«Κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι προστατευόμενες περιοχές του Έβρου»

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

«Κόκκινο πανί» για το προσωπικό των Φορέων είναι το σχέδιο νόμου που θα φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος για ψήφιση στη Βουλή, το οποίο, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι θα αφήσει τις προστατευόμενες περιοχές… απροστάτευτες και θα θέσει σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, υπάρχει σε εξέλιξη «μία επιχειρούμενη υποβάθμιση κι εν τέλει οριστικός τερματισμός των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων», κάνοντας λόγο για «το διαμορφούμενο αβέβαιο μέλλον στο οποίο εισερχόμαστε ως εργαζόμενοι που υπηρετούμε αδιαλείπτως στους Φορείς Διαχείρισης για 11 και πλέον έτη καθώς και την παντελή έλλειψη εξασφάλισης της συνέχισης της εργασίας μας στο μέλλον στους Φορείς Διαχείρισης». Το ΔΣ σημειώνει επίσης ότι «παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας για συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτές δυστυχώς απέβησαν άκαρπες καθώς το Υπουργείο έχει αποφασίσει να απορρίψει χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση την Πρότασή μας για Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεών μας».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς, σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ό,τι έχει χτιστεί τόσα χρόνια με τεράστια προσπάθεια, με ένα σχέδιο νόμου που ενώ διαμηνύει ότι έρχεται να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης και της στελέχωσής τους, αυτό που καταφέρνει να κάνει είναι να τα διογκώνει. Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή, σβήνει εν μία νυκτί την πολυετή εμπειρία και την εξειδίκευση του υφιστάμενου προσωπικού, η οποία αποκτήθηκε μετά από πολλά χρόνια εργασίας και χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς πόρους. Αντί να μεριμνήσει για τη σταθερή στελέχωση των Φορέων Διαχείρισης με έμπειρο προσωπικό αντικαθιστά τις υφιστάμενες ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας με νέες προκηρύξεις 8μηνων συμβάσεων, οδηγώντας 24 οικογένειες σε αβέβαιο μέλλον».

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου οι Φορείς Διαχείρισης, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς του Έβρου, θα έχουν διευρυμένη περιοχή ευθύνης, με έκταση πολλαπλάσια της σημερινής και ανάλογες απαιτήσεις σε πόρους.

«Είναι κατανοητό στον καθένα ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών απαιτεί τη συνεχή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις ανάγκες της. Η στελέχωση με προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, με προσωπικό δηλαδή που διαρκώς θα αλλάζει, πριν προλάβει καν να αποκτήσει την απαραίτητη γνώση για τη διαχείριση της κάθε περιοχής, θα οδηγήσει σε αστάθεια, διακυβεύοντας την ακεραιότητα της διαχείρισης των περιοχών αυτών σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος, εκτιμούν πως μοναδική ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αποτελεί η ένταξη των Φορέων Διαχείρισης σε συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, και η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων του προσωπικού μέχρι τη λήξη του προγράμματος, παρέχοντας τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για την ώριμη αντιμετώπιση του ζητήματος της στελέχωσης των Φορέων Διαχείρισης με μόνιμο προσωπικό.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο