efhmerida1

«Καμπανάκι» για ελληνοποιήσεις αλιευμάτων από τους ψαράδες της Αλεξανδρούπολης

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις αλιευμάτων κρούουν οι ψαράδες της Αλεξανδρούπολης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί υποχρεωτική την αναγραφή χώρας προέλευσης στα αλιεύματα που προέρχονται από τις χώρες-μέλη και καλύπτεται από τον κωδικό Fao, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αθρόες εισαγωγές ψαριών από διάφορες χώρες και ο Έλληνας καταναλωτής να μην γνωρίζει από πού προέρχεται το ψάρι που έχει στο πιάτο του.

Για το θέμα μίλησε στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι οι Έλληνες και Τούρκοι αλιείς «μοιράζονται» το Αιγαίο όχι με τον καλύτερο τρόπο, το οποίο έχει κωδικό Fao 37.3.1. και αναγράφεται στην ταμπέλα του ψαράδικου και του μάρκετ.

Όπως επισημαίνει, σύντομα, τα τουρκικά αλιευτικά θα κατακλύσουν την αγορά με προϊόντα, στα οποία θα αναγράφεται ο κωδικός Fao 37.3.1. όπως και στα ελληνικά… Από τη στιγμή που αναγράφεται ‘‘Μεσογείου’’, η οποία είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες, συν μία η Μαύρη Θάλασσα, καλύπτεται. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να νομοθετήσει και να ορίζει την αναγραφή χώρας προέλευσης… Ενδέχεται, όμως, κάποια από τα ψάρια των Τούρκων να είναι αλιευμένα στη Μαύρη Θάλασσα» αναφέρει ο κ. Σαρίκας.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο κ. Σαρίκας, υποχρεώνουν τα ελληνικά σκάφη άνω των 15 μέτρων, που αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, να αναγράφουν και IMO number, με στόχο την ιχνηλασιμότητα.
«Μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο που βγάζουμε είναι καταγεγραμμένο μέσω των ηλεκτρονικών ημερολογίων που χρησιμοποιούμε. Ποιος, όμως, προστατεύει τον Έλληνα παραγωγό;».
Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι λόγω αθρόων εισαγωγών αλιευμάτων από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ιταλία ο καταναλωτής οφείλει να προβληματίζεται για τις ελληνοποιήσεις. Παρατηρεί ότι οι Έλληνες συχνά δεν αναγνωρίζουν το ψάρι που τρώνε. «Εξηγώ σε πελάτες πώς να ξεχωρίζουν τα ελληνικά από τα εισαγόμενα, όπως και τα φρέσκα».

Για παράδειγμα, ο κ. Σαρίκας γράφει σε ταμπέλα «γαρίδα ιχθυοτροφείου αποψυγμένη», γιατί από κάποιους πωλείται ως φρέσκια. «Τους εξηγώ ότι είναι Ισημερινού αποψυγμένες. Επίσης, ζητούν εκτός εποχής προϊόντα. Αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει ελληνική κουτσομούρα. Εισάγεται η ιταλική, την οποία ο καταναλωτής πληρώνει 18 ευρώ, γιατί την αγοράζω 14».
Επίσης, επισημαίνει ότι οι αλιείς δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποια καμπάνια ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τονίζει ότι ακόμα μια πληγή είναι η παράνομη αλιεία από συνταξιούχους, στους οποίους ο κ. Σαρίκας φωτογραφίζει και συναδέλφους του.

«Οι ψαράδες, που ασκούμε το επάγγελμα βιοποριστικά, είμαστε το 1/5 αυτών που έχουν επαγγελματική άδεια. Επί χρόνια ζητούμε την κατοχύρωση του επαγγέλματός μας και τώρα υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που ελπίζουμε να οδηγήσει σε νόμο. Αυτήν τη στιγμή, χρησιμοποιούνται χιλιάδες παράνομα αλιευτικά εργαλεία. Πού θα βάλει τα εργαλεία ο επαγγελματίας για να δουλέψει και, επιπλέον, πού θα πουλήσει τα ψάρια;»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr