Κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Έβρου

Αποκλείστηκε η παρουσία του επικίνδυνου Η5Ν1, ωστόσο η κατάσταση είναι  κρίσιμη και μέχρι να προσδιοριστεί ακριβώς το στέλεχος χρειάζεται προσοχή.
Όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χλμ από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές πρέπει να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Άλλη μία ζωονόσος φαίνεται ότι επιστρέφει στον Έβρο, αυτή τη φορά στα πουλερικά. Νεκρός βουβόκυκνος που εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες στο Δέλτα του Έβρου, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από την γρίπη των πτηνών και συγκεκριμένα από τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συστήνει τη λήψη μέτρων έως ότου διαπιστωθεί ακριβώς ο τύπος και η παθογονικότητα του στελέχους.

Σημειώνεται πως σε πρώτη φάση, αποκλείστηκε η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 που σύμφωνα με την απόφαση 2006/563/ΕΚ θα σήμαινε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κτλ) Το προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς ο τύπος της νευραμινιδάσης και η παθογονικότητα του στελέχους.

Σύμφωνα πάντως με τα έως σήμερα επιζωοτιολογικά δεδομένα από τα πολυάριθμα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8. Άλλωστε, στη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του εν λόγω υπότυπου σε πέντε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηματικές, μια εκ των οποίων βρίσκεται πλησίον της Φιλιππούπολης.

Κατόπιν του σχετικού ευρήματος στη χώρα μας και της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.

Ωστόσο, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της απαγόρευσης διατήρησης των πουλερικών σε ανοιχτούς και μη περιφραγμένους χώρους, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χλμ από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, κρίνεται επιτακτική η ενημέρωση των πολιτών, πτηνοτρόφων και φορέων με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να προχωρήσουν, αφενός στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων και, αφετέρου, στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του