιολογήσει αυτή του την τοποθέτηση, αφού οι αναφορές του ΟΛΑ σε “προεκλογικές” σκοπιμότητες, τον αναγκάζουν να απαντήσει, μετά τις εκλογές.

Η ανακοίνωση του ΟΛΑ

Ο Οργανισμός απαντάει στον κ. Λαμπάκη

ΟΙ… «ΑΠΙΣΤΟΙ ΘΩΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»

Στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.ΛΑΜΠΑΚΗΣ – όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ – δήλωσε επί λέξει: «Το λιμάνι δε βλέπω να προχωράει και είναι κρίμα. Μακάρι να διαψευστώ ας με διαψεύσουν κι ας γίνω Κασσάνδρα, θα πάω και θα τους φιλήσω τα χέρια γιατί το λιμάνι είναι η αρχή κάθε προοπτικής ανάπτυξης στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή». Ο κ. ΛΑΜΠΑΚΗΣ έκανε αυτή την αναφορά λέγοντας μάλιστα ότι «δεν πιστεύει πλέον σε αυτούς που υποσχέθηκαν λαγούς και πετραχήλια για το λιμάνι μας».

Ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει ότι:

  1. H τοπική κοινωνία εδώ και δεκαετίες έχει κουραστεί να ακούει για την ανάπτυξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης… Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την χώρα σε καθεστώς μνημονίων και επιτροπείας, οι πολιτικές των προηγούμενων Κυβερνήσεων στόχευαν στην καταστροφική από όλες τις απόψεις «πώληση» των περιφερειακών λιμένων, μία πολιτική που όχι μόνο δεν είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά παρέδιδε σε ιδιωτικά χέρια τον έλεγχο των βασικών υποδομών της χώρας.
  2. Η σημερινή Κυβέρνηση ύστερα από πολλές συγκρούσεις και σε πολλά επίπεδα άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμένων. Ο Νόμος 4597/19 που ψηφίσθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου οριστικοποίησε το μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, με δημόσιο χαρακτήρα των Φορέων Διαχείρισης των λιμένων, και παράλληλα καθόρισε τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα του τρόπου ανάπτυξης των λιμένων με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.
  3. Ήδη ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα στους τομείς των ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης των εμπλεκομένων φορέων (ΤΑΙΠΕΔ, ΥΝΑΝΠ και ΟΛΑ) για τον καθορισμό του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης και των εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνει ο διαγωνισμός, που αναμένεται να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στο λιμάνι. Όλη η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι επιτέλους στη θέση των στείρων υποσχέσεων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, από τη σημερινή Κυβέρνηση έχει παραχθεί συγκεκριμένο έργο με μεγάλες προσδοκίες και τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην περιοχή.
  4. Ο Οργανισμός Λιμένα (Διοίκηση και εργαζόμενοι) συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού μας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Σήμερα εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχει ο διαγωνισμός.
  5. Ας το κατανοήσουν όλοι: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ… και με τον καλύτερο τρόπο σε όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Σήμερα στις ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ… αύριο στον ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ… δεν υπάρχει επιστροφή ή πισωγύρισμα. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ… ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο