Θετικός ο απολογισμός από την παρουσία του κρουαζιερόπλοιου στην Αλεξανδρούπολη

Τα συγχαρητήρια του καπετάνιου του Salamis Filoxenia πήρε ο ΟΛΑ για την ασφάλεια που παρείχε στο πλοίο και τους επιβάτες – Θρησκευτικός τουρισμός και shopping κέρδισαν τους επισκέπτες μας – Ποιες είναι οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να έχει μέλλον η κρουαζιέρα στην περιοχή 

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Με πολύ καλές εντυπώσεις έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Salamis Filoxenia που για περίπου 40 ώρες έκανε στάση στο λιμάνι μας. Τόσο από άποψη ασφάλειας στο χώρο του λιμανιού, όσο και εξυπηρέτησης, φαίνεται πως οι –κατά συντριπτική πλειοψηφία- Κύπριοι επισκέπτες μας έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία στους τοπικούς φορείς σχετικά με την προσέλκυση κι άλλων κρουαζιερόπλοιων στο μέλλον.

Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και όλων όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη φιλοξενία του πλοίου: η δημιουργία θετικών προϋποθέσεων για να έχει αυτού του είδους ο τουρισμός μέλλον στην περιοχή μας. «Από την στιγμή που ενημερωθήκαμε για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου, βάλαμε ως στόχο την επένδυση στο μέλλον», αναφέρει κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας. «Αν δηλαδή ηκρουαζιέρα μπορεί να έχει ελπίδες για την περιοχή  μας, το πρώτο βήμα είναι να έχουμε μία αξιοπρεπή αντιμετώπιση του πλοίου, που έρχεται ξανά, μετά από περίπου 5 χρόνια στο λιμάνι μας».

Το πρώτο πρακτικό και πολύ ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν το θέμα του ελλιμενισμού του πλοίου και της ασφάλειας των επιβατών. Την προηγούμενη φορά που το Salamis Filoxenia έκανε στάση στην περιοχή μας, είχε δέσει στον εμπορικό προβλήματα, «ανάμεσα στα σιτάρια και τη σκονη», όπως παρατήρησε ο κ. Δούκας. «Αυτή τη φορά επιλέξαμε να δέσει εκεί που πρέπει, δηλαδή στην ακτοπλοϊκή προβλήτα.  Συνεργαστήκαμε με τον ακτοπλόο, για να μπορέσει να μεταθέσει τα δρομολόγια ή να αλλάξει και τη θέση του ελλιμενισμού κι επομένως τη θέση του ΣΑΟΣ. Έτσι, έδεσε το πλοίο σε μία θέση  ιδανική, από άποψη αξιοπρέπειας και πρώτης εικόνας ενός λιμανιού και κυρίως μας έδινε τις πολύ σημαντικές προϋποθέσεις που χρειάζονταν, ώστε να κάνουμε το δεύτερο βήμα, δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν πολύ καλό και ασφαλή χώρο παραμονής του πλοίου». Γι’ αυτό άλλωστε, ο ΟΛΑ έλαβε τα συγχαρητήρια του καπετάνιου του πλοίου, αφού κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας διεθνών προδιαγραφών, πάντα σε συνεργασία με τη λιμενική αρχή και ιδιωτική εταιρεία security.

Για την αξιοπρεπή υποδοχή των επιβατών, ο ΟΛΑ συνεργάστηκε άψογα με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Εμπορικό Σύλλογο. Έτσι, υπήρξε η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των επιβατών, αναφορικά με τα μέρη που θα μπορούσαν να επισκεφθούν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, επιλογές διασκέδασης, εστίασης κτλ. Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την σχεδόν διήμερη παραμονή του SalamisFiloxenia στην πόλη μας, με βάσει τις εντυπώσεις των επιβατών, έτσι όπως τις εισέπραξε ο ΟΛΑ, είναι από πολύ καλές ως εξαίρετες, όπως σημείωσε ο κ. Δούκας. «Για πρώτη φορά η πόλη πρόβαλε συντονισμένα και συλλογικά αυτά που μπορεί να προτείνει για κάποιον που έρχεται πρώτη φορά στην περιοχή. Οι Κύπριοι επισκέπτες μας έδειξαν προτίμηση στον θρηκσυετικό τουρισμό και στοshopping.  Κάποιοι, μάλιστα έμειναν εντυπωσιασμένοι από την περιοχή σε τέτοιο βαθμό που μας είπαν χαρακτηριστικά να τους βρούμε κάποιο σπίτι για να αγοράσουν!», σχολίασε ο πρόεδρος του ΟΛΑ.

Μεγάλες δυνατότητες, βασικές αδυναμίες

Ο κ. Δούκας σημείωσε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την περιοχή αλλά και κάποιες αδυναμίες, οι οποίες θα πρέπει άμεσα με συντονισμένες ενέργειες να αντιμετωπιστούν, α θέλουμε στο μέλλον να λάβουμε μερίδιο στον τομέα της κρουαζιέρας που μόνο θετικά αφήνει σε έναν τόπο. Αρχικά, σημείωσε πως γεωγραφικά η Αλεξανδρούπολη είναι σε πολύ κακό σημείο σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, αφού το πλησιέστερο λιμάνι είναι η Καβάλα και η Μυτιλήνη, κι έτσι δύσκολα κανείς τη συμπεριλαμβάνει σε μία κρουαζιέρα π.χ. 5 ημερών. Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία είναι τέτοιες που επηρεάζουν και τη δική μας περιοχή. «Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες από σήμερα κιόλας ώστε να δουλέψουμε συλλογικά, να δώσουμε ένα brandnameστην περιοχή μας και από του χρόνου να δούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι μας. Σε βάθος 5ετίας, βελτιώνοντας τις υποδομές και εντός του λιμένα, τόσο στη θαλάσσια, όσο και στη χερσαία ζώνη, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο από την κρουαζιέρα. Είμαστε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξοι και για το μέλλον απαιτούνται συνέργειες».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο