«Κλείνουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ

Αύριο, Παρασκευή 15 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης που καταρτίστηκε από τον βασικό πιστωτή της εταιρείας, την Τράπεζα Πειραιώς. Την ίδια στιγμή, ποινική δίωξη σε βάρος 10 ατόμων παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης σχετικά με την ζημία άνω των 50 εκατομμυρίων που προκλήθηκε στην ΕΒΖ από ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες.

Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΒΖ στην αυριανή συνεδρίαση, θα είναι και η εισήγηση που έχει διατυπωθεί από την πιστώτρια τράπεζα να επεκταθεί η επιχείρηση και σε νέες δραστηριότητες όπως είναι το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο, αφού υπάρχει η υποδομή του εργοστασίου στις Σέρρες. Ταυτόχρονα η διοίκηση έλαβε την έκθεση αποτίμησης των ακινήτων της στην Ελλάδα και αναμένει αντίστοιχη αξιολόγηση για τα 2 ζαχαρουργεία σε Σερβία τα οποία πρόκειται να πωληθούν μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού όχι νωρίτερα από τον προσεχή Οκτώβριο.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κινείται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας μέχρι να εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης και να απελευθερωθούν κεφάλαια, συνεχίζει να καλύπτει παραγγελίες πελατών της. Ταυτόχρονα η διοίκηση υποχρεώνεται να προχωρήσει και σε συντήρηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με τα 2 εργοστάσια. Η παραπάνω εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την πρόωρη έναρξη της συγκομιδής της ζάχαρης της φετινής περιόδου στις 20 Αυγούστου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται αυτό το καλοκαίρι. Ορισμένοι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ είδαν τη μισθοδοσία Ιουνίου και Ιουλίου να είναι μειωμένη κατά 40% καθώς αφορούσε μηνιαίους μισθούς άνω των 1.340 ευρώ μεικτά.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς με βάση το σχέδιο εξυγίανσης θα δώσει νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Πώληση εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και άλλων περιουσιακών στοιχείων. β) Μείωση μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%. γ) Μείωση των τιμών παραγωγού τουλάχιστον κατά 15%.

Μάλιστα, τα 12 εκατ. ευρώ θα εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ όταν το νέο Δ.Σ. αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμό για την πώληση της Σερβίας και σε έκτακτη γενική συνέλευση ο μέτοχος της ΕΒΖ (ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας) εγκρίνει την πώληση. Τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ με τη διενέργεια του διαγωνισμού και τα υπόλοιπα 4 εκατ. όταν η Πειραιώς λάβει το τίμημα από την πώληση της Σερβίας.

Η Πειραιώς από την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία και από άλλα ακίνητα της ΕΒΖ εκτιμά ότι θα εισπράξει γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διαγράψουν ισόποσα δάνεια που έχει η ΕΒΖ προς την τράπεζα. Θα μείνουν 100 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη νέα χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ θα διαμορφώσουν τον δανεισμό περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δάνεια θα χωριστούν σε ένα δάνειο εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και σε ένα δάνειο μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα έχει μηδενικό επιτόκιο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.

Κακουργηματικές διώξεις

Ποινική δίωξη σε βάρος 10 ατόμων παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης σχετικά με την ζημία άνω των 50 εκατομμυρίων που προκλήθηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από ανείσπρακτες οφειλές από συγκεκριμένους πελάτες.
Η δίωξη έρχεται μετά από αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έφερε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία διενεργήθηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε η διοίκηση της ΕΒΖ τον Φεβρουάριο του 2016 και την οποία αποκάλυψε ο ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΒΖ διαπιστώνοντας μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες, που έχουν προκαλέσει μία ζημία πολλών εκατομμύριων ευρώ στην εταιρία ανέθεσε σε ελεγκτική εταιρία την διενέργεια στοχευμένου ελέγχου. Από τα πορίσματα του ελέγχου αυτού, είχε αποφασιστεί η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για ζημιά που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ από ανείσπρακτα υπόλοιπα τριών εταιριών: της ΓΑΙΑ, της ΒΕΛΠΑΖ και της SUGARILLOS για το διάστημα 2007-2015. Να σημειωθεί πως η διενέργεια στοχευμένου ελέγχου αποφασίστηκε από την διοίκηση της ΕΒΖ η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον Μάρτιο του 2015.

Στην πολυσέλιδη αναφορά καταγγέλθηκε ότι προηγούμενες διοικήσεις συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις τρεις αυτές εταιρίες ενώ δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και ενώ οι οφειλές ανέρχονταν σε υπέρογκα ποσά.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την έκθεση του στοχευμένου ελέγχου που έγινε, η ζημία που υπέστη η ΕΒΖ από την συνεργασία με την ΓΑΙΑ φτάνει τουλάχιστον τα 34.735.808,98 ευρώ και με την ΒΕΛΠΑΖ τα 15.259.199,85 ευρώ. Στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξήχθη για την ύπαρξη μεγάλων ανείσπρακτων υπολοίπων της ΕΒΖ από συγκεκριμένους πελάτες, ελέγχθηκε και η εταιρία SUGARILLOS Ο.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες η απαίτηση συνολικά για την εταιρία υπολογίζεται πως ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη που παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς αφορά συνολικά 10 άτομα, επτά πρώην στελέχη της ΕΒΖ και τρεις επιχειρηματίες που είχαν συναλλαγές με την ΕΒΖ. Ειδικότερα, ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος πέντε πρώην προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων της ΕΒΖ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών – ενώ αντιμέτωποι με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία βρίσκονται δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές της ΕΒΖ. Επίσης, για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούνται οι ιδιοκτήτες τριών εταιριών-πελατών της ΕΒΖ. Η δικογραφία αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, που θα καλέσει τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.

Ορεστιάδα: Πάνω από τον μέσο όρο ζαχαρικού τίτλου η απόδοση της τευτλοκαλλιέργειας

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την απόδοση της φετινής τευτλοκαλλιέργειας στον Έβρο, όπου σπάρθηκαν περισσότερα από 14.000 στρέμματα με ζαχαρότευτλα.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη φετινή καλλιέργεια, η απόδοση της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο ζαχαρικού τίτλου (pol) του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας. Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του εργοστασίου αναμένει από ‘βδομάδα να πάρει οδηγίες για τον τρόπο και τον ακριβή χρόνο έναρξης της διαδικασίας πρόσληψης του εποχικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου. Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας έχει ήδη δηλώσει τις ανάγκες του σε προσωπικό εν όψει “καμπάνιας”, για την προετοιμασία της οποίας και για το διάστημα των 16 ημερών που υπολογίζεται ότι αυτή θα διαρκέσει, χρειάζονται 95 άτομα.

Από αυτά, τα 80 θα καλύψουν τις ανάγκες συντήρησης του εργοστασίου και τα υπόλοιπα 15 θα προσληφθούν για τις εποχικές θέσεις γεωπόνων, γραμματειακής υποστήριξης, οδηγών και νοσοκόμου. Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διαδικασίες προμήθειας των υλικών που απαιτούνται για τη λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο αναμένεται φέτος να «ανάψει καμίνι» στα τέλη Σεπτεμβρίου.

πηγή: ert.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr