efhmerida1

«Ευήκοα ώτα» βρήκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Σαμοθράκης

Ικανοποίηση επικρατεί στη Σαμοθράκη, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας για τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε το νησί τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, ήδη διαφαίνεται ότι έως τις αρχές του καλοκαιριού πολλές από τις ‘πληγές’ του νησιού θα έχουν κλείσει.

Σημειώνεται πως η Σαμοθράκη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών, ενώ πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου οικονομικών αναφορικά με την αναστολή της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Έβρου, από επαγγελματίες και κατοίκους του νησιού που επλήγησαν από τις καταστροφές, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες μετά την ισχυρή καταιγίδα, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, διατέθηκαν κονδύλια ύψους 150.000 ευρώ για τις πρώτες παρεμβάσεις στο νησί.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών με Σκουρλέτη

Ο κ. Βίτσας μέσα σε δύο μέρες πραγματοποίησε συναντήσεις σε τρία υπουργεία, με αποκλειστικό θέμα τις αποκαταστάσεις των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί το νησί μετά τις θεομηνίες της 25ης και 26ης Σεπτέμβρη.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη επιβεβαιώθηκε η απόφαση στήριξης του Δήμου με οικονομική βοήθεια καθώς και η στήριξη του σε άλλους τομείς της αρμοδιότητας του Υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής ενημέρωση του υπουργού για τις καταστροφές που υπέστη το νησί από την πρόσφατη θεομηνία, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση των υποδομών, όπως το δίκτυο ύδρευσης, τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία των πληγέντων.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών ειδικότερα, θα συνεχίσουν να στηρίζουν, τόσο τους  κατοίκους της Σαμοθράκης, όσο και τη δημοτική Αρχή στο δύσκολο έργο της για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών που έπληξαν το νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των 150.000 ευρώ που δόθηκαν μετά από σχετικό αίτημα του δήμου τις πρώτες ημέρες μετά από τη θεομηνία, αναμένεται να κατατεθεί νέο αίτημα από την πλευρά του αναφορικά με τις απαιτήσεις για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να προσδιοριστεί το ύψος πρόσθετης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα, οι συνεργάτες του υπουργού θα βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τη δημοτική Αρχή για την παροχή διευκρινίσεων και συμβουλών επί διαδικαστικών ζητημάτων, με σκοπό να διευκολυνθεί το έργο του δήμου.

Στο Υπουργείο Υποδομών, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε, προέκυψε ότι θα υπάρξει άμεσα συνδρομή του Υπουργείου, με συγκεκριμένες ενέργειες
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με Φάμελλο

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο, η ατζέντα ήταν μεγάλη, για σειρά θεμάτων, τόσο αποκατάστασης όσο και εκκίνησης προγραμμάτων προστασίας του Περιβάλλοντος. Πολύ σύντομα θα υπάρξει σχετική υπουργική ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα της Σαμοθράκης.

Στο Υπουργείο Υποδομών, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε, προέκυψε ότι θα υπάρξει άμεσα συνδρομή του Υπουργείου, με συγκεκριμένες ενέργειες και αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφτεί τη Σαμοθράκη ο Γενικός Γραμματέας προκειμένου να ανακοινώσει ειδικά μέτρα.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας από τα αποτελέσματα των επαφών και ήδη διαφαίνεται ότι εως τις αρχές του καλοκαιριού πολλές από τις πληγές θα κλείσουν» δήλωσε ο δήμαρχος.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Διαδημοτικό Συμβούλιο στη Σαμοθράκη

Το νησί του Έβρου θα γιορτάσει αύριο Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, τα 105 χρόνια από την απελευθέρωσή του. Σημαντική θεωρείται η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Σαμοθράκη σε μία ιδιαίτερη στιγμή. Στο νησί θα βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κκ Άνθιμος.
Την επομένη, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 18:00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου Samothraki Village θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα παρακάτω θέματα:
● Κοινή διεκδίκηση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών, βελτίωση υφισταμένων
● Τεχνική βοήθεια του Δήμου Σαμοθράκης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης
● Απολογισμός ζημιών από θεομηνία στη Σαμοθράκη
● Προγραμματισμός αποκατάστασης των ζημιών με ισχυρές και μόνιμες υποδομές

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr