alexis-800x140

Η Νίκη της Σαμοθράκης πρωταγωνιστεί σε έκθεση που παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

 • Η σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος μέσα από τη συλλογή του Ελευθέριου Ελευθερίου – Εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό, όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες,  διαφημιστικές καταχωρήσεις από κάθε σημείο του πλανήτη

 • Την ημέρα που συμπληρώνονταν ακριβώς 155 χρόνια από τις 11 Μαϊου 1865, όταν η Νίκη της Σαμοθράκης έφτασε στο Παρίσι και το Μουσείο του Λούβρου, άνοιξε τις πύλες της η μοναδική, πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση «Με τα ελευθέρια φτερά της Νίκης», η οποία φιλοξενείται στην Αλεξανδρούπολη και το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου.Ένα πλούσιο υλικό, από γραμματόσημα, νομίσματα, μετάλλια, παράσημα και παράσημα μέχρι φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις από κάθε σημείο του πλανήτη, με πρωταγωνίστρια τη «Νίκη» μας. Μία δουλειά ζωής, μία κατάθεση ψυχής από τον συλλέκτη και ερευνητή, Εβρίτη, κύριο Ελευθέριο Ελευθερίου,  ο οποίος έχει καταφέρει να συνθέσει ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες παγκόσμιο “ψηφιδωτό” που  καταδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το πώς έχει εμπνεύσει και επηρεάσει η Νίκη της Σαμοθράκης λαούς και πολιτισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

  Ο ίδιος εξειδικεύεται στην καταγραφή της ταχυδρομικής ιστορίας της Θράκης, ως ενιαία οντότητα, και όπως τονίζει: “Η Νίκη εμπνέει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα ιδανικά της ελπίδας και της πίστης για ελευθερία και νίκη! Θυμίζει τα φτερά που όλοι έχουμε αλλά ξεχνάμε… Μας καλεί να πετάξουμε προς ένα κόσμο καλύτερο, γκρεμίζοντας τα δεσμά για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού!!! Με ώθησε λοιπόν να αναδείξω το μεγαλείο της. Αυτή τη συλλογή έρχομαι να “καταθέσω”, ως ένα μικρό στίγμα!”

  Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό (γραμματόσημα, φάκελα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φεγιέ, σφραγίδες), όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, αναμνηστικές εκδόσεις, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό κ.α, από δεκάδες χώρες, από κάθε σημείο του πλανήτη.

  Αποτυπώνουν την ακτινοβολία της φτερωτής Θεάς σε χώρες μακρινές, όπως η Ουρουγουάη, που πανηγύρισε την Νίκη της στο Μουντιάλ το 1924, η Ζάμπια που την ενέταξε στα Χριστούγεννα του 1997, η Καμπότζη που τη συνδύασε με τη βασίλισσα στο σκάκι, η Ιαπωνία που διαφημίζει πανεπιστήμιό της, το Μάλι που την επιλέγει ως ένα από τα τρία πιο διάσημα γλυπτά, η Παραγουάη ως ένα από τα έξι, η Γρενάδα που την επιλέγει στα έξι έργα τέχνης, η Μοζαμβίκη, η Μαδαγασκάρη, η Σιέρρα Λεόνε, η Γουινέα και το Σάο Τόμε που εκδίδουν εντυπωσιακές φιλοτελικές σειρές με το επιβλητικό άγαλμα.

  Αλλά και στην Ευρώπη, η Πολωνία καθιερώνει φιλοτελικό διαγωνισμό με έπαθλο αγαλματίδιο της Νίκης, και αποτύπωση του συμβόλου μας σε δεκάδες φιλοτελικά προϊόντα, όπως και ο παγκόσμιος φιλοτελικός διαγωνισμός του γαλλικού Timbroloisirs. Επί 20 χρόνια, η Νίκη Σαμοθράκης ήταν το κορυφαίο έπαθλο κινηματογράφου και εκατοντάδες επώνυμοι ηθοποιοί βραβεύτηκαν με αγαλματίδιο, σε τελετή μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα. Αγαλματίδιο της φτερωτής Νίκης απονέμει ακόμη και σήμερα και ο ρωσικός κινηματογράφος.

  Εντυπωσιακές είναι οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στην αυγή του 20ου αιώνα, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις αναζήτησαν τα φτερά της Νίκης, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, από αγγλικούς κορσέδες, παπούτσια, εσώρουχα, ρολόγια, αρώματα, καλλυντικά, μέχρι ελαστικά, λάδια αυτοκινήτων, αλλά και αυτοκίνητα και αεροπλάνα! Η Νίκη προβάλλεται και σε περιτύλιγμα βελγικής σοκολάτας, ετικέτα κρασιού στην Καλιφόρνια, βινύλιο, εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες εκδηλώσεων αλλά και μάρκα καζίνο!

  Πολλά είναι και τα εκθέματα από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου η Νίκη της Σαμοθράκης αποτέλεσε το κατεξοχήν σύμβολο ενθάρρυνσης του ηθικού των εμπόλεμων λαών και στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα(!!), και των Συμμάχων και του Άξονα.

  Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας,  θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου.

  Η έκθεση, “Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης”, διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Έβρου από τη Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

  Κ.Η.

 

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο