Κομισιόν: 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Την καταβολή χρηματοδότησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με την έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία.

«Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016» υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ανησυχία εκφράζει η ΕΕ μετά την καταστολή κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία

«Ανησυχητική» αποκάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την καταστολή κατά των ΜΜΕ στην Τουρκία, προειδοποιώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Μάγια Κοτσιτζάντσιτς σημείωσε ότι ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, η Τουρκία «πρέπει να επιδιώκει το μεγαλύτερο δημοκρατικό πρότυπο και τις πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Οι τουρκικές Αρχές διέταξαν το κλείσιμο 130 μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 47 πρώην εργαζόμενους στην εφημερίδα Zaman.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι είναι «ανησυχητικό» το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά δημοσιογράφων.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την τιμωρία αυτών που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα.

«Φυσικά, όταν λαμβάνει χώρα μια απόπειρα πραξικοπήματος σαν αυτή σε μία χώρα, είναι σημαντικό να ληφθεί δράση κατά των στασιαστών με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει το Σύνταγμα» είπε η Μέρκελ.

«Σε ένα συνταγματικό κράτος –και αυτό είναι που με ανησυχεί και αυτό παρακολουθώ- η αρχή της αναλογικότητας πρέπει να εφαρμόζεται από όλους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη συμφωνία για το προσφυγικό, η Μέρκελ είπε ότι η τήρησή της είναι προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Σημείωσε ότι υπάρχουν πλευρές ανησυχίας, αλλά και πλευρές όπου η Άγκυρα κρίνεται ως σημαντικός εταίρος.

Την βαθιά του ανησυχία για το κύμα συλλήψεων στην Τουρκία εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει «τις υποχρεώσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έκταση του διατάγματος που αφορά την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα, η οποία «περιορίζει την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Έκδοση εισαγγελέων ζητά από τη Γερμανία η Τουρκία

Μιλώντας στο CNN Turk, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Βερολίνο να προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία εισαγγελέων που κατηγορεί ότι διατηρούν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι εισαγγελείς έχουν καταφύγει στη Γερμανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ. Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας αρνείται τις κατηγορίες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr