Επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τις βορειοελλαδικές βιομηχανίες

Επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν στη διάρκεια των δύσκολων ετών της κρίσης (2010-2015) οι βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), οι οποίες παρουσίασαν πέρυσι τζίρο 9 δισ. ευρώ, το 44% του οποίου προήλθε από εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε σήμερα ο φορέας, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν από μόνα τους ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο μέσα από τη μεταποίηση», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεώργιο Σταθάκη, στο περίπτερο του φορέα στη ΔΕΘ. Πρόσθεσε ότι το 30,4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της βιομηχανίας στη χώρα προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άμεσα εργαζόμενοι στη βιομηχανία είναι 88.000 και οι απασχολούμενοι σε δορυφορικές τής βιομηχανίας δραστηριότητες ανέρχονται σε 132.000.

Στο μεταξύ, τη σημαντική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανένταξη των βιομηχανικών συμπλεγμάτων σε νέους υποδοχείς, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Προφανώς η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις και προφανώς θα πρέπει να στηριχθούμε περισσότερο στις εξαγωγές» σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν πολλά προβλήματα από το παρελθόν, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν εμπόδια στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια ύφεσης η οικονομία εκπέμπει ισχυρό σήμα σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θέτει τη μεταποίηση ως πρώτη προτεραιότητα.

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας

Τη σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.
Αυτό το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας φάνηκε τόσο και από τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη όσο και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε. Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον, είπε ο κ. Τσίπρας και καλωσόρισε τον κ. Ντβορκόβιτς στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία. Ακολούθως ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία η παρουσία της Ρωσίας στη διοργάνωση.

Οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα έδωσε ώθηση για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, είπε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Πρόσθεσε δε, ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ και είπε ότι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και χθες υπήρξε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη συνεργασία τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Ντβορκόβιτς μετέφερε επίσης στον κ. Τσίπρα τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και είπε ότι εκτός από τον ίδιο στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.

www.dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο