Ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα

Με ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων, εκτός της Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182).

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τα δημοκρατικά τεκταινόμενα στη χώρα μας. Με την θετική ψήφο όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου αποφασίστηκε η προαιρετικότητα της προσφυγής στον Μουφτή όσων Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικής πίστης έχουν αποφασίσει να παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο. Από εδώ και στο εξής, όλα τα ζητήματα του κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου θα είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων, εκτός αν και οι δύο διάδικοι δηλώσουν εγγράφως, με την παρουσία δικηγόρων, ότι επιθυμούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του Μουφτή. Είναι ένα εξαιρετικό σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ισονομίας και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πλήρη σεβασμό σε θέματα ταυτότητας και θρησκευτικής πίστης. Είναι μία ρύθμιση που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα που λύνει η Κυβέρνηση».

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως σημαντικό γεγονός την ύπαρξη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. «Τα ζητήματα ισονομίας έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται» ανέφερε, σημειώνοντας: «Το πρόβλημα, που έχει τις απαρχές του στο 1882, έχει δημιουργηθεί μέσα σε ένα αδιέξοδο πλαίσιο πολιτικών του παρελθόντος που στρέφονταν ενάντια στην μουσουλμανική μειονότητα. Εντάχθηκε σε μια πολιτική που ήθελε να δημιουργηθούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για τη Σαρία

Σε δήλωση του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:
«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.  Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Ν. Γκαρά: Ιστορική μέρα για τις μουσουλμάνες γυναίκες της Θράκης

Με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς, όπως υποστήριξε, ικανοποιεί την πάγια διεκδίκηση για τη Θράκη της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατοίκων ως Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, μακριά από θρησκευτικές διακρίσεις, και με τον τρόπο αυτό γίνεται το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα προς μια κατεύθυνση κοινωνικής ανάταξης, στη μειονότητα, αλλά και στο σύνολο των πολιτών της περιοχής μας. Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της θα ρυθμίζονται πλέον από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου θα μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή, εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό, θα δίνεται επιτέλους η δυνατότητα στους πολίτες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα να μπορούν να προσφύγουν στα αστικά δικαστήρια για να επιλύσουν τα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, της σχέσης των φύλων, αλλά και οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις αποφάσεις ενός διορισμένου δημοσίου υπαλλήλου, όπως είναι ο Μουφτής.

Εκτός αυτού, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την εξαιρετική σημασία που έχει το νομοσχέδιο κυρίως για τις γυναίκες συμπολίτες μας, καθώς θα τους δίνεται πλέον το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται ισότιμα και ισόνομα από την πολιτεία. Θα κατακρημνίσει το παρόν καθεστώς, το οποίο φέρνει τη γυναίκα σε υποδεέστερη θέση, χωρίς δικαιώματα, της αφαιρεί το δικαίωμα επιμέλειας των παιδιών, της διεκδίκησης διατροφής, της διεκδίκησης κληρονομιάς και την διατηρεί σε ένα καθεστώς ομηρίας στις ορέξεις του συζύγου και στην άποψη του κάθε Μουφτή. Στο πλαίσιο αυτό, καταπατάται ουσιαστικά και η συνταγματική αρχή της προστασίας των παιδιών, καθώς τα ανήλικα τέκνα δεν προστατεύονται στην πραγματικότητα, με νομική κατοχύρωση. Για όλους τους παραπάνω λόγους η κα. Γκαρά έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας πως είναι περήφανη που συμμετέχει με την παρουσία και την ψήφο της σε αυτή την ιστορική στιγμή. Και είναι χαρούμενη που την αλλαγή αυτή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας αγώνες πολλών ετών και αναγνωρίζοντας παράλληλα τη διαφορετικότητα και την ισότητα των πολιτών.

Επιμελεια: Γιωργος πανταζιδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο