Θρακολογίας επιδείνωση

Του Γιώργου Πεταλωτή *

Μπορεί να πέρασε ένας αιώνας που ο Άγγελος Βλάχος αναφέρθηκε στην χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”, η φράση όμως αυτή ως αναφορά στην ανάγκη σοβαρότητας, για την εργαλειοποίηση των προβλημάτων της Θράκης με ταπεινά αίτια όλως δυσανάλογων  με τη βλάβη που προκαλεί, βρίσκει εδώ πλήρη εφαρμογή.

Με δεδομένα τα στοιχεία της εγγύτητας της περιοχής μας στην Τουρκία και την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας σε Ροδόπη και Ξάνθη κυρίως, η Τουρκία με μοχλό το προξενείο της δρά πολλές φορές πέραν των ορίων που θέτουν οι Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο. Επιπροσθέτως, το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν μάλλον προς εσωτερική κατανάλωση, όλως απαραδέκτως επιχειρεί να ανοίξει έναν πόλεμο δηλώσεων , με ανιστόρητες και προκλητικές αμφισβητήσεις και κακόγουστους λεονταρισμούς.

Στο σκηνικό αυτό βρίσκουν ευκαιρία να υπάρξουν διά των κραυγών τους φυσικά και ακραία εγχώρια στοιχεία, χρησιμοποιώντας πατριωτικό μανδύα κατά τα γνωστά. Δυστυχώς όμως στο γαιτανάκι αυτό , αφενός μεν εισχώρησαν στην αρχή πιο δειλά και με την ευκαιρία των δηλώσεων Ερντογάν συστηματικά πλέον και σοβαρότεροι πολιτικοί, καθώς στο μέτρημα αποδείχθηκε οτι η Θρακολογία και η επιχείρηση ” η Θράκη χάνεται” εισφέρει φήμη εθνικού φρονήματος, ψήφους και συσπειρώνει τοπικές και πιο κεντρικές προσωπικότητες. Η μεθόδευση αυτή βέβαια, συγκαλύπτει τα πραγματικά προβλήματα  της Θράκης που πάντα υπάρχουν, τις απαράδεκτες συμπεριφορές της τουρκικής ηγεσίας, μένει μόνον στη βιτρίνα και φυσικά στοχοποιεί όποιον διαφωνεί. Όχι μόνον λοιπόν δεν προσθέτει , αντιθέτως διχάζει τους πολίτες, περιορίζει τους μισούς στο ρόλο του “εθνικώς” ανατασσόμενου χειροκροτητή και εντέλει παραδίδει τους άλλους μισούς εκεί που υποτίθεται ότι ξορκίζει.

Το παράδοξο μάλιστα είναι όταν ακούγονται πολιτικοί  που χρόνια ασκούν κεντρική εξουσία, αυτοδιοικητικοί με μειωμένες αντιστάσεις στις πολιτικές δοσοληψίες γαι τη μειονοτική ψήφο , αλλά και  δημοσιογράφοι με έντονη βαρύτητα στην πανελλήνια κοινή γνώμη , να παραπονούνται για το “αθηνοκεντρικό κράτος”, που δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει εδώ. Ξαναζεσταμένες συνταγές για διακομματική Επιτροπή της Βουλής με παραγόμενο θόρυβο αντιστρόφως ανάλογο της αποτελεσματικότητάς τους δεν αποτελούν λύση. Παλαιοκομματικές μέθοδοι σε σκοτεινούς λαβυρίνθους. Όλα αυτά αντιθέτως,  δημιουργούν “θρακικό ζήτημα” από εμάς τους ίδιους , κάτι που θα χαροποιούσε ιδιαιτέρως την ηγεσία της γείτονος.

Αξίζει πιστεύω να θυμίσουμε σε όλους τους μετ επιτάσεως Θρακολογούντες ότι τα σημαντικά βήματα για τη Θράκη έγιναν  όταν έσπασε η εσωστρέφεια και απομόνωση τμημάτων της  όπως η καράργηση το 1995 από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου της επιτηρούμενης ζώνης της ορεινής Ξάνθης, όταν η οικουμενική Ζολώτα με απόφαση των αρχηγών των κομμάτων που την στήριζαν Παπανδρέου-Μητσοτάκη-Φλωράκη που υλοποιήθηκε από την κατοπινή κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρε τους περιορισμούς της μειονότητας για τη μεταβίβαση ακινήτων άρα εισήγαγε στην αναπυξιακή ζωή του τόπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι επαναπάτρισαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως Υπουργός Παιδείας έβγαλε από τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό τους μειονοτικούς νέους και θέσπισε το 5 τοις χιλίοις ως επιπλέον εισαγομένους σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ , σταματώντας την αναγκαστική τους καταφυγή στα τουρκικά ΑΕΙ, δημιουργώντας μια νέα γενιά μορφωμένων δύσκολα χειραγωγήσιμων επιστημόνων.

Τέτοιας τόλμης και αποφασιστικότητας τομές οφείλουμε να εφεύρουμε για την ανάπτυξη της Θράκης που τόσο η Εγνατία Οδός (κάποιοι από τους σημεριμούς ανησυχούντες την χαρακτήριζαν λόγω Σημίτη “μονοπάτι”) όσο και τα πραγματικά αναπτυξιακά ανοίγματα στις γειτονικές χώρες μπορούν να την θωρακίσουν.

Υπο την έννοια των παραπάνω, η συχνή έλευση πολιτειακών παραγόντων χωρίς αντικείμενο (Κουίκ, Καμμένος, Τσίπρας αλλά και αρχηγών κομμάτων και του ΠτΔ) υποβοηθούμενοι από  μιμούμενες ντόπιες υποστηρικτικές φωνές, εξαντλώντας την παρουσία της σε αποστολή μηνυμάτων στην αντίπερα του Έβρου όχθη, ουδέν προσφέρουν πέραν της καθιέρωσης τους σε ένα άνευρο επανειλημμένο πλέον χόμπυ και κυρίως στη δημιουργία από εμάς τους ίδιους  “Θρακικού ζητήματος”  και αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Εν κατακλείδι και προς ελάφρυνση τοθ άρθρου , ας μου επιτραπεί να  χρησιμοποιήσω – με την δική μου οπτική βεβαίως – την πρόσκληση του αγαπητού Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου προς τον κ. Τσίπρα , προφανώς λόγω της για άλλη μιά φορά επίσκεψης του Πρωθυπουργού, να λειτουργήσει και στη Θράκη Πρωθυπουργικό Γραφείο. Προφανώς της αυτής αποτελεσματικότητος με την ευρεσιτεχνία της Θεσσαλονίκης.

* Ο Γιώργος Πεταλωτής είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του