Κλιμακώνει τις απειλές της η Άγκυρα

«Κόκκινο πανί» για την Τουρκία η μη εκδοσή των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Τσαβούσογλου: Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με την Ελλάδα για επανεισδοχή μεταναστών … Νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές.

Κλιμακώνει τις απειλές της η Αγκυρα προς την Αθήνα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από τον Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Το Reuters επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, το οποίο μετέδωσε πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Οι βρυχηθμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ είχαν ακουστεί από το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, συμπλήρωνε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

Νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές

Νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ. Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Αρείος Πάγος έκρινε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησής τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.

Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση

Θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με κάθε νόμιμο μέσο, για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης, τονίζει το τουρκικό υπουργείο

Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου για μη έκδοσή τους στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιων της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του