«Καλώς ήρθε το δολάριο» για τον LNG Αλεξανδρούπολης;

Στελέχη της Αμερικάνικης CHENIERE συναντήθηκαν με Σταθάκη. Εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση του 20% της μονάδας υγροποίησης φυσικού αέριου

Έντονο είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Cheniere, προκειμένου να συμμετέχει στην επένδυση του LNG της Αλεξανδρούπολης. Στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και είχαν επαφές με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες και το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον να μεταφραστεί σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η αμερικανική εταιρία ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 20% της μονάδας υγροποίησης φυσικού αέριου που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη, μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς θα αποτελέσει έναν από τους βασικού κρίκους της ενεργειακής αποσύνδεσης της Ευρώπης από την Ρωσία, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Ουάσιγκτον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Cheniere βρέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό (Σταθάκης) αλλά και τον έλληνα μέτοχο του project (Κοπελούζος).

Η συμφωνία βεβαίως δεν έκλεισε ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω εταιρία δραστηριοποιείται στο κομμάτι του LNG και μάλιστα του σχιστοληθικού. Συνεπώς, δεν αποκλείεται, οι συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα να περιλάμβαναν και πρόβλεψη για μιας μορφής εμπορική συμφωνία, αναφορικά με την προμήθεια και αερίου.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο